DIY: Kurk aan de muur!

6 tips voordat je aan de slag gaat

Kurk aan de wand, hierover is al vaak geschreven in een interieurblog.  Toch wil ik je even voorbereiden op de klus. Ben je ook van plan om een kurkwand in huis te nemen, dan is het wellicht verstandig om te weten wat je vooral NIET moet doen. 

Mijn eigen XXL pinbord van kurk vond en vind ik nog steeds erg leuk! 
Na levering van de rol kurk, met een lengte van 5 meter, 1 meter breed en een dikte van  1 centimeter, kon ik natuurlijk niet wachten om de kurk op de muur te bevestigen! WE (Tip 1, doe dit niet alleen) zijn dan ook direct aan de slag gegaan om de kurk aan te brengen op de keukenmuur.  

Doordat de kurk opgerold verpakt was, bleef de kurk bij het uitrollen terugrollen. (Tip 2, laat de kurk even acclimatiseren voordat je aan de slag gaat) Kurk is, vooral een groot stuk, erg kwetsbaar. Het materiaal kan makkelijk breken (en dat deed het bij ons dus ook). Gelukkig hadden we 5 meter en nog voldoende over.
Kurk is ook niet zo flexibel en niet zo eenvoudig aan te brengen als behang. In de hoek van de muur met het plafond is het erg lastig om de kurk passend te krijgen. We hebben een mal gemaakt voor deze hoek, alvorens we het stuk kurk gingen snijden. (Tip 3, maak een mal) Het snijden ging vervolgens prima met een stevig hobbymes en een metalen liniaal. Na het snijden hebben we nog wel even getest of we de juiste hoek te pakken hadden. Dat hadden we. 


DIY: Kurk aan de muur!

Als de kurk op maat is gesneden kan het lijmen beginnen. De kurk kun je bevestigen met kurkkit. 1kg is geschikt voor 3m2. Aangezien het stukje muur bij ons niet zo heel erg groot is, had ik één pot waterkit, oftewel kurkkit gekocht. Dit leek mij voldoende. Tijdens het aanbrengen van de lijm op de muur, met kam nr. 2, bleek al snel dat dit niet zo was. Ik had niet voldoende lijm.  Stoppen met lijmen was geen optie, maar snel een nieuwe pot halen ook niet. De lijm heeft namelijk een corrigeerbaarheid van 15 minuten en dat was  te weinig om nog naar de bouwmarkt te rijden. Zo goed mogelijk heb ik de lijm verdeeld over de muur. (Tip 4, haal voldoende lijm)

Vervolgens hebben we samen zorgvuldig de kurk tegen de wand geplaatst. Zoals op de pot aangegeven hadden we 15 minuten de tijd om te corrigeren en moest je het materiaal goed aandrukken of walsen. Nou, dat hebben we geweten! Na 15 minuten hechtte de kurk helaas nog niet aan de muur. Wij waren hier totaal niet op voorbereid en hadden geen backup plan of  gereedschap bij de hand om de boel op z'n plek te houden. Wat we wel hadden; 2 snijplanken, een paar handen en voeten! Daar sta je dan! (Tip 5, bereid je hierop voor) Het stuk kruk had na een uur nog steeds de neiging om terug te rollen omdat we direct aan de slag gingen na het uitpakken. Het was behoorlijk zwaar. Loslaten was geen optie en al met al zijn we 4 uur bezig geweest om de kurk op de juiste positie tegen de muur aan te houden. Met af en toe een slok van een lekker drankje en mooie verhalen vloog de tijd gelukkig voorbij. (Tip 6, maak er het beste van)

Wat was het spannend de volgende ochtend! Maar het is gelukt, de kurk is blijven hangen. We zijn superblij met het eindresultaat.

 

DIY: Kurk aan de muur! 

Wil je na het lezen van mijn blog ook aan de slag met kurk? Hieronder zie je nog 3 inspirerende en decoratieve voorbeelden van kurk aan de muur.

 

DIY: Kurk aan de muur!

DIY: Kurk aan de muur!

 

Showhome heeft eerder een mooi artikel geplaatst over kurk. Wil je meer kurk?  Klik dan hier voor nog meer kurkinspiratie!

Tiny Rispens
Ook te volgen op: your favourite STUFF
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Max 22 mrt 2018

Hi,
Zou ik mogen weten waar je de kurkrol vandaan hebt? Ziet er leuk uit!

Voor ieder interieur een ges...

De klok is één van de oudste uitvindingen van de mens, een uitvinding die al eeuwen meegaat. De eerste apparaten om tijd te meten w...

27 dec 2021 Lees verder
Beter rondkomen als kunstena...

Kunstenaars hebben het vaak zwaar. Het werk is onregelmatig en je weet nooit hoe een periode eruit gaat zien, omdat je erg afhankelijk bent van d...

02 dec 2021 Lees verder
Hier vind je de behangtrends...

Noem één ‘ding’ waarmee je heel snel een andere look aan een ruimte geeft. Behang! In de jaren ’70 werden werkeli...

11 nov 2021 Lees verder
Mis je de zomer al? Gebruik ...

Hopelijk heb je in de zomer mooie herinneringen gemaakt tijdens leuke uitjes of misschien zelfs op vakantie. Het heeft gevoeld als een zorgeloze ...

25 okt 2021 Lees verder
3 tips om jouw muren een leu...

Voelt jouw huis niet als een thuis? Dan wordt het de hoogste tijd om in actie te komen. Het is namelijk belangrijk dat jij je prettig voelt in jo...

19 okt 2021 Lees verder
Wallfelt – duurzame wandde...

In een hedendaags interieur mogen duurzamere keuzes toch eigenlijk niet meer ontbreken? Niet alleen zijn bijvoorbeeld tweedehands meubels vaak su...

13 sep 2021 Lees verder