Een klushuis kopen: Zo doe je dat!

Het lijkt zo romantisch. Een gezellig oud huis met prachtige oude details; je ziet jezelf er al helemaal wonen.
Dat het huis van jouw dromen wat mankementen vertoont, ach. Hoe moeilijk kan het zijn. Volgens de makelaar is er alleen wat cosmetisch oplapwerk nodig om jouw droompaleis te betrekken. Maar voordat je je laat verleiden en jezelf onnadenkend in een groot verbouwingsavontuur stort, bedenk dan dat je heel wat moet uitzoeken voordat je een weloverwogen beslissing kan nemen.

"Een goede voorbereiding is het halve werk"

Voordat je overgaat tot aankoop van je droomhuis zijn er flink wat stappen te nemen.
Een klushuis kopen is niet zomaar iets. Televisieprogramma’s genoeg die je dat laten zien. Altijd gaat er wel iets mis. Tegenslagen, volgens de verbouwers altijd onverwacht, torpederen het prille geluk. Van breed lachende nieuwe huiseigenaren (‘moet je toch eens zien, onze fantastische nieuwe plek’) tot verstofte, mopperende verbouwingsslaven.

Maar jij kan dit voorkomen!
Er is wat voorbereidingstijd nodig. Maar echt, neem die. En weet wat er boven je hoofd hangt.

Een klushuis kopen: Zo doe je dat

5 TIPS voor een goede koop

Met de volgende tips heb je de juiste handvatten om grondig voorwerk te doen.

#1 Een makelaar is geen bouwkundige
Wat een makelaar ook zegt, hij is en blijft een verkoper die er baat bij heeft dat jij het huis koopt. Wat een makelaar zegt over de staat van een pand heeft geen waarde. Een makelaar is een professionele verkoper. Geen bouwkundige.

#2 Breng de bouwkundige staat goed in beeld
Als je inzicht hebt in de problemen van het huis weet je waar je aan begint.  Problemen aan een huis zijn op zich niet erg. Als ze verholpen kunnen worden kan het zelfs een lucratieve investering zijn. Als je hier van tevoren rekening mee houdt sta je niet voor verrassingen.

Verzakkingen, lekkages, het hele dak eraf. Allemaal problemen die onwetende klussers zelf niet voorzien. Een professional kan al van verre zien dat een scheur weinig goeds betekent voor je fundering. Of dat de golvende verdiepingsvloer duidt op problemen met de vloerbalken. Laat daarom altijd een uitgebreid bouwkundig rapport opstellen. Vaak vereist de hypotheekverstrekker dit al.

#3 Is dit jouw droomhuis?
Passen al jouw wensen wel in het huis? Ga dit goed na. Maak, als het nodig is, een ontwerp voor een nieuwe indeling. Vaak heeft de makelaar al plattegronden waarmee je uit de voeten kan. Als je hulp nodig hebt kan een architect je van tips en adviezen voorzien.

Een klushuis kopen: Zo doe je dat

Wil je een aanbouw of opbouw aan of op de woning? Ga bij je gemeente langs om uit te zoeken of dit zomaar kan. Zonde als je zo meteen met een huis zit opgescheept waar je niet blij mee bent!

#4 Maak een begroting en planning
Maak een lijst van alle klussen die gedaan moeten worden. Richt je eerst op de grote klussen. Isoleren van het dak, vervangen van alle kozijnen, funderingsproblemen verhelpen. Het zijn klussen die flink op je budget drukken.

Stel aan de hand van deze klussen een begroting op. Schat in wat de afzonderlijke klussen je gaan kosten. Of vraag een aannemer om een kostenraming.
Met het managen van je budget hou je financiële problemen buiten de deur.
Neem in je begroting altijd een flinke post ‘onvoorziene kosten’ op van 10 tot 15%. Veel problemen komen pas tijdens de verbouwing aan het licht.

Maak aan de hand van de klussenlijst ook een planning. Bepaal hoe lang het klussen gaat duren. En wie de werkzaamheden gaan uitvoeren. Twijfel je hierover dan is het zinnig om dit bij een professionals na te vragen.

#5 € huis + € verbouwing = jouw prijs
Stel van tevoren vast wat jij in totaal wil uitgeven aan een verbouwing. Ga praten met een hypotheekadviseur. Als de kosten van de verbouwing plus de prijs van het huis binnen jouw budget liggen kan je je het klushuis veroorloven. Zonder in grote problemen te komen.

Een klushuis kopen: Zo doe je dat

Kortom
Een klushuis kopen kan een lucratieve weg zijn naar een fantastisch droomhuis. Maar is vaak ook reden tot ellende. Het is niet de makkelijkste weg. Laat je niet te snel verleiden door een charmant oud huis. Blijf met beide benen op de grond staan. Realiseer je goed wat je te wachten staat. Het veilig aankopen van een klushuis vergt voorbereiding. Doe dit ook.

Maak van je droom geen nachtmerrie. Want jij kan zorgen voor een happy end!

Lisette Schoenmaker
de Verbouwingsarchitect
Google+

Lisette Schoenmaker
Ook te volgen op: De Verbouwingsarchitect
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

barbara 20 feb 2015

Hallo!

twee jaar geleden heb ik een koophuisje gekocht. ik heb toen een hoop kosten over het hoofd gezien. binnen is alles nu zo'n beetje klaar maar ben met buiten nog volop bezig! vorige week mijn tuintegels gekocht en ga ze aankomen weekend aanleggen!! super Excited!!

Hypotheek 06 jan 2015

Beste,

Een goed verhaal,. maar heb gelijk een vraag. Kan je als klushuis wel een hypotheek krijgen? ik vond alleen dat je een bouwkundig rapport moet hebben:
http://www.hypotheekberekenen.nl/tips-en-vragen/bouwkundige-keuring

maar die is dan toch heel slecht?

Gr,
Sander

Gijs 23 dec 2014

Heb zelf een jaartje terug een leuk koophuisje gekocht waar nog veel aan gedaan moest worden. Het is erg leuk om te zien hoe alles uiteindelijk alles een puzzeltje in elkaar past. Je eigen ideeën en fisie kun je dan zelf helemaal bedenken en uitvoeren. Alsof je met een leeg wit papiertje begint en je een eigen ontwerp op papier zet waar je super trots op bent. Had in mijn vorige huis ontzettend lelijke tegels en kon nu gelukkig voor een leuk prijsje gloede tegels krijgen.

De beste isolatiematerialen ...

Isolatie is een essentieel aspect van elk huis, of je nu in een oudere woning of een nieuwbouwhuis woont. Het kiezen van het juiste isolatiemater...

26 sep 2023 Lees verder
Welke keuzes zijn er op het ...

Isolatie is een cruciaal aspect van elk modern gebouw, en het dak is een van de voornaamste plaatsen waar warmte kan ontsnappen. Als je overweegt...

18 sep 2023 Lees verder
Hoe pak je een aanbouw aan?

  Een aanbouw kan je huis heel wat extra ruimte en mogelijkheden geven. Of het nu is om een extra slaapkamer, een home office, een speelk...

23 aug 2023 Lees verder
Woning isoleren met radiator...

Welkom bij dit artikel over het isoleren van je woning met radiatorfolie. In dit artikel zullen we de voordelen van radiatorfolie bespreken, hoe ...

25 jul 2023 Lees verder
Weet jij waardoor de meeste ...

Een verbouwing is vaak een spannende en drukke periode, waarin tijd geld is. Vertraging kan immers duur uitpakken. Helaas vergeten veel mensen bi...

23 jun 2023 Lees verder
4 must-haves om te hebben vo...

Een verbouwing kan een spannende en uitdagende periode zijn. Of je nu je huis renoveert, een kamer opknapt of een nieuwe aanbouw bouwt, er zijn b...

07 jun 2023 Lees verder