Een aanbouw plaatsen: hier moet je rekening mee houden

Een aanbouw plaatsen is een flinke verbouwing. Die verbouwing heeft echter wel veel voordelen. Zo wordt de waarde van je huis doorgaans een stuk hoger als je een aanbouw plaatst. Verder heb je natuurlijk ook meer ruimte in huis. Toch moet je wel even nadenken voordat je een aanbouw gaat plaatsen. Dít zijn dingen waar je sowieso rekening mee moet houden!

 

Een aanbouw plaatsen: hier moet je rekening mee houden

 

1.       Bouwvergunning

Laten we beginnen met de vraag of je aanbouw eigenlijk wel geplaatst mag worden. Hier zijn allerlei regels voor. Voor kleinere aanbouwen heb je meestal geen vergunning nodig, voor grote aanbouwen wel. Dit zijn de belangrijkste regels:

  • Je mag niet aan de voorkant van je huis bouwen.
  • Aan de zijkant van je huis moet de aanbouw minimaal 1 meter achter de voorgevel liggen. Je mag alleen aan de zijkant bouwen als je kavel niet aan die kant grenst aan openbaar gebied.
  • De aanbouw mag niet meer dan 4 meter diep zijn. Er zijn ook regels voor de grootte van het oppervlak van de aanbouw.
  • Een aanbouw mag niet hoger zijn dan de hoogte van de begane grond + 30 cm.

Verder gelden er ook nog bijzondere regels voor bijzondere panden. Zo is het bij een monumentaal pand vrijwel nooit toegestaan om een aanbouw te plaatsen. Weet je niet zeker of je in jouw situatie een vergunning nodig hebt? Vraag dit dan goed na! Bouwen zonder vergunning terwijl je die wel nodig had kan voor enorme problemen zorgen. Het kan zelfs gebeuren dat je je aanbouw weer moet afbreken.

 

2. Financiering

Een aanbouw is niet bepaald gratis. Je zult hem moeten funderen, bouwen, isoleren, afwerken, inrichten… Meestal is het een kostbaar project. Natuurlijk stijgt de waarde van je woning wel, maar dat merk je niet direct in je portemonnee. Je zult dus moeten nadenken over de manier waarop je dit allemaal gaat betalen. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 

Een aanbouw plaatsen: hier moet je rekening mee houden

 

  • Het kan via je hypotheekverstrekker. Vaak gaat dit in de vorm van een bouwdepot, zolang je kunt aantonen dat de verbouwing de waarde van de woning verhoogt. Dit kan helaas lang niet altijd.
  • Een persoonlijke lening afsluiten. Dan leen je een bepaald bedrag voor een afgesproken rente en looptijd. Dat gebeurt via een geldverstrekker, doorgaans geen bank. Heb je al een persoonlijke lening en wil je nu nog een bedrag lenen voor de aanbouw? Dan kun je je lening oversluiten via overstappen.nl om goedkoper uit te zijn. Op overstappen.nl vind je alles over het afsluiten van een persoonlijke lening met de voor- en nadelen.
  • Lenen van vrienden of familieleden. Dit is meestal niet zo’n goed idee, tenzij je het officieel regelt. Anders kunnen geldzaken de onderlinge relatie flink (negatief) beïnvloeden.

 

3. Fundering en grondonderzoek

Veel mensen denken dat een grondonderzoek van tevoren niet nodig is. En dat ze ook wel kunnen bouwen zonder fundering. Dat levert echter grote problemen en bijkomende kosten op! Het kan bijvoorbeeld best zo zijn dat de grond waarop je de aanbouw wilt plaatsen niet stabiel genoeg is. Als je daar pas achter komt tijdens het bouwen (of nog erger: erna pas!), levert dat je heel veel extra kosten op. Doe dus goed grondonderzoek en zorg voor een stevige fundering voor je uitbouw.

 

 

Een aanbouw plaatsen: hier moet je rekening mee houden

 

4. De stijl van je aanbouw

Als je alles hebt geregeld, wordt het tijd om te kijken naar de uitvoering van je project. Hoe ga je dit doen? Bij een aanbouw kun je twee kanten op. Ofwel kies je een stijl die goed past bij de rest van de woning, of je kiest voor iets totaal anders. Zo zie je vaak dat er wordt gekozen voor een heel moderne aanbouw, die zo anders is dan de oorspronkelijke woning dat het een mooie combinatie is. Je kunt gaan voor een gesloten aanbouw, die dus alleen wat ramen en deuren heeft. Maar als je bijvoorbeeld een serre wilt aanbouwen, ga je liever voor een open pui met glas. Kortom: de stijl van je aanbouw hangt vooral af van je eigen smaak en natuurlijk ook van je budget. Denk bij de verbouwing ook aan duurzaamheid: duurzaam verbouwen heeft sterk de voorkeur en kan op de lange termijn ook veel geld besparen.

 

Een aanbouw plaatsen is eigenlijk niet eens zo moeilijk. Maar je moet van tevoren wel een aantal dingen goed regelen. Het gebeurt vaker dan je denkt dat er iets misgaat. Bijvoorbeeld als je geen vergunning hebt aangevraagd terwijl dat wel had gemoeten. Of wanneer je vergeten bent grondonderzoek te doen. Ga jij een aanbouw plaatsen? Dan weet je nu 4 belangrijke dingen waar je van tevoren rekening mee moet houden.

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

5 praktische tips bij het op...

Een garage of schuur wordt vaak gebruikt om spullen op te bergen. Je hebt er je gereedschap, je klus materiaal en nog veel meer. Misschien is er ...

17 jul 2019 Lees verder
Stijlvol Klein wonen en snel...

Wie anders dan IKEA bedenkt een concept waarmee je een kleine ruimte compleet kunt inrichten maar ook snel kunt verhuizen? Inspelend op de trend ...

16 jul 2019 Lees verder
Zo laat jij je huis ruimer l...

Zó laat jij je huis ruimer lijken!   Wil je ook zo graag ruimte in huis maar weet je niet hoe? Ik geef je een paar praktische tips om...

15 jul 2019 Lees verder
Interieur in fifties-stijl! ...

Als je denkt dat je nog hartstikke hot bent met je urban jungle, dan moeten we je een heel klein beetje teleurstellen. Natuurlijk is dat nog supe...

02 jul 2019 Lees verder
Te warm voor bloemen, wat nu...

Geen beginnen aan! Je kunt je wekelijkse bosje verse bloemen deze week gerust schrappen. Het is gewoon te warm voor bloemen, ze verpieteren bijna...

01 jul 2019 Lees verder
Gestrand

Zoals je misschien weet woon ik in Leeuwarden. En dat bekent voor mij wel vakanties naar Terschelling of Vlieland maar niet zo snel "gewoon ergen...

17 jun 2019 Lees verder