In 5 stappen duurzaam verbouwen

Je huis verbouwen kan op verschillende manieren.

Eén van de trends van de laatste jaren is om dat op een duurzame manier te doen. Duurzaamheid heeft veel gezichten. Te pas en te onpas wordt het woord gebruikt. Zo her en der vang je tips op. Of hoor je over duurzame materialen. Maar het is verschrikkelijk lastig om te bepalen wat nu écht duurzaam is.

 

Deze vraag leg ik neer bij collega-architect Shai van Vlijmen, expert op het gebied van duurzaam en ecologisch bouwen. Hij runt het architectenbureau NarrativA Architecten en bouwt ecologische architectuur met een verhaal. Hij begeleidt particulieren tijdens het ontwerp- en (ver)bouwtraject van hun ecologische woning. Shai is een bron van informatie als het neerkomt op duurzaam bouwen en verbouwen! Het kan natuurlijk dat geld lenen een optie moet zijn...

 

In 5 stappen duurzaam verbouwen

 

Duurzaamheid is “in”

Volgens Shai is alles en iedereen ineens ‘duurzaam’. Het lijkt wel of deze term soms voor meer verwarring dan duidelijkheid zorgt. Voor hem is ecologische bouwen geen nieuwe trend of mode, maar een bewuste keuze.

Wat duurzaamheid volgens Shai inhoudt?
‘Het gaat erom dat er een minimum aan energie gebruikt wordt tijdens het produceren van de bouwmaterialen, tijdens het bouwproces én in het gebruik van je woning.’ ‘Duurzaam bouwen kenmerkt zich door het gebruik van gezonde materialen die zorgen voor een goed binnenklimaat. Hoge kwaliteit en waardevaste gebouwen zijn daarbij belangrijk‘, aldus Shai. ‘Maar denk ook aan demontabele gebouwen, waarbij componenten eenvoudig te hergebruiken of te recyclen zijn. Biologisch afbreekbare materialen zijn eveneens een goede keuze.’

Ecologische architectuur is een combinatie van factoren die zorgen voor een betere leefomgeving, zowel binnen als buiten. De vorm, materialen, constructie en installaties worden zorgvuldig gekozen. Samen vormen ze een milieuvriendelijk en energiezuinig object. Een goed uitgebalanceerd ontwerp is heel belangrijk voor het slagen.

 

In 5 stappen duurzaam verbouwen

Maar hoe kan je nu zelf aan de slag om je huis op een duurzame manier te verbouwen? Shai geeft me 5 stappen.

 

1. Maak een goed plan

Om je woning duurzaam te verbouwen is een goed onderbouwd plan een must. Uitgangspunt is natuurlijk je bestaande woning. Jouw woonwensen vormen de basis voor het nieuwe ontwerp. Door ecologische principes in te zetten voeg je nog meer kwaliteit toe aan je huis en aan je woongenot. Materiaalkeuze, de indeling van de ruimtes, de oriëntatie op de zon, opbouw van gevel en wanden; allerlei factoren die samen zorgen voor een goed werkend geheel. Op internet is veel informatie te vinden. Toch is het raadzaam om je echt te focussen op een totaalplan, zodat je optimaal gebruik maakt van de voordelen die ecologisch bouwen en wonen te bieden heeft.

 

2. Maak slim gebruik van de zon

Passieve zonne-energie is een geweldige manier om op een natuurlijke manier de warmte van de zon te benutten. Laat de zon binnenkomen in de herfst en winter om je woning op te warmen. In de zomer houd je hem buiten de deur. Met een paar simpele maatregelen bereik je snel resultaat. Pas aan de zuidzijde van je woning meer glas toe. Houd de gevel aan de noordzijde, de kant waar geen zoninval is, zo dicht mogelijk. Doe dat op zo’n manier dat je in de zomer weinig last hebt van directe zoninval. Dat voorkomt oververhitting en zodat je actieve koeling zoals airco niet nodig hebt. Dat kan met een dakoverstek of veranda aan de zuidkant. Buiten-zonwering zoals (rol)luiken, lamellen of jaloezie zijn toepasbaar op alle gevels. Een groen alternatief zijn bladverliezende bomen zoals Leilindes.

Voor de zonneschijn en schaduwval rond je huis kun je op zonnegrens.nl een indicatie krijgen.

 

In 5 stappen duurzaam verbouwen

 

3. Zorg voor een goede isolatieschil rond het huis.

Goede isolatie houdt de warmte binnen. En vormt een bescherming tegen de kou van buiten. Kijk eens of je de gevels, beganegrondvloer en het dak (of de zoldervloer) beter kan isoleren. Een egale schil met een gelijke isolatiewaarde is van belang om vochtproblemen te voorkomen. De isolatie waarde voor wanden, vloer en dak wordt meestal aangegeven met een Rc-waarde. Een hoge Rc-waarde staat voor een betere isolatie. Een Rc waarde rond de 5-6 is de meest gunstig qua prijs-kwaliteit verhouding. 

Let op met ramen! Ramen vormen een groot gat in de isolatieschil. Gebruik daarom glas met een goede isolatiewaarde. Isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in de U-waarde. Des te lager de waarde, des te beter het glas isoleert. Gebruik tenminste dubbelglas HR++ (U-waarde van 1,1) of driedubbelglas (U-waarde van 0,7 a 0,8) met geïsoleerde kozijnen.

 

4. verminder je elektriciteitgebruik

Door bewust om te gaan met elektriciteit woon je duurzaam. Net als bij je bankrekening is een goed inzicht in je verbruik onmisbaar om vat te krijgen op je inkomsten en uitgaven. Zo werkt het ook bij elektra. Meet daarom je energie-verbruik. Bouw tijdens je verbouwing mogelijkheden in om bij te kunnen houden wat je energieverbruik is. Dit kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld een slimme meter of een app op je telefoon of tablet.

Door het benutten van daglicht, gebruik van energiezuinige verlichting zoals LED, en energiezuinige apparaaturen schroef je het gebruik van elektra drastisch terug. Doe het licht uit, haal opladers uit het stopcontact en schakel apparaten uit i.p.v. ze standby te laten staan. Het scheelt veel in je energieverbruik. Wil je toch meer energie gebruiken? Dan kan je zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnecellen. Ook bestaan er warmteterugwinningsystemen, om tijdens het douchen de warmte van het water opnieuw te gebruiken. Google eens op douche-wtw voor de mogelijkheden.

 

5. Duurzame en natuurlijke materialen

Gebruik natuurlijke, duurzame materialen tijdens je verbouwing. Maar wat zijn nu duurzame materialen?

Hout
Hout is een natuurproduct. Het grootschalige gebruik van tropisch hardhout is niet meer van deze tijd. De ongecontroleerde kap van regenwouden komt niet ten goede aan ons milieu. Tegenwoordig worden er verschillende technieken ingezet om snelgroeiend zacht naaldhout geschikt te maken voor de bouw. Plato-hout en modiwood zijn gemodificeerde houtproducten, bewerkt om de duurzaamheid te vergroten. Ook Accoya-hout is verduurzaamd en bewerkt met azijn. Een hele goede vervanger van hardhout, bijvoorbeeld voor kozijnen. Andere houtsoorten, zoals Douglas hout en Western Red Cedar, zijn van zichzelf hardere houtsoorten.

Constructiehout
Als je extra ruimte wilt toevoegen aan je huis, in de vorm van uit- of aanbouw, is een dampopen, ademende constructie in hout (houtskeletbouw/HSB) een uitstekend alternatief voor de traditionele dampdichte bouw. Het gebruik van hout in je constructie is een prettige manier van bouwen. Je bent flexibel in de vorm en hout is op veel verschillende manieren af te werken.

Leem
Naast onbehandeld hout is ook leem een prettig materiaal voor de afwerking van je interieur. Leem heeft een vochtregulerende werking. Heel fijn voor het binnenklimaat. En prachtig voor een natuurlijke uitstraling.

Isolatiemateriaal
Natuurlijke isolatiematerialen zijn een gezond alternatief voor de reguliere glas- of steenwol. Denk aan houtvezelisolatie, cellulose isolatie (papiervlokken) en vlaswol. De prijzen liggen ongeveer 10% hoger. Maar goed voor jouw gezondheid. Bovendien kan natuurlijk isolatiemateriaal zonder mondkap en handschoenen geplaatst worden.

 

Handige adressen

Eco-logisch in Amsterdam is een milieuvriendelijke en duurzame bouwmarkt. Kijk ook eens op de website van warmteplan, voor oplossingen en natuurlijke bouwmaterialen.

 

Kortom....

Ecologische bouwen is een prima manier om je huis te verbouwen. Mits je het op een goede, geïntegreerde manier toepast. Slim inzetten van de zon, terugbrengen van je elektra-verbruik en het gebruik van duurzame materialen zijn prima manieren om je verbouwing te verduurzamen. Voor het maken van een optimaal plan is het raadzaam om een expert in te schakelen die je nog beter kennis laat maken met de vele mogelijkheden.
Shai organiseert regelmatig bijeenkomsten over het thema Ecologisch Bouwen.

Voor data, informatie en inschrijven kijk dan op: Narrativa.nl

 

In 5 stappen duurzaam verbouwen

Lisette Schoenmaker
Ook te volgen op: De Verbouwingsarchitect
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Er warmpjes bijzitten in de ...

Gelukkig zijn de tijden van die torenhoge energieprijzen voorbij. Terug bij waar we waren zijn we niet, en of we daar ooit weer zullen komen? Nu ...

21 nov 2023 Lees verder
Huis verduurzamen: wat komt ...

De afgelopen jaren is er ongelooflijk veel aandacht geweest voor het verduurzamen van de Nederlandse woningen. Niet zonder reden, want de overhei...

16 okt 2023 Lees verder
Op deze manier onderhoud je ...

Bij het onderhouden van hun woning leggen veel mensen de nadruk op de binnenzijde daarvan. Denk bijvoorbeeld aan het periodiek ontstoppen van de ...

14 sep 2023 Lees verder
Grijze houten jaloezieën: e...

In een tijdperk waarin duurzaamheid en milieubewustzijn centraal staan, is het niet verwonderlijk dat steeds meer mensen verantwoorde keuzes make...

22 aug 2023 Lees verder
Duurzaamheid in huis: eenvou...

Duurzaamheid en energiebesparing, het zijn belangrijke onderwerpen geworden in de moderne samenleving. Het ene na het andere dak wordt vol gelegd...

06 jul 2023 Lees verder
Ken je klassiekers - duurzam...

China, 14e eeuw en alleen bestemd voor de keizer. Toiletpapier was een luxeproduct en de rest van de wereld gebruikte hennep, wol, gras, water en...

31 mrt 2023 Lees verder