7 tips om veilig met een ladder te werken

 

Een ladder is heel praktisch om op hoogte te werken. Toch brengt het gebruik van een ladder ook altijd risico’s met zich mee. Je hoort bijvoorbeeld regelmatig dat iemand van een ladder valt, of met ladder en al omvalt. Dit soort ongelukken is vrij eenvoudig te voorkomen met deze 7 tips om veilig met een ladder te werken.

 

Je hoort bijvoorbeeld regelmatig dat iemand van een ladder valt, of met ladder en al omvalt.

 

1.       Kies een veilige ladder met EU norm

 

Er zijn bepaalde regels in de EU waaraan een ladder zou moeten voldoen. Deze normen worden behaald met een bepaald certificaat. Een ladder moet voldoen aan de EN131 en/of NEN2484 norm. Dan is de ladder stevig en veilig genoeg om ermee op hoogte te werken.

 

2. Veilige inklap- of inschuif systemen

 

Een inklapbare ladder moet natuurlijk extra beveiligd zijn. Allereerst moet de ladder absoluut geen mogelijkheid hebben om zomaar onverwacht in te klappen. Daarnaast moet het niet mogelijk zijn dat je vingers klem komen te zitten tussen de ladder-delen. Bij inklapbare ladders is dat laatste helaas lang niet altijd goed geregeld. Bij de meeste telescoopladders wel: daarbij is gezorgd dat je vingers bij het inschuiven niet klem kunnen komen te zitten. Je moet hier wel goed op letten, van sommige goedkopere ladders hebben deze veiligheid niet.

 

3. Bredere onderkant

 

Een ladder dient aan de onderkant breder te zijn dan aan de bovenkant. Zo is de ladder stabieler en zal hij minder snel opzij kiepen. Hoe breder de ladder aan de onderkant, hoe stabieler de ladder is. Je kunt alleen heel brede ladders gebruiken als het winderig weer is. En hoe hoger je staat, hoe meer breedte je nodig hebt om veilig te kunnen werken. Ga je een ladder kopen, let dan goed op de bredere onderkant.

 

4. Onderlat aan de ladder

 

Werk je altijd vanaf een harde ondergrond, dan is een onderlat niet perse nodig. Maar werk je vanaf de grond, vanaf zand of vanaf grind, dan heb je die wel nodig. Anders kan de ladder bij belasting ineens opzij zakken omdat een van de poten wegzakt. Een onderlat aan de onderkant van de ladder voorkomt dat de ladder ineens opzij kan zakken. Samen met een bredere onderkant zorgt deze combinatie voor de veiligste ladders.

 

5. Werk niet te hoog

 

Er zijn twee simpele regels: werk met een ladder liever niet hoger dan 6/7 meter en werk nóóit boven de bovenkant van de ladder. De bovenste sport van de ladder is bedoelt om je met de handen aan vast te kunnen houden. In feite sta je dus als je op hoogte werkt, nooit op de bovenste sporten. Als je dat wel doet en je hebt ineens grip nodig, kun je je evenwicht verliezen en vallen. Werk je hoger dan 6/7 meter, dan kun je beter een steiger gebruiken om vanaf te werken.

 

6. Houd rekening met de wind

 

De wind kan soms verrassend gevaarlijke situaties opleveren als je werkt op een ladder. Hoe winderiger het weer, hoe minder verstandig het is om met een ladder te werken. Werk je op 6 meter hoogte, dan is windkracht 4/5 al aan de sterke kant. Werk je lager, dan is een wat hardere wind een minder groot probleem. Wind die van voren of achteren komt is minder gevaarlijk dan wind die vanaf de zijkant komt.

 

7. Ga niet overstrekken

 

Je hebt misschien geen zin om telkens van de ladder af te moeten klimmen om hem opzij te zetten. Dus heb je de neiging om vanaf de ladder opzij te strekken tot waar je nog net bij kunt. Dat is echter vaak waar het misgaat. Neem liever wat extra de moeite om de ladder te verplaatsen, dat maakt je werksituatie veel veiliger.

 

Werken met een ladder is werken op hoogte. Dat kan behoorlijk gevaarlijke situaties opleveren. Jaarlijks komen honderden mensen in het ziekenhuis terecht na een val van een ladder. Voorkomen is beter dan genezen: met deze 7 veiligheidstips werk je een stuk veiliger op je ladder!

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Hout look in huis: deze inte...

 Fan van hout in je interieur? Dat is niet gek! Hout zorgt voor een natuurlijke en sfeervolle uitstraling in je woning. Reden genoeg om voor...

17 jan 2021 Lees verder
Internet en tv in je nieuwe ...

  Als er iets is wat je op orde wilt hebben voordat je intrekt in je nieuwe woning, dan is je abonnement en aansluiting voor tv en internet ...

26 nov 2020 Lees verder
Hier moet je op letten bij h...

Er zijn allerlei soorten deursloten verkrijgbaar, waarbij de meeste sloten als cilinderslot zijn uitgevoerd. Deze sloten zijn onder meer beschikb...

14 okt 2020 Lees verder
Woning kopen? Houd rekening ...

Bij het kopen van een huis wordt vaak geen rekening gehouden met de bijkomende kosten. Dit bedrag kan flink oplopen en moet vaak uit eigen zak be...

05 aug 2020 Lees verder
5 redenen waarom een visgraa...

Ben jij deze zomer lekker aan het klussen & op zoek naar een mooie nieuwe vloer voor in jouw woning - maar weet...

24 jun 2020 Lees verder
Dit is de meest stijlvolle h...

Vloeren, de keuze is GROOT en voor elke variant is wel iets te zeggen. Zelfs voor vloerbedekking ja, alleen is de juiste doelgroep kleiner dan di...

18 jun 2020 Lees verder