5 tips voor verlichting in je huis

Verlichting in je huis is uiterst belangrijk. Het bepaalt de sfeer, de uitstraling, de lichtbeleving en het algemene uiterlijk van je interieur. Je kunt er een prachtige warme sfeer mee creëren of je kunt bepaalde elementen in je interieur in de spotlights zetten. In dit artikel geven wij je 5 tips voor verlichting in je huis.

 

Led verlichting

 

Tip 1: ken je maten!

Alvorens je verlichting aanschaft is het belangrijk dat je jouw maten kent. Niet elk spotje past namelijk in jouw plafond. Zeker niet als je al gaten in het plafond hebt gemaakt. Er zijn twee maten waar je op moet letten, namelijk: de zaagmaat en de inbouwhoogte.

De zaagmaat is vooral van toepassing wanneer je al inbouwspots in je plafond hebt en je wilt dit vervangen door nieuwe spotjes. Je kunt de zaagmaat berekenen door de diameter van het gat op te meten. Universele zaagmaten bij spotjes liggen rond de 60-80mm. Dit verschilt uiteraard per spot.

De inbouwhoogte zegt iets over hoeveel ruimte je boven het plafond hebt. Wanneer je een spot met een los lampje wilt monteren dan heb je al gauw 10 cm nodig. Kies je voor een spot met een geïntegreerde LED heb je over het algemeen veel minder nodig. Er zijn zelfs inbouwspots waarbij je maar 25mm nodig hebt!

 

Tip 2: kies de juiste verlichting

Er zijn een tal aan verlichtingsmogelijkheden. Denk hierbij aan de inbouwspots, opbouwspots, hanglampen, wandlampen en plafonnières. Er zijn natuurlijk meerdere varianten, maar in de kern heb je hiermee alle soorten.

Je doet er verstandig aan om op voorhand te bepalen welke verlichting je voorkeur heeft. We zien dat inbouwspots en opbouwspots erg populair zijn. Vroeger zag je vooral dat hanglampen de voorkeur had, maar deze trend is al enkele jaren aan het afnemen.

 

Tip 3: goedkoop is duurkoop

Ook in de wereld van verlichting geldt dat goedkoop vaak duurkoop is. Er bestaan lampjes voor €3,-, maar er bestaan ook lampjes voor €15,-. Het grote verschil in dergelijke lampjes zit voornamelijk in de techniek die er in de lamp gebruikt wordt. Zo gaan de goedkope lampjes vaak niet langer dan een jaar mee en is de lichtkleur niet mooi.

Bij de kwalitatieve lampjes zie je al sneller dat ze makkelijk 10 jaar mee kunnen en ook nog een prachtig licht geven. Koop je verlichting dan ook altijd bij een erkende partij zoals Letsleds bijvoorbeeld.

 

Tip 4: dimmen, slimme verlichting of toch niet?

Buiten de keuzes welke soort verlichting je wilt is het ook verstandig om op voorhand na te denken of dat je jouw lampen wilt dimmen. En zo ja; wil je dit dimmen enkel via een muurdimmer doen? Of wil je het eventueel ook bedienen met je smartphone.

Slimme verlichting wordt met de dag populairder en je ziet ook steeds meer grote merken hierop inspringen. Denk bijvoorbeeld aan Philips Hue, maar ook Ikea en de Action zie je steeds vaker slimme verlichting verkopen.

 

 

Led verlichting

 

 

Tip 5: een lichtplan voorkomt teleurstelling

Een lichtplan voorkomt teleurstelling. Je kunt met een lichtplan namelijk op voorhand bepalen welke verlichting je op welke locatie plaatst. Dit zorgt ervoor dat je al een inschatting kunt maken van de lichtbeleving, dat je beter kunt communiceren met eventuele installateurs en dat je op voorhand alles kunt tackelen.

Wij adviseren daarom om altijd een lichtplan te maken. Je kunt dit uiteraard ook laten doen door de partij waar je de verlichting koopt. Als dit een gespecialiseerd bedrijf is kunnen ze dit doorgaans gratis voor je doen.

 

We hopen dat je met deze 5 tips voor verlichting je huis een betere keuze kunt maken en je huis weer in het zonnetje kunt zetten.

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

4 redenen om voor een plafon...

Ben je op zoek naar een nieuwe lamp voor in huis? Dan ontdek je al snel dat je flink wat te kiezen hebt. Dat klopt, want het aanbod lampen is van...

25 okt 2021 Lees verder
Hoe belangrijk is verlichtin...

Het is ook best lastig om precies de goede lampen/armaturen te kopen als je niet precies weet welke soorten verlichting er zijn. Als je niet prec...

25 aug 2021 Lees verder
Led inbouwspots dimmen met a...

Wanneer je bezig bent met het verbouwen van je huis, is het slim om aandacht te besteden aan het licht in je huis. Je kan ervoor kiezen om licht ...

30 jul 2021 Lees verder
Maak je slimme huis nog slim...

Heb je net intrek genomen in een nieuwe woning? Dan ben je waarschijnlijk nog druk bezig met het inrichten van je huis en met het aanleggen van a...

17 jun 2021 Lees verder
Maak je huis af met lampen -...

Wanneer jij in een huis bent kun je niet zonder lampen. Deze geven natuurlijk licht in de donkere dagen, maar ook extra sfeer. Dit jaar zijn er w...

25 feb 2021 Lees verder
Licht en sfeer, sfeerverlich...

Herfst en winter, dé seizoenen waarin we heel veel binnenblijven. Waarschijnlijk heb je al wat veranderingen in huis aangebracht zodat je ...

25 okt 2020 Lees verder