DIY Houten (kerststal) popjes

Voor de doop van Faas afgelopen zondag vond ik het leuk om een tafel vol kleine bedankjes te maken (ook wel doopsuikers genoemd). Doopsuikers zijn eigenlijk een katholieke traditie (wij zijn protestants), maar toen ik net zwanger was van Faas en wij in Italië op vakantie waren, maakten we tijdens een etentje een heus Italiaans doopfeestje mee.. Ik kan je zeggen Italianen maken er écht een feest van.. Uitbundig versierde tafels vol lekkers(uiteraard) en cadeautjes. Iedereen op sjiek, veel fotomomentjes…ik vond dat echt zo leuk om te zien, dat ik dacht, ik wil onze vrienden en familie ook iets leuks en lekkers meegeven na ons doopfeestje. Maar dan niet alleen maar snoep.

Dus zocht ik het internet af naar leuke diy items en niet eetbare ‘doopsuikers’. Ik vond onder andere marineblauwe hartjes confetti, die je kunt planten omdat er wilde bloemenzaadjes in het geschepte papier verwerkt zijn. En ik vond beschilderde houten popjes, die je als gezinnetje kunt samenvoegen. Dit leek mij een leuk bedankje!

In deze blog vertel ik je hoe ik deze gezinnetjes cq kerststalletjes maakte.

De houten popjes bestelde ik online, kegelpopjes voor de vrouwtjes, rechte popjes voor de mannetjes en minipionnetjes als baby’s. Daarnaast nog lichtgrijs vilt als wikkeldoek voor de baby’s. Ik had zelf nog witte, taupe en grijze deco verf staan. Verder heb je nog secondelijm en afplaktape nodig (het groene frogtape werkt het beste vind ik).

De bovenkant van de popjes plakte ik af, om een soort van simplistische kleertjes te schilderen. In dit geval houd ik de popjes heel basic, omdat ik daarvan houd en het als bedankje het best vind passen. De vrouwtjes verfde ik met de lichte taupe. De mannetjes met de donkergrijs, die ik iets lichter mengde met taupe.

 

DIY Houten (kerststal) popjes

DIY Houten (kerststal) popjes

DIY Houten (kerststal) popjes

DIY Houten (kerststal) popjes

DIY Houten (kerststal) popjes

En daar staan ze na 2 dunne laagjes verf was ik tevreden. Voor de baby’s knip je smalle stroken vilt. Deze wikkel je eerst 1 keer verticaal om het popje en dan draai je het er horizontaal verder omheen. Net genoeg dat het hout bedekt is en je alleen het gezichtje nog ziet. Met een drupje secondelijm plak je de strook onderaan vast. Ik zette er even een knijper op om het goed te laten drogen. De knijper natuurlijk iets voorbij de lijm zetten, zodat deze niet ook vast zit ;-).

DIY Houten (kerststal) popjes

DIY Houten (kerststal) popjes

DIY Houten (kerststal) popjes

DIY Houten (kerststal) popjes

En daar liggen de kleine baby’tjes in hun wikkeldoekjes. De gezinnetjes krijgen echt al vorm! Voor mijn schoonzusje en zwager deed ik er als knipoog 2 baby’tjes bij, omdat zij een tweeling verwachten. 

DIY Houten (kerststal) popjes

DIY Houten (kerststal) popjes

Een deel van onze familie en vrienden gelooft en daarvoor maakte ik ook nog een houten engeltje. Dan kan dit setje niet alleen als gezinnetje neergezet worden, maar ook als kerststalletje.

De engeltjes knutselde ik ‘s avonds terwijl de kids op bed lagen, daarom zijn de foto’s wat geler geworden. De houten vleugeltjes en popjes bestelde ik ook weer kant en klaar. De vleugels verfde ik wit.

Om het houten popje bond ik jute touw door eerst een verticaal streepje secondelijm op het popje aan te brengen en daarna de jute er strak omheen te wikkelen. Het einde ook weer vastlijmen en 60 seconden strak vasthouden (een behoorlijk gepriegel, met risico dat je vingers onder de secondelijm zitten... Daarom dus even geen foto’s van deze stap. Maar wel van het resultaat natuurlijk! 

DIY Houten (kerststal) popjes

DIY Houten (kerststal) popjes

Hierbij de foto’s van het resultaat:

DIY Houten (kerststal) popjes

DIY Houten (kerststal) popjes

DIY Houten (kerststal) popjes

DIY Houten (kerststal) popjes

DIY Houten (kerststal) popjes

En.. wat vinden jullie van de gezinnetjes/ kerststalletjes? Ik vond het zo leuk om te doen! Iets zelf maken werkt heel ontspannend voor mij (net wat ik nodig heb haha). Heb je geen tijd of zin om creatief te zijn, je kunt ook complete setjes kopen bij echtvanhout.nl ;-). Wij gaven de gezinnetjes en kerststalletjes weg in linnen zakjes met een houten naamlabel er aan.

Laat je me weten wat je ervan vindt?

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Marieke 10 dec 2018

Heel mooi! Misschien leuk om zelf ook eens te proberen.. Heb je nog tips voor meer/andere figuren naast deze?

Daphne 04 nov 2018

Hoi, sinds kort maak ik ook deze poppetjes, voor mezelf en vrienden. Nu ben ik op zoek naar de vleugeltjes. Mag ik vragen waar je die destijds vandaan hebt gehaald?

GertrudPrins 21 nov 2017

Ha Marlous, wat een super leuke doop-attentie maar net zo leuk om straks neer te zetten als kerststalletje. Moest wel lachten om de babies met een knijper op hun 'lijfje' ;-)

De kersttafel 2021, hoe ziet...

Kerstmis 2021, we zullen de restaurantsfeer weer naar huis moeten halen. Nét dat beetje meer aandacht voor je tafel en een heerlijk grand ...

22 dec 2021 Lees verder
Elegante tafelstyling voor k...

In 2014 waren we te gast bij een event in Hamburg ter ere van de kerstster. Niet de papieren ster maar de plant. De Poinsettia. Kerststerren en i...

14 dec 2021 Lees verder
Hoe verzorg je een echte ker...

Natuurlijk is het opzetten van een kunstboom minder werk en geeft het minder naalden op je vloer bij het afbreken maar wij zijn liefhebbers van &...

13 dec 2021 Lees verder
Kerstmis 2021 - wat is de tr...

  Weken aan voorbereidingen om dé boom in de juiste sfeer te krijgen. Tafelschikkingen die al in november geoefend worden om te bepal...

10 dec 2021 Lees verder
Kerstmis 2020 - kerstinspira...

  Alle dingen die we niet kunnen doen dit jaar geven ruimte voor dingen die we wél kunnen. Kerstmis 2020 zal er inderdaad voor heel ...

21 dec 2020 Lees verder
Kerst met een persoonlijk ti...

Ben jij al klaar voor de kerst? Bij veel mensen staat inmiddels de kerstboom. Met de kleurrijke versiering en gezellige lichtjes brengt de boom s...

10 dec 2020 Lees verder