5 tips voor een nieuwe badkamer

Een nieuwe badkamer. In veel verbouwingen komt het om de hoek kijken. Een badkamer is na een aantal jaar gewoon toe aan wat meer comfort en een hippe uitstraling. Wil je je badkamer rigoureus aanpakken? Een nieuwe indeling bijvoorbeeld of zelfs op een een andere plek een ruimere badkamer bouwen, zodat je al je wensen kan realiseren?

Het lijkt soms een eenvoudige klus, zo’n badkamertje. Toch komt er meer bij de kijken dan je dacht. Vooral als je in de indeling gaat schuiven.
Realiseer je dat van tevoren.

 

 

De volgende tips zullen je daarbij helpen!

 

Tip 1

Let op je leidingverloop. In een badkamer komen veel leidingen samen. Water, afvoer, riool. Leidingen die ergens vandaan komen en ergens naartoe moeten. Een heldere logistiek voor deze leidingen plus een optimale indeling voor de ruimte zelf zorgen voor het beste resultaat.

Begin je zonder nadenken en achtergrondinformatie met het indelen van je badkamer? Het kan voor veel problemen zorgen. De beste plek voor een nieuwe badkamer is de plaats van de oude badkamer. De aan- en afvoer van leidingen, afvoer en riool zijn daar al aanwezig. Wil je je badkamer een andere plek geven kies dan bij voorkeur een plaats waar waterleidingen en rioolaansluitingen in de buurt zijn.

 

 

Tip 2

Vind de optimale plek voor je toilet

De plaats van een toilet is van groot belang voor de indeling van je badkamer. Een toilet is aangesloten op een riool. De hoofdbuis van het riool loopt onder de begane grond vloer. Vaak steekt er een verticale standleiding vanaf deze ondergrondse hoofdbuis dwars door de verdiepingen heen, met een ontluchtingspijp op het dak. Dit om verstopping te voorkomen. Toiletten op de verdiepingen zijn vaak aangesloten op zo’n standleiding. En zijn in de directe omgeving van deze standleiding geplaatst om verstopping tegen te gaan. De plaats van het toilet is daarom erg belangrijk. En in veel gevallen leidend.

 

Tip 3

Douchevloer die werkt

Het afvalwater van de douche moet afgevoerd worden. Dit heeft consequenties voor de vloer. De afvoerleiding loopt van het doucheputje naar het riool. De afvoer van je douche heeft ruimte nodig onder de vloer. De afvoerleiding wordt onder een flauwe hoek geplaatst. Maar ook een chiffon, de zwanenhals onder je doucheputje, heeft hoogte nodig. Met een verhoogde douchecabine heb je wat extra ruimte voor een chiffon.

In een inloopdouche, waar de vloer van de badkamer doorloopt in de douchevloer, heb je die ruimte niet. De chiffon moet opgenomen worden in de vloer.
In de bestaande vloer is hier meestal geen ruimte voor. Een oplossing is dan om de vloer (volledig) te voorzien van een verhoogde betonvloer. Wil je dit niet, dan moeten er aanpassingen gedaan worden in de vloerconstructie.

Tip 4

Een constructie voor je bad

Wil je een bad plaatsen in je badkamer? Houd dan rekening met de constructie van de vloer. Een bad vol water heeft een enorm gewicht. Een standaard vloer is hier niet op berekend. Er zullen aanpassingen moeten komen in de vloerconstructie om het bad te kunnen dragen.

 

Tip 5

Een goede ventilatie

Er ontstaat veel vocht in een badruimte. Ventilatie van een badkamer is daarom erg belangrijk. Als deze niet op een goede manier wordt afgevoerd ontstaan er schimmels en vochtproblemen. Met name in inpandige badkamers die geen ramen hebben die open kunnen.

Zorg voor een goede mechanische ventilatie. Met een motortje wordt de vochtige lucht afgevoerd. Naar bijvoorbeeld een pijpje op het dak of een rooster in de gevel.

 

Kortom...

Maak een goed onderbouwd plan voor je start met het verbouwen of verplaatsen van je badkamer. In een badkamer komen veel leidingen en afvoeren samen. Bovendien bevinden veel badkamers zich op een verdieping. Constructieproblemen of onmogelijke plaatsen van afvoer of riool kan je beter voorkomen.

Lisette Schoenmaker
Ook te volgen op: De Verbouwingsarchitect
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Robin Taft 15 dec 2014

Goeie tips! Ik wil heel graag onze badkamer laten verbouwen volgend jaar, maar ik merk nu dat er nog wel een aantal dingen zijn waar ik me mee bezig moet gaan houden. Hopelijk kunnen zij daar me verder helpen met jouw tips!

Zelf je badkamer verbouwen: ...

Heb je net een nieuw huis gekocht en wil je de badkamer verbouwen? Of is je huidige badkamer aan een make-over toe? Dan kun je twee dingen doen...

15 feb 2024 Lees verder
Als je huis, je spullen en p...

Ook in een klein land als Nederland kan de waterkwaliteit in de verschillende delen van het land enorm verschillen. Waar in de ene provincie het ...

22 jan 2024 Lees verder
Zo geef je je (bestaande) ba...

In dit seizoen? Een heerlijke warme douche of een ontspannend warm bad na een lange werken. ’s Morgens heerlijk met je blote voeten op de f...

29 dec 2023 Lees verder
Mooie stylingtips voor een n...

Een nieuwbouwwoning kent vaak een vaste stijl: strak, modern en eigentijds. Daar kun je je interieur ook zeker op inrichten! Maar dat is misschie...

11 dec 2023 Lees verder
Zo kies je badkamermeubels d...

Zit je met je handen in het haar en lukt het je maar niet om geschikte badkamermeubels te vinden? In dit artikel delen we de beste tips voor jouw...

30 okt 2023 Lees verder
Twijfel je of het een goed i...

Ben je al een tijdje aan het twijfelen over het verbouwen van je badkamer? Dan ben je niet de enige! Veel mensen staan voor dezelfde beslissing e...

16 okt 2023 Lees verder