Hoe kies je de juiste verlichting?

Hoe kies je de juiste verlichting?

 

Hoe kies je de juiste verlichting

 

Interieur is voor velen belangrijk. We denken na over woonaccessoires en houden ons bezig met het inrichten van de woonkamer, hal, keuken, slaapkamer, badkamer, toilet en noem maar op. We denken aan bijna alles wat met het inrichten te maken heeft. Zo denken we na over de kleuren die we graag willen gaan gebruiken als basis, wat voor soort vloer we willen en welke meubels er moeten komen. Vaak valt het totale plaatje als het eenmaal allemaal op zijn plaats staat dan tóch net even tegen, we missen wat en krijgen niet de juiste sfeer. Waarom niet? Omdat we niet nagedacht hebben over de verlichting én dat is jammer!

Verlichting wordt vaak vergeten en is zeker net zo belangrijk als het kiezen van de inrichting van een bepaalde ruimte om de juiste sfeer te creëren! Maar hoe doe je dat dan? Door een soort van verlichtingsplan te maken en daar ga ik je bij helpen!

Tijdens mijn opleiding heb ik van alles moeten leren, schaal tekenen, kleuren onderscheiden, plattegrond intekenen en zo dus ook een verlichtingsplan maken. Je begint met de ruimte te tekenen op een plattegrond én daar hoef je echt geen goede tekenaar voor te zijn. Je denkt goed na over de ruimte, wat er zich zowel dagelijks in die ruimte afspeelt. Wat voor functie heeft de ruimte? Waar heb ik verlichting nodig? Wat voor soort licht heb ik daar nodig? Door op een plattegrond het denkbeeldig na te schetsen kun je gerichter te werk gaan.

We kennen wel wat soorten verlichting. Direct licht, indirect licht en diffuus licht. In ons interieur gebruiken we de basisverlichting, sfeerverlichting en functionele verlichting. Dit zijn wel de belangrijkste soorten verlichting voor ons. Ik vertel je een beetje wat het soort licht inhoudt. 

Direct licht is licht wat niet een gehele ruimte helder verlicht. Direct licht is ook basisverlichting, accentverlichting en functionele verlichting. Direct licht gebruik je bijvoorbeeld op een mooi object wat je wilt uitlichten.

Indirect licht is licht wat een bepaalde sfeer afgeeft op bijvoorbeeld het plafond, de muur of gericht is op een bepaald hoekje wat je verlicht wilt hebben en zo het licht weerkaatst. Indirecte verlichting is dan ook een prima sfeerverlichting.

Diffuus licht is egaal licht en wordt over het algemeen gebruikt als sfeerverlichting in combinatie met de andere soorten verlichting direct en indirect licht. Dit licht is ook het licht wat we gebruiken op de sombere donkere dagen in het jaar.  Dit soort verlichting wordt ook gebruikt als werkverlichting.

Maar hoe weet je nou welke soort verlichting je nodig hebt? We beginnen met de basisverlichting. Deze verlichting zorgt er dus voor dat een ruimte gelijk verlicht wordt zonder fel licht te geven. De lampen die dit effect kunnen geven zijn plafonnieres, hanglampen of inbouwspotjes.

 

Hoe kies je de juiste verlichting

 

 

Hoe kies je de juiste verlichting

 

Sfeerverlichting is verlichting die we het liefst allemaal willen hebben en die voor de juiste sfeer zorgt. Het is een wat zachter licht die zich goed verdeeld over de gehele ruimte, dit heet ook wel diffuus licht. Bij dit soort verlichting denk je aan een tafel, vloer of wandlamp. Door met lampen op verschillende hoogtes te werken krijg je juist overal verschillend licht in de ruimte. Bij dit soort verlichting is het ook mooi om gebruik te maken van dimmers wat een leuk effect geeft. Een up light is een mooi voorbeeld van een soort lamp waar je mee kunt “spelen”… je kan een extra gezellig hoekje maken achter een stoel of een donkere hoek door de lamp daar op de grond te plaatsen en met een dimmer kun je dan de sterkte van het licht bepalen. Een up-light is ook een mooie lamp om mee op een hoge kast te werken. Ook kaarslicht zorgt natuurlijk voor voldoende sfeer net als de lampen die je tegenwoordig kan instellen in allerlei verschillende kleuren. Het geeft allemaal dat extra beetje sfeer.

 Functionele verlichting is verlichting die gericht is op een ruimte waar bijvoorbeeld een boek gelezen wordt. Denk hierbij aan een mooie lees of vloerlamp. Een functie heeft ook het licht in een badkamer of keuken.  Zo is het ideaal als je in de badkamer gericht licht hebt op de spiegel of in de keuken direct licht hebt op je werkblad. Bij dit soort verlichting kun je denken aan (verstelbare) inbouw spotjes of opbouw spotjes die er in verschillende maten, kleuren en uitvoeringen zijn. Een functioneel licht kan ook een lamp boven de eettafel zijn, die gedimd kan worden tijdens het eten of een gezellige borrel met vrienden én weer feller licht kan geven als je aan de tafel wilt werken of een spelletje wilt spelen. 

Hoe kies je de juiste verlichting

 

Lampen hoeven allang niet meer “truttig” te zijn in het interieur. Vloerlampen worden steeds functioneler en strakker. Dit kun je tegenwoordig ook als een mooie eyecatcher voor in je woonkamer zien. Ze zijn er in allerlei maten, materialen, modellen en kleuren te verkrijgen. Door een open kap schijnt het licht zowel naar het plafond als op het boek wat je wilt gaan lezen en dit geeft een hele leuke sfeer. Een vloerlamp met een verstelbare dichte kap geeft weer direct licht naar een bepaald object of hoekje wat je wilt verlichten. Ook is de lamp een mooi accessoire geworden in het interieur.  Denk aan de leuke dierenlampen, zoals de apen die in het lichtsnoer hangen, of het schattige witte muisje die de lamp vasthoudt tussen zijn pootjes….je hebt ze vast al wel voorbij zien komen. Ook de mooie gehaakte hanglampen voor boven een eettafel of de lampen met de linnen hoezen doen het erg goed, ik vind ze allemaal zo geweldig mooi!!!

 

Hoe kies je de juiste verlichting

 

Hoe kies je de juiste verlichting 

Esther
Ook te volgen op: Wonen_43
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Zo zorg je voor een slimme i...

Werk je vanuit huis? Dan is het belangrijk dat je je thuiskantoor slim inricht. Wel zo fijn om je beter te kunnen concentreren bijvoorbeeld. Waar...

09 jun 2020 Lees verder
Hier moet je op letten bij h...

Door de coronacrisis zitten we veel meer thuis dan gebruikelijk. We werken thuis, studeren thuis en ook in de vakanties blijven we thuis. Wellich...

06 mei 2020 Lees verder
Maak werk van je verlichting

Wist je dat de grootste sfeermaker, of breker, in een kamer niet is wat er voor spullen in staan? Nee, het is vaak de verlichting die direct de s...

23 mrt 2020 Lees verder
Lampen voor iedere woonstijl

Sta je op het punt je woning opnieuw in te richten of wil je een aantal nieuwe lampen aanschaffen? Dan wil je natuurlijk wel dat deze binnen je i...

28 aug 2019 Lees verder
Maak zelf een design spinlam...

De spider hanglamp zie je de laatste tijd steeds meer in woonwinkels en op het net. Ze staan prachtig boven een eethoek of salontafel. Maar de pr...

28 mrt 2019 Lees verder
Hanglampen in 2019

Zonder licht geen kleur, dat geldt vooral voor daglicht. Zonder licht van de lampen in huis zie je in het donker helemaal niets van je zorgvuldig...

04 mrt 2019 Lees verder