Er warmpjes bijzitten? Veel eenvoudige tips om energiekosten te besparen deze winter.

Het is nu een paar dagen al wat frisser buiten, onder nul overdag is best weer even wennen. Een wandeling na het werk is zalig maar het thuiskomen in een warm huis ook. Alleen, we zitten er dan graag warmpjes bij... we besparen ook graag op onze energiekosten. Dat is goed voor onze portemonnee maar óók voor ons milieu. Wil je er warmpjes bijzitten maar toch ook geld... en energie... besparen? Met deze eenvoudige besparingstips moet het lukken. Ook als je ze niet alle tien opvolgt, alle beetjes helpen!

 

Wat kun je doen om energiekosten te beperken?

Misschien heb ze ook aan de deur gehad? De verkopers van diverse energieleveranciers die je uitnodigen om over te stappen omdat je dan voordeliger uit zou zijn? Helemaal prima natuurlijk als je dit goed hebt uitgeplozen en je ook echt geld kunt besparen. Ook als je niet overgestapt bent kun je beginnen met besparen, geen probleem! Wat je allemaal kunt doen om energiekosten te beperken lees je onder de foto.

 

Er warmpjes bijzitten

 

  • Overstappen dus maar, laat je góed voorlichten en zorg dat je op de hoogte bent van eventuele boeteclausules. Soms heb je een contract voor een bepaalde tijd bij je huidige leverancier en kost het geld als je dat openbreekt. Wordt die boete door de nieuwe leverancier voor je betaald? Zo niet dan krijg je die kosten dus wel nog bij je overstap.
  • Als je overdag thuis bent maar wel bezig dan kan de verwarming best een graadje lager. Doe een lekkere trui aan en doe je ding. Pas als je ’s avonds echt stil gaat zitten op de bank kun je eventueel dat graadje er weer bij doen. Hoeft niet natuurlijk want een mooie deken of plaid is ook warm en gezellig. Zet een uur voordat je naar bed gaat je thermosstaat op nachtstand. Voor de meeste, goed geïsoleerde, huizen is 15 graden zeker te doen. Het zal vaak niet eens zo extreem afkoelen maar de verwarming hoeft niet aan te springen als je slaapt toch? Ruimtes waar je niet bent of komt hoeven niet verwarmd te worden. Mocht het extreem gaan vriezen kun je in die ruimtes even de radiator opendraaien zodat het warme water even door alle leidingen kan stromen en bevriezing voorkomen wordt.
  • Hou de warmte binnen. Dat kun je doen door gordijnen voor je ramen te hangen en die ’s avonds op tijd de sluiten. Elke andere raambekleding voldoet overigens ook want met gordijnen loert vaak het ‘gevaar’ dat je de verwarming bedekt. We vinden over het algemeen lange gordijnen (tot op de vloer) het mooiste en daarmee houden we de warmtetoevoer dus ook tegen. De warmte blijft dan hangen tussen het gordijn en je raam. Als je korte gordijnen of welke andere raambekleding dan ook hebt kun je achter je radiatoren isolatiefolie aanbrengen. De warmte kan dan nog maar één kant op, omhoog en de ruimte in.
  • Over radiatoren gesproken, ontluchten voorkomt energieverlies. Als er namelijk lucht in je leidingen zit worden delen van je radiator nauwelijks warm. Ontluchten op regelmatige basis dus. In elk geval voor het stookseizoen begint. Maak er een goede gewoonte van. Als je een onderhoudscontract hebt voor je ketel dan zal de monteur het voor je doen. Vraag hem er eens naar.
  • Ga op zoek naar grote kieren en dicht die! Het is nooit de bedoeling dat je je huis potdicht smeert, ventilatie is héél belangrijk, maar onnodige tochtgaten laten ook warmte naar buiten.
  • Sluit deuren achter je. Als je huisgenoten hier wat moeite mee hebben dan kun je deurdrangers plaatsen, gaat de deur vanzelf achter hun k*nt dicht.
  • Isoleer je cv-leidingen. Kruipruimte en zolder zijn vaak koud, daar verliezen je leidingen dus veel warmte. Buisisolatie voorkomt dit en is relatief eenvoudig en snel aan te brengen.
  • Ooit gehoord van waterzijdig inregelen? Een cv-monteur kan je radiatoren zo inregelen dat het warme water op een efficiënte manier over je radiatoren en eventuele vloerverwarming wordt verdeeld. Vraag de monteur als hij er toch is ook of de temperatuur van het verwarmingswater omlaag kan. 60/70 graden volstaat in een redelijk tot goed geïsoleerd huis.
  • Elke ruimte vraagt om een andere temperatuur. Zet daarom thermostaatkranen op je radiatoren zodat dat ook overal te regelen is.

 

Bronnen
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Simpel veranderen

Nu we massaal thuis werken en dus heel wat uurtjes in ons huis doorbrengen iedere dag, zie je een toename van mensen die hun huis even een flisse...

09 apr 2020 Lees verder
Jij en je huis? Jij in je hu...

In de ‘normale’ situatie snakken we regelmatig naar even helemaal niets! Genieten we van de momenten die we thuis kunnen zijn en met ...

07 apr 2020 Lees verder
Haal de lente en zomer in hu...

  In een periode dat we veel thuis zijn is er extra ruimte om eens flink aan de poets te gaan. Sterker nog, waarom niet meteen de voorjaa...

31 mrt 2020 Lees verder
Lente 2020 in je interieur? ...

Het ziet er vooralsnog naar uit dat we de échte winter dit jaar gaan overslaan. Wind en water hadden we veel maar écht koud was het...

23 mrt 2020 Lees verder
Deens design dat elk Nederla...

Was een van je goede voornemens o.a. meer orde in huis? En ook wat vaker je eigen eten meenemen als je naar je werk gaat? Wij zijn verliefd gewor...

28 jan 2020 Lees verder
Onbezorgd en sfeervol hout s...

Het is zo sfeervol en gezellig als je hout stookt in de houtkachel. Het hout knettert op de achtergrond en je ziet een schitterend vlammenspel. H...

15 nov 2019 Lees verder