Elke dag een topdag? Welterusten! - Waar moet je aan denken als je een nieuw bed en nieuw matras gaat kopen?

Echt, alles ziet er beter uit als je een goede nachtrust hebt gehad. Je kunt in de zomer de warmte overdag beter verdragen bijvoorbeeld (om maar even zomer 2018 als voorbeeld te nemen), je kunt de drukte van alledag beter aan, je bent energieker en wordt elke ochtend uitgerust wakker. Elke dag kan een topdag worden als je in elk geval goed kunt slapen. Je kunt je druk maken over een sfeervolle slaapkamer maar als je bed niet meer voldoet ontbreekt dus eigenlijk het belangrijkste deel. Investeer dus in topdagen en kijk kritisch naar je bed en matras. Toe aan wat nieuws? Je koopt niet elk jaar een nieuw bed en/of matras, weet je nog waar je aan moet denken als je een nieuw bed en nieuw matras gaat kopen?

 

Waar moet een goed bed aan voldoen? Wat zijn de minimale eisen voor een nieuw matras?

Weet jij het? Onze eerste selectie maken we vaak op het oog, we kiezen een bed wat er mooi uitziet. Daarna gaan we zitten en misschien ook nog wel even liggen. Best grappig toch want een bed, daar moet je toch in eerste instantie lekker en goed in kunnen slapen? Eigenlijk moet je dus de volgorde omdraaien, eerst eens informeren welke bedden voor jou geschikt zouden zijn. Waar een goed bed aan moet voldoen is voor iedereen anders. Iedereen heeft een heel persoonlijk wensenpakket én slaappatroon/ritueel. Daarbij komt ook nog eens dat als je op het oog kiest, je eigenlijk alleen naar de ombouw van het bed kijkt, dat stukje dat je ziet. Wat van wezenlijk belang is als je een nieuw bed gaat kopen is dat je weet welke bedbodems er zijn en wat je dus zou willen. Je begint dus bij het soort bedbodem en je matras, pas daarna kies je de ombouw. Vraag jezelf eens af waar een goed bed voor jou aan moet voldoen? Wat verwacht je van een nieuw matras?

 

Elke dag een topdag? Welterusten! - Waar moet je aan denken als je een nieuw bed en nieuw matras gaat kopen?

 

Een bedbodem kiezen

De ene bedbodem is de andere niet. Spiraalbodems, lattenbodems, boxspringbodem….om er maar eens een paar te noemen. Elk van deze bedbodems heeft andere eigenschappen. Handig om te weten:

 

Een spiraalbodem is gemaakt van staaldraden die gevlochten zijn binnen een stalen frame, Een spiraalbodem is een stevige bodem maar doet ergonomisch gezien weinig voor je.

Een lattenbodem bestaat uit een houten frame met latten van hout en/of kunststof en je kunt kiezen voor een lattenbodem met 28 latten of met 42 latten. Je snapt dat een bodem met 42 latten een betere ondersteuning biedt. Een goede lattenbodem draagt ergonomisch gezien bij aan een juiste houding.

Een boxspring is een bedbodem die met stof bekleed is op een houten of stalen frame. Daar bovenop komt het matras. Een boxspring is zacht en soepel, biedt comfort en een goede ventilatie maar wordt snel vuil. Om dit te voorkomen kun je in dit geval kiezen voor een topdekmatras.

Een nieuw matras kiezen, waar let je op?

 

Nu je weet wat de verschillende soorten bodems voor je kunnen doen kun je op zoek naar een bijpassend matras. Niet elk matras kan op elke bodem namelijk. Voor een nieuw matras mag je de volgende eigenschappen eisen. Een nieuw matras moet:

 

  • Je lichaam op de juiste manier ondersteunen. We hebben allemaal een andere bouw en ander lichaamsgewicht dus er is niet één standaard matras voor iedereen. Als je met twee personen in één bed slaapt kan het zomaar zijn dat je twee verschillende matrassen nodig hebt.
  • Transpiratievocht snel en goed afvoeren. Je matras slijt veel eerder als dat níet gebeurd.
  • Maximale hygiëne bieden, zie hierboven. Je matras onvoldoende luchten en onvoldoende afvoer van transpiratievocht is heel erg slecht voor zowel de kwaliteit van je matras als de hygiëne in bed.
  • Comfortabel zijn! Een matras kan aan alle voorschriften voldoen, als jij er gewoon níet comfortabel op ligt houdt het op. Dan is het dus niet het juiste matras voor jou en zul je even verder moeten zoeken.
  • Drukpunten op je lichaam tot het minimum beperken
  • 10 jaar goede nachtrust garanderen.

 

Als je voor een boxspring gekozen hebt dan is het vaak gewenst dat je een topdekmatras erbij koopt. Waarom?

  • Een topdekmatras beschermt de gestoffeerde ondermatras tegen slijtage en de invloed van transpiratievocht.
  • Je kunt met een topdekmatras de spleet tussen twee matrassen wegwerken.
  • Het maakt de instap van je bed nét wat hoger, dat kan in sommige gevallen heel prettig zijn.
  • Het wisselen van je beddengoed wordt makkelijker want met een speciaal hoeslaken topdekmatras verschoon je je bed in een handomdraai. Het dekmatras is dun en dus veel lichter in gewicht.

 

Heb je dán de juiste keuzes gemaakt, de juiste combinatie bedbodem met matras, kun je tot slot bepalen of je je nieuwe bed wilt completeren met een voeteneind, hoofdeind of complete ombouw. Daarná ga je de sfeer van de rest van je slaapkamer bepalen en kun je over de slaapkamerstyling nadenken. Een mooie slaapkamer is leuk, lekker slapen en must!

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Woning kopen? Houd rekening ...

Bij het kopen van een huis wordt vaak geen rekening gehouden met de bijkomende kosten. Dit bedrag kan flink oplopen en moet vaak uit eigen zak be...

05 aug 2020 Lees verder
5 redenen waarom een visgraa...

Ben jij deze zomer lekker aan het klussen & op zoek naar een mooie nieuwe vloer voor in jouw woning - maar weet...

24 jun 2020 Lees verder
Dit is de meest stijlvolle h...

Vloeren, de keuze is GROOT en voor elke variant is wel iets te zeggen. Zelfs voor vloerbedekking ja, alleen is de juiste doelgroep kleiner dan di...

18 jun 2020 Lees verder
Slimme en elegante apparaten...

De digitalisering slaat overal toe. Ook op het gebied van beveiliging zien we steeds vaker dat digitalisering een grote rol begint te spelen. Zo ...

11 mei 2020 Lees verder
Slim verbouwen is een invest...

Een gekkenhuis is het op de woningmarkt! De huizenprijzen blijven stijgen en de hypotheekrente is laag. Kopen is goedkoper dan huren en er zijn m...

24 feb 2020 Lees verder
Moderne Stijlvolle bureausto...

Als je veel op een bureaustoel zit, is het belangrijk dat deze goed bij je past. Ergonomisch moet de bureaustoel goed zijn, maar het uiterlijk va...

29 jan 2020 Lees verder