Zo verdien je die zonnepanelen nog sneller terug

Een beter milieu begint ... met zonnepanelen op je dak. Als je duurzaam en verantwoord energie opwekt, investeer je in de toekomst. Het mooie is dat je daarbij niet alleen het milieu een goede dienst bewijst, maar ook je portemonnee. Zonder er nog iets voor te hoeven doen, heb je je zonnepanelen 25 jaar na installatie terugverdiend. Plus een opbrengst die gelijkstaat aan 5% rente. Toch kun je door een paar eenvoudige handelingen nog veel meer uit je zonnepanelen halen.

 

Zonnepanelen sneeuw 

 

In tijden van economische tegenwind ligt het niet onmiddellijk voor de hand om te investeren in zonnepanelen. In afwachting van gunstigere omstandigheden letten veel mensen misschien liever op de kleintjes. Toch is het slim als je juist nu overstapt op zonnepanelen. De overheid heeft een aantal gunstige belastingmaatregelen doorgevoerd om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren.

Ook houd je meer grip op je portemonnee. Mocht elektriciteit in de toekomst duurder worden, bijvoorbeeld door extra belastingen op milieuvervuilende energiecentrales, dan hoef jij daar niet veel van te merken. Als je zelf energie opwekt en gebruikt, hebben zulke ontwikkelen bij voorbaat minder invloed op je financiële situatie.

Aantrekkelijk aan zonnepanelen is dat je je eenmalige investering slapend terugverdient. Nog aantrekkelijker wordt het als je wakker blijft en een aantal maatregelen neemt om je investering een stuk sneller terug te verdienen.

Gebruik je niet alle energie die je zelf opwekt, bijvoorbeeld omdat je niet thuis bent en je alle apparaten hebt uitgeschakeld? Dan kun je het teveel aan opgewekte energie teruggeven aan het elektriciteitsnet. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Aan het eind van ieder jaar verrekent je energieleverancier de elektriciteit die je hebt afgenomen met de elektriciteit die je hebt teruggeleverd. Succesvol salderen doe je aan de hand van de volgende 5 tips.

1. Zorg voor een geschikte meter

Van oudsher houdt een energiemeter alleen bij hoeveel stroom iemand verbruikt. Wek je stroom op en wil je dat je energieleverancier dit jaarlijks verrekent in je energierekening? Dan heb je een meter nodig die ook bijhoudt hoeveel je precies opwekt. Neem contact op met je netbeheerder om erachter te komen of je al een geschikte meter hebt. Het duurt zo’n 4 tot 6 weken om een ongeschikte meter te vervangen.

Voor salderen is vooral een slimme meter geschikt: een op afstand uitleesbaar kastje dat je energieverbruik nauwkeurig bijhoudt. Een ouderwetse analoge meter met een draaiwiel kan voor problemen zorgen bij het verrekenen.

2. Registreer je zonnepanelen

Voor een nauwkeurige registratie van je teruggeleverde energie moet je je aanmelden bij energieleveren.nl. Dit is een gezamenlijk initiatief van alle Nederlandse netbeheerders, die de wettelijke publieke taak hebben om zorgvuldig met je gegevens om te gaan en deze nooit te gebruiken voor commerciële doeleinden. Registratie geeft je de zekerheid dat je terugleververgoeding altijd tot stand komt met de juiste gegevens.

Je registratie is bovendien goed voor de veiligheid van het stroomnetwerk, de veiligheid van monteurs en je eigen veiligheid. Bij storingen, werkzaamheden en calamiteiten is voor de netbeheerder belangrijk dat bekend is welke klanten zelf energie leveren.

 

Daken met zonnepanelen

 

3. Vraag btw over je zonnepanelen terug

Als je energie teruglevert, mag je jezelf aanmelden als ondernemer. Je mag dan de btw over je aangeschafte panelen terugvragen. Dat levert je al snel een paar honderd euro voordeel op. Vraag wel tegelijkertijd ontheffing aan voor de btw over de energie die je teruglevert! Anders blijft er weinig van je voordeel over. Dit kan voor 100%, zolang je onder de grens van € 1.345 aan af te dragen btw blijft. Ter geruststelling: vrijwel geen enkele particulier komt daarbij in de buurt.

De voordelige btw-constructie is te danken aan een man uit Oostenrijk die in april 2013 naar het Europese Hof van Justitie was gestapt. Hij vond dat hij, als producent van zonne-energie en dus ondernemer, recht had op belastingvoordeel. Het Hof stelde hem in het gelijk, met als gevolg dat landen in heel Europa met tegenzin hun wetgeving moesten aanpassen. Momenteel werkt de Nederlandse overheid samen met andere landen samen aan nieuwe wetgeving om het btw-voordeel op zonnepanelen snel weer op te heffen. Wil je nog profiteren van de regeling, dan moet je snel zijn.

4. Reken je niet té snel té rijk

Dat je met zonnepanelen in de toekomst veel geld bespaart, is zeker. Houd er alleen ook rekening mee dat het de eerste 3 jaren nog onzeker is wat je jaarlijks gemiddeld precies kunt besparen. Verlaag dus niet al na de eerste paar maanden drastisch het maandelijkse voorschotbedrag dat je aan je energieleverancier betaalt. Zeker niet als dat zomermaanden waren: door de zon wek je die maanden meer elektriciteit op, én je verbruikt minder. Als je je besparing te rooskleurig inschat, kan het gebeuren dat je aan het eind van het jaar toch moet bijbetalen.

Energieleveranciers weten ook dat je je niet te snel te rijk moet rekenen. Om die reden stellen ze je voorschotbedrag pas na 3 jaar naar beneden bij. Heb je toch het gevoel dat je al heel goed weet wat je jaarlijks ongeveer opwekt en verbruikt? Neem dan contact op met je energieleverancier en bespreek de mogelijkheden om alsnog versneld je voorschotbedrag te verlagen.

 

Zon en handen

 

5. Stap over naar een goedkopere energieleverancier

Wil je energie vergelijken en overstappen naar een andere energieleverancier? Dan kan het interessant zijn om te zien welke verschillende vergoeding iedere leverancier biedt voor terugleveren. In de meeste gevallen is de vergoeding trouwens niet hoger dan de kale stroomprijs. Actuele informatie over terugleververgoedingen vind je altijd op de websites van de leveranciers zelf.

Handig om te weten: geef altijd je brutoverbruik op in een vergelijker. Dus wat je in eerste instantie aan energie afneemt van je leverancier. Wegens zonnepanelen een extreem laag of zelfs negatief verbruik opgeven, zorgt voor onbruikbare vergelijkingsresultaten. Ons advies: vul ‘normale’ gegevens in, kies een scherpe deal en spreek direct na je overstap samen met je nieuwe leverancier een gepast maandbedrag af.

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Er warmpjes bijzitten in de ...

Gelukkig zijn de tijden van die torenhoge energieprijzen voorbij. Terug bij waar we waren zijn we niet, en of we daar ooit weer zullen komen? Nu ...

21 nov 2023 Lees verder
Huis verduurzamen: wat komt ...

De afgelopen jaren is er ongelooflijk veel aandacht geweest voor het verduurzamen van de Nederlandse woningen. Niet zonder reden, want de overhei...

16 okt 2023 Lees verder
Op deze manier onderhoud je ...

Bij het onderhouden van hun woning leggen veel mensen de nadruk op de binnenzijde daarvan. Denk bijvoorbeeld aan het periodiek ontstoppen van de ...

14 sep 2023 Lees verder
Grijze houten jaloezieën: e...

In een tijdperk waarin duurzaamheid en milieubewustzijn centraal staan, is het niet verwonderlijk dat steeds meer mensen verantwoorde keuzes make...

22 aug 2023 Lees verder
Duurzaamheid in huis: eenvou...

Duurzaamheid en energiebesparing, het zijn belangrijke onderwerpen geworden in de moderne samenleving. Het ene na het andere dak wordt vol gelegd...

06 jul 2023 Lees verder
Ken je klassiekers - duurzam...

China, 14e eeuw en alleen bestemd voor de keizer. Toiletpapier was een luxeproduct en de rest van de wereld gebruikte hennep, wol, gras, water en...

31 mrt 2023 Lees verder