6 tips voor een zolder met meerwaarde

Je groeit zo langzamerhand je huis uit. De kinderen worden groter en smachten naar een eigen kamer. In de afgelopen jaren heb je zoveel spullen verzameld. Maar waar laat je alles? Of je verlangt enorm naar een werkplek voor jezelf.

Dat de zolder een onbenut stuk bruikbare ruimte is realiseer je je maar al te goed. Maar hoe ga je nu die onooglijke rommelhoek omtoveren tot een volwaardig deel van je huis?

6 tips voor een zolder met meerwaarde

Voeg ruimte én waarde toe aan je huis
Door je zolder om te toveren tot een bruikbare ruimte voeg je flink wat oppervlak toe aan je huis.
Doe het goed. En maak er een volwaardige plek van.
Dit verhoogt direct de waarde van je huis.
De volgende tips zullen je daarbij helpen.

 

1. Maak een plan voor je ideale zolder

- Bepaal eerst wat je met de zolder wil gaan doen.
Komen er slaapkamers, een badkamer. Of wordt de ruimte één grote werkplek. Die bijvoorbeeld ook dienst kan doen als logeerkamer.

- Wat is er nodig om jouw ideale ruimte te realiseren.
Bekijk en analyseer de ruimte. Mis je hoogte, licht of ruimte? Welke ingrepen zijn er nodig om je doel te bereiken?

- Welke sfeer wil je realiseren.
Verzamel plaatjes van inspirerende voorbeelden voor je nieuwe zolder.
En wat zijn de kenmerken van je huidige zolder die je graag wil behouden. Bijvoorbeeld de dakbalken; zijn ze karakteristiek en de moeite waard om ze te laten zien? Of kunnen ze afgetimmerd worden?

6 tips voor een zolder met meerwaarde
bron: 50kvadrat.blogspot.nl

2. Isoleer

Je zolder isoleren is één van de vereisten voor een aangename ruimte. In de zomer wil je er niet wegbranden. Om over de winter nog maar te zwijgen. Isoleren kan grofweg op twee manieren.

- Direct onder de pannen isoleren.
Direct onder de pannen heeft als nadeel dat al je dakpannen eraf moeten. En je dak een stukje gelift wordt. Onhandig als je onder één kap woont met je buren. Het voordeel is dat je karakteristieke dakbalken in het zicht kan laten. En je een optimaal gesloten isolatielaag kan aanbrengen.

- Of isoleren tussen de dakbalken.
Isolatie aanbrengen tussen de dakbalken kan op een relatief eenvoudige manier. Vooral als je de balken achter gipsplaten laat wegtimmeren.

6 tips voor een zolder met meerwaarde 

3. Plaats een vaste trap

Een vaste trap maakt de ruimte makkelijk bereikbaar. En daardoor nuttig en gebruiksvriendelijk.
Realiseer je dat een trap veel ruimte in beslag neemt. Op de ondergelegen verdieping én op de zolder. Houd hier rekening mee. Teken een trap in je inrichtingsplan niet alleen op een plattegrond, maar ook als doorsnede. Dan krijg je goed voor ogen of de trap ook in werkelijkheid bruikbaar is.

6 tips voor een zolder met meerwaarde 

4. Maak nutteloze hoeken nuttig

Op een zolder met een zadeldak is veel ruimte nutteloos. Geef er een nuttige invulling aan.
Het plafond is op deze plekken te laag. Gebruik deze ruimte voor berging. Of plaats er leidingen, cv of andere zaken die niet zoveel hoogte nodig hebben. Met een nette afwerking is alle rommel keurig uit het zicht. En behoud jij alle ruimte.

6 tips voor een zolder met meerwaardeBron: In-myhouse.blogspot.nl

5. Haal licht naar binnen

Extra daglicht maakt je zolder leefbaar. Een vliering of zolder is meestal erg donker door gebrek aan daglicht. Om er een leefbare ruimte van te maken heb je meer daglicht nodig. Plaats extra ramen om licht naar binnen te halen. Bijvoorbeeld Velux-ramen in de schuine delen. Of een raam op de kopgevel, als die er is. 

6. Meer oppervlak met een dakkapel

Een dakkapel is een uitstekende manier om je bruikbare vloeroppervlak enorm te vergroten. Je lift als het ware een deel van het schuine dak. Bovendien een leuke manier om licht binnen te halen. Heeft je dak over de hele verdieping niet voldoende hoogte? Bekijk dan eens of je je dak (voor een deel) kan liften. Ga altijd bij je gemeente na of dit mag. Je verandert hiermee je nokhoogte. Als het past binnen de regelgeving dan moet je hiervoor zeer waarschijnlijk een bouwvergunning aanvragen.

Kortom

Je zolder betrekken bij je huis is een perfecte manier om je huis te vergroten. Vaak zijn er een aantal aanpassingen nodig om de verdieping bruikbaar te maken. Overweeg de mogelijkheden. En zet ze af tegen de nieuwe functie van de ruimte.

Twijfel je nog?
Realiseer jezelf dan dit: Door je zolderverdieping te transformeren tot een nuttige ruimte vergroot je niet alleen het oppervlak van je huis. Ook de waarde van je huis stijgt.

Lisette Schoenmaker
de Verbouwingsarchitect
Google+

Lisette Schoenmaker
Ook te volgen op: De Verbouwingsarchitect
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Ga jij je huis verbouwen of ...

Wat spannend! Waarschijnlijk heb je al een compleet plan klaarliggen of ben je daar druk mee bezig. Flink gespaard, je eindejaarsbonus moet er mi...

04 dec 2019 Lees verder
Dakkapel op zolder plaatsen:...

Een dakkapel kan je heel veel extra ruimte opleveren. Je kunt je zolder bijvoorbeeld omtoveren in een vrij ruime slaapkamer of hobbykamer. Maar m...

18 nov 2019 Lees verder
Een bouwplan maken: 5 tips

Het zelf maken van een bouwplan kan je veel voordelen opleveren. Niet alleen bespaar je zo wat op de kosten, ook weet je zeker dat jouw visie op ...

29 okt 2019 Lees verder
Zo kan iedereen een perfecte...

Rechttoe rechtaan is altijd redelijk snel gedaan, ook als je voor het eerst een vloer legt heb je dat redelijk snel in de smiezen. Een beetje klu...

30 jul 2019 Lees verder
Welke dakbedekking kies je v...

Je wil natuurlijk de beste dakbedekking op je platte dak. Bij de keuze voor een nieuwe dakbedekking kom je erachter dat het aanbod vrij breed is....

02 apr 2019 Lees verder
Veilig zelf klussen in huis ...

Een nieuwe veranda, nieuwe schuttingen, een groter terras, een boom rooien, een blokhut bouwen, een bóómhut bouwen etc. We kunnen n...

28 mrt 2019 Lees verder