Dit zijn de voordelen van een houten vloer

Een houten vloer geeft je interieur een warme en natuurlijke uitstraling. Bovendien gaat een houten vloer, mits goed onderhouden, een leven lang mee. Het is dan ook zonde dat mensen vaak niet op de hoogte zijn van de voordelen van hout als ze zich oriënteren op een nieuwe vloer. Daarom gaan we in dit artikel nader in op alle voordelen.

 

Overweeg je om een houten vloer te kopen? In dit artikelen vertellen we je waarom een houten vloer een goede keuze is en wat de voordelen zijn

 

Een houten vloer is tijdloos

Een houten vloer past bij iedere interieurstijl, van klassiek tot strak en modern. Dat komt doordat de vloeren in tientallen kleuren leverbaar zijn en in diverse patronen gelegd kunnen worden. Er is dus altijd een houten vloer te vinden die bij jouw interieur past.

 

Houten vloeren en vloerverwarming gaan goed samen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn houten vloeren en vloerverwarming een uitstekende combinatie, mits je voor lamelparket kiest. Een massieve houten vloer kun je namelijk niet met vloerverwarming combineren.

Lamelparket is een gelaagde vloer met een lage warmteweerstand. Daardoor kan de warmte van de vloerverwarming makkelijk naar het vloeroppervlak doordringen. De onderzijde van lamelparket is gemaakt van kruislings verlijmd multiplex. De bovenzijde, ook wel de toplaag genoemd, bestaat uit massief hout. Vanaf de bovenzijde gezien zijn lamelparket en massief houten vloeren dus niet van elkaar te onderscheiden.

 

Vloerverwarming en ‘werking’ van hout

Houten vloerdelen die op vloerverwarming worden toegepast zijn vooraf speciaal gedroogd. De vloerdelen worden bij het leggen van de vloer op een watervast plaatmateriaal vastgelijmd. Het werken van hout (ook wel het krimpen en uitzetten genoemd) is hierdoor nauwelijks zichtbaar. De werking is zelfs zo minimaal dat je ervoor kunt kiezen om de vloer strak tegen te muur te leggen en de plinten achterwege te laten.

 

Hout is eenvoudig te onderhouden

Een houten vloer kun je eenvoudig onderhouden en schoonmaken. Stofzuigen en dweilen is voldoende. Gebruik voor het dweilen een speciale zeep voor houten vloeren. Door je vloer te dweilen maak je hem niet alleen schoon, maar onderhoud je hem ook.

Afhankelijk van hoe intensief de vloer belopen wordt, ontstaan er in de loop der jaren slijtageplekken. Je kunt de vloer dan opschuren en met een speciale olie behandelen, zodat je vloer er weer als nieuw uitziet. Een houten vloeren specialist kan je adviseren over de juiste dweilmiddelen en olie.

 

Overweeg je om een houten vloer te kopen? In dit artikelen vertellen we je waarom een houten vloer een goede keuze is en wat de voordelen zijn

 

Een houten vloer is duurzaam

Doordat een houten vloer een leven lang mee gaat, is het een duurzame keuze. Bovendien is hout een hernieuwbare bron. Andere soorten vloeren, zoals PVC, worden van kunststof gemaakt, wat geen hernieuwbare bron is. Daarnaast kunnen PVC vloeren schadelijke stoffen bevatten, zoals weekmakers. Ondanks diverse publicaties, bijvoorbeeld van het bedrijf Strooming, weten veel mensen dit niet.

Met een houten vloer hoef je je geen zorgen te maken over schadelijke stoffen en weekmakers. Je haalt dus niet alleen een duurzame vloer in huis, maar ook een vloer waarin alleen natuurlijke grondstoffen zijn verwerkt. Dat geeft een prettig gevoel en is beter voor het milieu.

 

Aandachtspunt: herkomst van het hout

Helaas worden er houten vloeren op de markt aangeboden die met hout van lage kwaliteit zijn gemaakt. Dergelijke vloeren komen bijvoorbeeld uit China. Doe dus altijd navraag naar de herkomst van het hout als je naar een houten vloeren specialist gaat.

Vraag ook of het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Door een houten vloer te kopen die gemaakt is van hout met een verantwoorde afkomst lever je een bijdrage aan het in stand houden van bossen. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de volgende generaties.

 

Houten vloeren zijn hygiënisch

In tegenstelling tot tapijt biedt een houten vloer geen broedplek voor bacteriën. Het is daardoor een hygiënische vloer en bovendien een uitkomst voor mensen met een allergie, zoals huisstofmijtallergie.

Houten vloeren worden met een beschermde olielaag afgewerkt, waardoor vuil niet zomaar in de vloer kan trekken. Valt er dus een kopje koffie om of mors je per ongeluk met tomatensaus op de vloer? Dat is geen probleem. Doekje erover en klaar is Kees!

 

Meer weten over houten vloeren?

Dan raden we je aan om een houten vloeren specialist te bezoeken. Daarnaast kun je online veel informatie over houten vloeren vinden. Neem de tijd om je te oriënteren, zodat je straks de juiste vloer kiest. Succes!

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Voordeel halen uit zonnepane...

Iedereen lijkt er inmiddels wel van overtuigd dat zonnepanelen een voordeel voor je woning bieden. Hoe dit echter precies uitpakt, dat is per won...

24 nov 2021 Lees verder
Zo past mijn aquarium bij mi...

Wil je dat jouw aquarium goed aansluit op jouw woonstijl? Dan zijn er verschillende tips die je kunt opvolgen. Met behulp van deze tips...

25 okt 2021 Lees verder
Je huis aan de buitenkant sc...

Als huiseigenaar zijn er een aantal klussen die regelmatig terugkomen. Onderhoud van je woning houdt de waarde niet alleen op peil, het verhoogt ...

25 okt 2021 Lees verder
Wat zijn de mogelijkheden vo...

Wil je je woning een upgrade geven? Dan kan je eens nadenken over het (laten) installeren van nieuwe binnendeuren. Deuren zijn namelijk een belan...

14 okt 2021 Lees verder
Deze elementen zorgen voor m...

Met de herst- en wintermaanden voor de deur wil je natuurlijk dat je huis een zo warm mogelijke sfeer uitstraalt. Warmte in je interieur zorgt ni...

14 okt 2021 Lees verder
Van tijdelijk verblijf naar ...

Tips om jouw nieuwe woning te verbouwen Verblijf je tijdelijk ergens anders en heb je een nieuwe woning gekocht? Dan is de kans aanwezig dat je ...

13 okt 2021 Lees verder