van Voorhuis naar Woonkeuken!

van Voorhuis naar Woonkeuken!


Onze woonkeuken is zeker het meest bezochte vertrek van onze boerderij. En dat is zeker niet alleen omdat we hier ‘logischerwijs’ eten of omdat het een heerlijk licht vertrek is met een fijne grote tafel en zalige stoelen om lekker lang te tafelen, lezen of ‘nou ja, noem het maar op’ maar zeker ook omdat het uitzicht hier fantastisch is.


Voordat we al bovenstaande zaken hier konden doen, ging er wel wat aan vooraf. In feite was deze keukenklus, de grootste van de hele verbouwing.
Jullie verwachten het al toch?? De ‘voordeverbouwingfoto’ …, ok, hier komt hij!

 

van Voorhuis naar Woonkeuken!

 

De ruimte was in tweeën verdeeld, bij binnenkomst links zat een keuken, rechts vooraan zat een soort van voorraadkast met kruipruimte, als je vervolgens door de deur ging kwam je in het woonkamertje waar het andere gedeelte van diezelfde voorraadkast stond en aan de voorkant een kachel met natuurlijk het rookkanaal.
Nu dachten wij, nou ja ok ik voornamelijk, nadat ik zeer vakkundig op de muur had geklopt, dat het geen draagmuur was. Dat scheelde alweer..

Maar bij het begin beginnend, voor de aankoop hadden we Johan zijn superhandige neven (aannemer en installateur) op de boerderij uitgenodigd om onze ideeën mee te bespreken en er achter te komen wat haalbaar (èn betaalbaar) zou zijn. En natuurlijk of ze tijd èn zin hadden om ons met deze klus te helpen. Want we kunnen zelf veel maar sommige dingen laten we toch liever aan vakmensen over.

Afijn, boerderij gekocht, hulp geregeld en aan de slag!

Alles wat verkocht kon worden, hebben we verkocht .. hoera voor Marktplaats. De kachel moest eruit, net zoals het rookkanaal maar tot aan de verdieping, dus willen we toch ooit nog een kachel of haard terug in de keuken wordt dat minder ingewikkeld (en duur ;-))  voorVloerbedekking eruit, de radiatoren ook maar dan tijdelijk en ze komen terug met een verse lik verf erop maar de leidingen komen niet weer in zicht.

Tja en ik schreef hierboven al over de muur tussen de keuken en woonkamer, dat bleek dus mooi wel een draagmuur te zijn, wat betekende dat er een metalen steunbalk geplaatst moest worden. Eerst de boel stutten, muur eruit , puin ruimen en steunbalk erin. En dat hebben wij, Johan, neef Ard en ikzelf maar mooi met ons 3-en geklaard. Maar wat een klus was dat!

van Voorhuis naar Woonkeuken!

Hierna kon het opbouwen weer beginnen!

De keuken zou aan de andere kant komen, dus leidingen moesten verlegd worden, dat kon mooi via de kruipruimte en daar kwam tegenvaller 1! op de proppen.
Er bleek zwam in de balken te zitten dus deze moesten allemaal vervangen worden, beton kwam er in! Zo zwammetjes, succes daarmee. De muren werden afgetimmerd en hier (en het plafond) werd 2 dagen een stucadoor op los gelaten zodat er een mooie egale, witte wand achterbleef.

van Voorhuis naar Woonkeuken!

 

Het keukenplan hebben we zelf bedacht en getekend, kasten èn apparatuur komt bij Ikea.nl vandaan maar de kasten zonder de deurtjes, deze maakte neef Ard van fins underlayment. De aanrechtbladen zijn van beton en na een speurtocht op het internet zijn we bij Nubeton.nl uitgekomen. Ze komen bij je thuis opmeten, (wel zo handig met mijn niet aanwezige rekenknobbel) maken de bladen 'hierbij ook rekening houdend met kookplaten en de wasbak' in hun werkplaats, komen ze ruw plaatsen en polijsten ze ter plekke af.

En wat is het toch een geweldig gevoel als je je zelf bedachte keuken zo steeds verder af ziet komen. Het hout moest natuurlijk nog behandeld worden want het was me nu al te geel, laat staan als de zon er vrij spel op houdt. Maar eerst konden we ons uitleven op de kozijnen, we twijfelden nog even of we ze in de houtkleur wilden laten maar dat werd ons toch teveel hout, dus schuren maar.  En daar liepen we tegenvaller nummer 2! tegen het lijf uh kozijn.. En dat was gelijk ook een beste! De grote ramen aan de voorkant bleken rot, gatver zeg. Lang verhaal kort.. we kozen voor nieuwe kozijnen met dubbele beglazing waar we nu wel heel blij mee zijn. Ook de roedeverdeling lieten we achterwege zodat we in 1 geheel van het uitzicht kunnen genieten en het oogt ook een stuk rustiger.

van Voorhuis naar Woonkeuken!

Genoeg gekletst, tijd voor het uiteindelijke resultaat…,

van Voorhuis naar Woonkeuken!

van Voorhuis naar Woonkeuken!

van Voorhuis naar Woonkeuken!

We zijn erg blij met onze keuken, heerlijk veel opbergruimte (ja echt, alle kastjes in gebruik hoor...) en alle ruimte om lekker te koken en bakken.
Liet Johan laatst schrikken of hij het ook een leuk idee vond om de kastje zwart te beitsen.. jullie hadden zijn gezicht moeten zien, hahaha.

Me dunkt, het is wel weer genoeg voor vandaag.
Fijn weekend en tot volgende week! 

Gertrud
Ook te volgen op: Thuisopnummer14.nl
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

De beste isolatiematerialen ...

Isolatie is een essentieel aspect van elk huis, of je nu in een oudere woning of een nieuwbouwhuis woont. Het kiezen van het juiste isolatiemater...

26 sep 2023 Lees verder
Welke keuzes zijn er op het ...

Isolatie is een cruciaal aspect van elk modern gebouw, en het dak is een van de voornaamste plaatsen waar warmte kan ontsnappen. Als je overweegt...

18 sep 2023 Lees verder
Hoe pak je een aanbouw aan?

  Een aanbouw kan je huis heel wat extra ruimte en mogelijkheden geven. Of het nu is om een extra slaapkamer, een home office, een speelk...

23 aug 2023 Lees verder
Woning isoleren met radiator...

Welkom bij dit artikel over het isoleren van je woning met radiatorfolie. In dit artikel zullen we de voordelen van radiatorfolie bespreken, hoe ...

25 jul 2023 Lees verder
Weet jij waardoor de meeste ...

Een verbouwing is vaak een spannende en drukke periode, waarin tijd geld is. Vertraging kan immers duur uitpakken. Helaas vergeten veel mensen bi...

23 jun 2023 Lees verder
4 must-haves om te hebben vo...

Een verbouwing kan een spannende en uitdagende periode zijn. Of je nu je huis renoveert, een kamer opknapt of een nieuwe aanbouw bouwt, er zijn b...

07 jun 2023 Lees verder