Blauw als basis in huis

Blauw is een geweldig veelzijdige kleur. Vroeger was het een van de traditionele kleuren waarbij blauw voor mannen en jongens was en roze voor meisjes en vrouwen. Inmiddels is op dit gebied veel veranderd. Waar tegenwoordig echte mannen roze dragen, kunnen vrouwen heel goed uit de voeten met blauw en er toch enorm vrouwelijk uitzien.

Een einde aan deze stereotypering dus. Blauw wordt door veel mensen gezien als een koele kleur, maar het kan ook heel warm en sfeervol uitpakken. Blauw is echt een prima kleur om als basis in huis te gebruiken. Wil je weten op welke manier je dat doet? Lees dan zeker verder!

 

Blauw als basis in huis

 

 

Blauw als rustpunt

Blauw is zo populair omdat het zoveel mogelijkheden biedt. Aan de ene kant is blauw een koele kleur. En die koelte biedt je rust. Heb je een drukke werkdag gehad en komt je thuis, dan wil je graag even niets aan je hoofd. Een koele blauwe muur in je woonkamer kan zoveel rust uitstralen dat het je weinig moeite kost om alle stress van die dag even te laten gaan.

Om deze reden is blauw ook een perfecte kleur voor kinderkamer inspiratie. Kinderen hebben alle rust nodig om de prikkels van de dag te verwerken en dit doen ze dan terwijl zij in hun hoogslapers of kinderbedden liggen te slapen, met op de achtergrond een mooie blauwe muur.

Daarnaast kan blauw ook als achtergrond bij een stoer jongensbed worden gebruikt. Voor rust in een ruimte, kies je vaak voor de koele blauwtinten. Met groen van planten breng je warmte aan in ruimtes.

 

 

Sfeervol blauw

Donkerblauw is een echte sfeermaker. De keerzijde bij zo'n donkere kleur is wel dat je goed moet opletten bij het gebruik ervan. Kleine ruimtes donkerblauw maken, zorgt door het gebrek aan licht al snel voor een sombere ruimte. Pas het dan ook vooral toe in kamers met veel licht. 


Heb je een hele ruime woonkamer, dan is het zelfs mooi om twee wanden in de donkerblauwe kleur te verven. De muur achter kinderbedden maken de kinderkamer bijzonder knus, mits genoeg licht.

 

 

Blauw combineren met andere kleuren

Blauw is niet alleen een makkelijke kleur om een bepaalde sfeer mee te creëren. Het is ook een kleur die bijzonder eenvoudig te combineren is met andere kleuren. Misschien zou je dat niet direct denken, maar het is echt zo. Blauw past perfect bij pasteltinten, maar ook bij meer opvallende kleuren, zoals oker, groen, en natureltinten zoals hout.

 

 

Kleine ruimtes waar donkerblauw wel mag

Eerder vermeldden we dat donkerblauw in kleine ruimtes toepassen niet heel verstandig is, vanwege het benauwende effect. Er zijn echter een paar kleine ruimtes waar het geen probleem is om donkerblauw op de muren aan te brengen. Denk maar eens aan het enige echte kleinste kamertje in het huis, het toilet. 


Hier is het juist heel erg knus om het een donkere en toch warme en sfeervolle ruimte te maken. Zorg voor de juiste verlichting en combineer het geheel met bijvoorbeeld zilverkleurige of houtkleurige accessoires. Ook de bijkeuken en de trapkast zijn prima ruimtes waar je een kleine oppervlakte en donkerblauw probleemloos met elkaar kunt combineren.

 

 

Blauwe accessoires

In iedere ruimte van het huis zal je probleemloos blauw aanbrengen. Waar het je wel enige moeite kan kosten, gewoon omdat je daar het meeste tijd doorbrengt, is de woonkamer. Misschien durf je het dan ook niet aan om een, voor je gevoel extreme, stap naar een blauwe muur in je huis te zetten. 


Of wellicht wil je eerst eens kijken of het blauwe wel echt iets voor je is, voordat je weer opnieuw kunt behangen en verven. Probeer het dan eens met blauwe accessoires om een gevoel bij de kleur blauw te krijgen. Het voordeel hiervan is dat accessoires helemaal niet zo duur hoeven te zijn. Je kan er mee afwisselen en het uitbreiden wanneer het nodig is.

Is het een kwestie van kijken of blauw wat voor je is? Geef dan niet direct een smak geld aan accessoires uit, maar begin rustig met een paar vaasjes bijvoorbeeld. Het is ook erg leuk om blauwe accenten in je woning aan te brengen met enkele schilderijen.

Vergeet ook niet om een blauw vloerkleed neer te leggen.Is blauw wel jouw ding, maar wil je de muren neutraal houden, bijvoorbeeld omdat je over niet al te lange tijd gaat verhuizen of je woning gaat verkopen? Geen enkel probleem wanneer je blauw in je meubelen of raambekleding verwerkt. Denk eens aan een blauwe bank of fauteuil.

Ook op de slaapkamer is het vrij eenvoudig om met meubelen of accessoires. Kinderbureaus zijn immers niet compleet zonder bureaustoel en deze kan je prima in het blauw kopen. Ook met beddengoed kan je eenvoudig blauwe accenten in een slaapkamer aanbrengen.

Ben je toe aan nieuwe raambekleding? Blauw! Blauw is tijdloos. Dit betekent dat vrijwel altijd blauwe gordijnen of rolgordijnen te vinden zijn.

 

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

BUDGETTIP - geef je interieu...

We snappen het. Nieuwe aankopen voor je interieur kunnen prijzig zijn, hun geld waard maar gezien de huidige situatie iets om twee keer over na t...

29 sep 2022 Lees verder
Aandacht voor je trappenhuis...

Het lijkt een doorgangsruimte. De trap verbindt je bovenverdieping met je benedenverdieping, zo simpel is het. Al is de trap dan eigenlijk een fu...

13 sep 2022 Lees verder
Comfortabel wonen is veilig ...

Je raam op een kier voor frisse lucht en om je huis even lekker te laten doorwaaien. De oplaadkabel van je telefoon even zonder telefoon eraan la...

06 sep 2022 Lees verder
5x redenen om een vinyl vloe...

De zoektocht naar een nieuwe vloer kan best lastig zijn. Het aanbod hierin is namelijk enorm, waardoor je kunt kiezen uit veel vloersoorten. Het ...

19 aug 2022 Lees verder
Meer leefruimte creëren in ...

Het hebben van een grote tuin biedt veel mogelijkheden. Zo kun je ervoor kiezen om de woning groter te maken door een serre te plaatsen of een ex...

05 jul 2022 Lees verder
5 tips tegen stank in huis

Maak je huis weer lekker fris met deze 5 tips tegen stank in huis Heb je last van een vieze geur in huis? Waarschijnlijk komt de stank in je hui...

30 jun 2022 Lees verder