Een veilig huis: balustrade en trapleuning

Het belangrijkste aan uw huis is toch wel de veiligheid. Zo wilt u uiteraard niet dat u of uw dierbaren lelijk ten val komen. Met name daar waar zich hoogteverschillen in het huis bevinden, loert het gevaar. Het plaatsen van bijvoorbeeld een stevige balustrade of trapleuning kan in zo’n geval uitkomst bieden.

 

Een veilig huis balustrade en trapleuning

 

Balustrades

Een trap balustrade is feitelijk een ‘hekje’, bestaande uit een leuning met daaronder balusters (spijlen). Balustrades worden onder andere vaak geplaatst aan een trap of op een balkon. Hiermee dragen zij bij aan de veiligheid in huis. Daarnaast zijn zij een mooie aanvulling op uw interieur.

Voor een zacht interieur is daarbij een keuze voor klassieke, ronde balusters onder de reling een goede optie. Een gesloten balustrade zorgt dan weer voor een strakkere uitstraling. Maar u kunt ook denken aan een moderne balustrade, met ingelegd glas tussen de spijlen. 

Ook buiten kunt u balustrades plaatsen. Zorgt u er dan wel voor om weerbestendig materiaal te gebruiken, zoals hout dat behandeld is met houtbeits.

 

Materialen en keuzemogelijkheden

U heeft veel vrijheid in het uitkiezen van zaken als materiaal, kleur en afwerking. Al naar gelang uw interieur, kunt u onder andere kiezen voor een balustrade van hout, roestvrij staal of een combinatie van staal met glas. 

De houten variant is verreweg het populairst. Zij heeft de laagste prijs, en het hout is bovendien eenvoudig te bewerken. U kunt bijvoorbeeld de kleur van de balustrade aanpassen door deze naar uw eigen smaak te verven.

De roestvrijstalen (RVS) variant is de laatste tijd eveneens in opkomst. Deze geeft aan uw interieur een moderne, industriële look. De voordelen van een RVS balustrade zijn verder dat deze makkelijk schoon te houden en bovendien zeer duurzaam is. U heeft er, voor wat betreft het onderhoud, weinig omkijken meer naar. U kunt een stalen balustrade eventueel ook combineren met een glasplaat voor een bijzonder, ruimtelijk effect.

 

Trapleuningen

In Nederland bevinden zich van oudsher vaak steile, smalle trappen. Om het belopen hiervan veiliger te maken, is het een goed idee een stevige trapleuning te plaatsen. Net als bij de balustrades, kunnen deze gemaakt worden van verschillende materialen. Ook hier is de klassieke, houten variant het populairst. Deze geeft immers de meeste mogelijkheden om het geheel af te werken op uw eigen manier.

Een kunststof trapleuning is eveneens een prima optie. Deze leuningen zijn door het buigzame materiaal zeer flexibel waardoor ze overal plaatsbaar zijn, bijvoorbeeld aan een wenteltrap. Ook zijn er RVS trapleuningen verkrijgbaar. Zoals we al zagen bij de balustrades, geven deze aan uw interieur een moderne en industriële look, en zijn zij bovendien onderhoudsarm.

 

De juiste afwerking

Met materiaalkeuze alleen zijn we er echter nog niet. Want welke kleur dient uw trapleuning te hebben? En moet zij recht zijn, of juist in een bocht komen? Het hangt allemaal af van uw eigen voorkeuren en interieur. Dit geldt uiteindelijk ook voor de vorm van het hout dat u gebruikt. Een mooi, klassiek sleutelgatmodel zal in het ene huis bijvoorbeeld beter passen dan het andere.

 

Zelf aan de slag?

Voor het plaatsen van een trapleuning of balustrade kunt u uiteraard een vakman inhuren. Maar u kunt er ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan. De juiste materialen kunt u onder andere vinden op gespecialiseerde websites of in de bekende bouwmarkten. 

Vindt u het lastig om de juiste keuzes hierin te maken, dan kunt u altijd advies inwinnen bij een expert zoals een interieurstylist. Het gaat er tenslotte om dat u uw eigen huis niet alleen veiliger, maar ook fraaier maakt met het plaatsen van de juiste trapleuning en/of balustrade.

 

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Meer leefruimte creëren in ...

Het hebben van een grote tuin biedt veel mogelijkheden. Zo kun je ervoor kiezen om de woning groter te maken door een serre te plaatsen of een ex...

05 jul 2022 Lees verder
5 tips tegen stank in huis

Maak je huis weer lekker fris met deze 5 tips tegen stank in huis Heb je last van een vieze geur in huis? Waarschijnlijk komt de stank in je hui...

30 jun 2022 Lees verder
Duurzaam en stijlvol wonen -...

Dat een trend veel langer dan ‘maar even’ mee kan gaan bewust de trend met aardetinten en natuurlijke materialen in een interieur. Or...

16 jun 2022 Lees verder
Op welke manieren kan ik mij...

Je kunt de stookkosten aardig terugbrengen als je huis goed geïsoleerd is. Vooral nu de energieprijzen omhoog zijn geschoten, zoeken mensen ...

16 jun 2022 Lees verder
Tiny house als extra ruimte ...

Mateloos populair zijn ze, en dat snappen we wel want als je zomaar eens wat ontwerpen Googelt dan zie je dat er ontzettend mooie ontwerpen zijn ...

14 jun 2022 Lees verder
Welke vloer past het beste b...

Je vloer is van cruciaal belang omdat de vloer als basis dient voor alles wat zich in je huis afspeelt. Het onderzoeken van de voor- en nadelen v...

14 jun 2022 Lees verder