Hoe verf ik een trap?

Absoluut waar, een trap die net geverfd is kan er fantastisch uitzien! Het kan een echte eyecatcher zijn voor je hal of, als hij in je woonkamer geplaatst is, voor je woonkamer. Een trap die strak in de lak zit, ongeacht de kleur, kan een dikke kers op de taart zijn. Met de nadruk op kán want, alles valt of staat met de voorbereiding bij deze klus. Het verven van de trap is misschien nog wel het minste werk van de totale klus. Heb je ook nog een trap op je TO-DO lijstje staan maar stel je het steeds maar uit omdat je er eigenlijk enorm tegenop ziet? Weet je niet waar te beginnen of wat te doen om het tot een prachtig resultaat te laten leiden? Twijfel niet meer, trek die vloerbedekking van je trap, regel een schuurmachine, schuurpapier, lijmverwijderaar en plan een aantal vrije uren want wij hebben het antwoord op je vraag: ‘hoe verf ik een trap?’

 

Hoe verf ik een trap

 

Trap verven, de tips!

Geen reden meer om het verven van je trap langer uit te stellen want hieronder geven we antwoord op (al) je vragen. ‘Welke verf heb ik nodig als ik mijn trap wil verven, hoeveel m2 is een trap?’ Lees mee en laat je overtuigen dat het echt niet zo moeilijk is als het lijkt.

 • Begin altijd met het ontvetten van je trap/bestaande verflagen. Zo voorkom je dat je schuurpapier meteen ‘volloopt’ met smeer en eigenlijk niet optimaal meer kan schuren.
 • Schuur na het ontvetten je trap met handschuurpapier (als je spierballen wilt kweken) of een schuurmachine.
 • Gaatjes en andere beschadigingen vul je met een sterk houtvulmiddel.
 • Als je houtvulmiddel droog is schuur je er nog lichtjes overheen zodat die plekjes niet te dik blijven, dan krijg je bobbels. Veeg er na het schuren met een handveger en een vochtige doek over om al het stof te verwijderen.
 • Bij een verfklus als deze is het heel belangrijk dat je een goede primer gebruikt. Een trap wordt meestal intensief gebruikt en je wil graag dat de verf goed hecht. Een goede primer voor je trap is dus onmisbaar, bespaar daar zeker níet op.
 • Was je trap al geschilderd dan kun je volstaan met één laag primer maar als je trap helemaal kaal was dan is het verstandig om twee lagen primer aan te brengen.
 • Zoals gezegd, je trap heeft nogal wat te verduren dus ook de lak moet van goede kwaliteit zijn. Je wil niet elk jaar je sleets geworden trap opnieuw hoeven verven. Een degelijk traplak vind je bijvoorbeeld bij Sikkens, de Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin is extreem stoot- en krasvast. Deze verf is in alle RAL kleuren verkrijgbaar én is overigens ook een goede verf voor je deurstijlen en deuren. De verf is huidvetresistent, wat betekent dat het niet verkleurd op de plekken waar je steeds met je handen de kozijnen of deuren vastpakt. Kies gerust een ander merk maar zorg er wél voor dat je een soort kiest die ook geschikt is voor op de trap.
 • Schilder de treden om en om zodat je nog wel naar boven en beneden kunt. De dag erna schilder je de andere treden om en om en plak als geheugensteuntje post its op de al geverfde en droge treden. Herhaal dit twee keer, twee lagen verf op je trap zorgen voor een optimale bescherming.
 • Een droge trap betekent niet dat de verf al helemaal is uitgehard. Een weekje op je sokken of blote voeten naar boven dus om de verf goed uit te laten harden en je trap langer mooi te houden!

 

Hoe verf ik een trap

 

Extra tips voor het schilderen van je trap:

 • Kies verf op waterbasis. Die is minder schadelijk voor het milieu en je gezondheid omdat er minder schadelijke stoffen in zitten. Daarnaast loop je met terpetinegedragen verf eerder kans op vergeling van je kleur. Zeker mensen die voor wit kiezen zitten hier níet op te wachten.
 • Een standaard (dichte) trap met 13 treden is zo’n 6m2. Je hebt twee lagen nodig dus dat wordt 12m2. Als je daarnaast ook nog zijkanten en de trapleuning met dezelfde verf wilt behandelen heb je dus wat meer nodig. Gemiddeld genomen heb je voor alleen de trap, twee lagen van elk, 2 liter primer en 2 liter lak nodig. Neem bij twijfel liever iets meer, de staat van je ondergrond kan ook van invloed zijn.
 • De meest gebruikte kleuren voor de trap zijn RAL 9016 (Verkeerswit) en 9010 (Zuiver wit) maar, misschien wil jij wel een hip kleurtje op je trap! Zoek op Pinterest bijvoorbeeld een naar foto’s van een roze trap, een zwarte trap of misschien wel een gele trap. Afhankelijk van de rest van je interieur en lef kun je eigenlijk kiezen voor elke kleur. Wil je dat je trap aanwezig is in de ruimte of vind je wat subtieler mooier? Alles wordt prachtig als je maar de juiste stappen volgt!

Succes!

 

Note:

 • Alle verfmerken hebben vaak wel een geschikte traplak. Kies het merk dat bij je past, dat de juiste kleuren voor jouw interieur heeft, maar kies dan ook wel liefst de primer van hetzelfde merk. Just in case……
 • Durf je het echt niet zelf aan dan zijn er vakmensen die het voor je kunnen doen. Op site’s als Homedeal.nl vind je vakspecialisten én kun je offertes aanvragen.
Bronnen

Homedeal.nl

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Hout look in huis: deze inte...

 Fan van hout in je interieur? Dat is niet gek! Hout zorgt voor een natuurlijke en sfeervolle uitstraling in je woning. Reden genoeg om voor...

17 jan 2021 Lees verder
Internet en tv in je nieuwe ...

  Als er iets is wat je op orde wilt hebben voordat je intrekt in je nieuwe woning, dan is je abonnement en aansluiting voor tv en internet ...

26 nov 2020 Lees verder
Hier moet je op letten bij h...

Er zijn allerlei soorten deursloten verkrijgbaar, waarbij de meeste sloten als cilinderslot zijn uitgevoerd. Deze sloten zijn onder meer beschikb...

14 okt 2020 Lees verder
Woning kopen? Houd rekening ...

Bij het kopen van een huis wordt vaak geen rekening gehouden met de bijkomende kosten. Dit bedrag kan flink oplopen en moet vaak uit eigen zak be...

05 aug 2020 Lees verder
5 redenen waarom een visgraa...

Ben jij deze zomer lekker aan het klussen & op zoek naar een mooie nieuwe vloer voor in jouw woning - maar weet...

24 jun 2020 Lees verder
Dit is de meest stijlvolle h...

Vloeren, de keuze is GROOT en voor elke variant is wel iets te zeggen. Zelfs voor vloerbedekking ja, alleen is de juiste doelgroep kleiner dan di...

18 jun 2020 Lees verder