Let there be light...

Verlichting

Korte dagen, smorgens nog schemerig en de wintertijd die op 28 oktober in zal gaan. Het wordt donkerder en donkerder in huis! Natuurlijk steken we voor het juiste sfeertje de kaarsen aan, maar dat is niet het licht dat ik vandaag bedoel.

Om het maximale uit je huis te halen is het belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste verlichting. Licht doet veel voor een kamer, een grote kamer die slecht verlicht is kan kleiner lijken en een kleine kamer met een goed lichtplan geeft het gevoel van ruimte.

 

Probeer het maar eens uit, laat in één deel van je woonkamer bijvoorbeeld vanavond maar eens de verlichting uit, je zult dan merken dat het misschien wel “zwaar” voelt, vermoeiend ook want je ogen moeten extra inspanning leveren.  Overbelichting echter is óók niet prettig, dat werkt onrustig. Twee effecten die we juist niet willen in huis!

Ook de kleuren in je huis staan onder invloed van het licht, in daglicht komen ze natuurlijk het beste uit en de kunst is het dan ook om met een goed lichtplan onder alle omstandigheden optimaal te kunnen genieten van je ruimte en zijn kleuren.

Je ziet, een goed lichtplan is belangrijk, niet eenvoudig, maar belangrijk!

Om een goed plan te kunnen maken moet je je even verdiepen in de verschillende soorten verlichting…een lamp..is een lamp…is een lamp is namelijk niet waar! Elke lamp geeft licht ja, maar elke uitvoering op zijn eigen manier, en het moet passen bij de situatie, bij de dingen die je doet in huis.

Dingen om rekening mee te houden:

Welk armatuur past bij jouw situaties? Je hebt namelijk in een huis 4 soorten licht nodig.
Allereerst de Basisverlichting, de hele kamer wordt verlicht. Dit is bijvoorbeeld het licht dat je als eerste aandoet als je in het donker thuiskomt en meteen zicht hebt op de hele kamer. Nodig, niet eens sfeervol ;).
Dan heb je de functieverlichting, die kan heel plaatselijk zijn want je zit bijvoorbeeld steeds op dezelfde plaats te lezen/eten. Deze plaatsen vragen een goede verlichting, gericht op de plaats waar je het dus nodig hebt.
Accentverlichting, armaturen die je bijvoorbeeld richt op een kunstwerk, een plant of een mooi meubel.
Sfeerverlichting, daarmee breng je sfeer aan, een extra tafellampje of een wandlampje in een afgelegen hoekje én natuurlijk de kaarsen in huis zijn sfeerverlichting!

verlichting

Ik wil je niet teveel verwarren door ook nog eens te beginnen over direct en indirect, dimmers, lichtvlekken en de effecten van de diverse lichtsoorten. Ik wil je alleen wijzen op het feit dat je meer lol hebt van je huis als het goed verlicht is, en dat je dat misschien nu het écht herfst is eens moet bekijken: moet er een lampje bij/af, heb ik de juiste soorten?

Verlichting

Zoals gezegd, geen eenvoudig iets, maar zó belangrijk voor je huis, de sfeer die je zó graag ziet kan met de verkeerde verlichting zomaar ineens weg zijn! Zie je door alle lampen het lichtplan niet meer? :) Vraag gerust hulp, ook het maken van een uitgebalanceerd lichtplan is één van de vaardigheden van een stylist. Zij/hij maakt het plan samen met de bewoners, geeft aan waar welk soort armatuur het beste is en aan de hand daarvan kun jij gaan shoppen voor “licht”!

Lampen genoeg, en met de juiste informatie shopt het prettig!

Lynda Hovens
HIS by her - Hovens InterieurStyling
www.hovensinterieurstyling.nl
Google+

Logo his by her

Foto's via: HK living, Flinders en Poaa

Lynda Hovens
Ook te volgen op: Helemaal in stijl
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Creëer een Stijlvolle Werkr...

Op zoek naar slimme manieren om elke hoek van je huis te benutten? Overweeg dan eens de ruimte onder de trap te transformeren tot een functionele...

18 apr 2024 Lees verder
De tegeltrends voor 2024

Misschien is het je al opgevallen, maar in 2024 is er niet slechts één interieurtrend die het complete landschap domineert. Hetzelf...

08 apr 2024 Lees verder
De beste oplossingen voor he...

Je kunt op allerlei manieren warm water produceren zonder gas te gebruiken. Sommige apparaten bewaren het water in een tank, zoals zonneboilers, ...

05 apr 2024 Lees verder
Zoek je tips & originele ins...

Niemand zit uren op de trap, het is meestal niet de meest gezellige plek in huis. Dat laatste ben je, als dat al zo is, vooral zelf schuld want, ...

27 mrt 2024 Lees verder
Oogt je interieur rommelig t...

4 dingen je anders kunt doen om je interieur meteen opgeruimder te laten lijken!     Je thuis, je doet er alles aan om het er zo s...

20 mrt 2024 Lees verder
Tips voor het verkopen van j...

  ‘De woningmarkt’, wat is er nog niét over gezegd de afgelopen tijd? Waren de huizen ooit zó hoog geprijsd? De...

14 mrt 2024 Lees verder