In 3 stappen een prachtig uitzicht

Ben je je huis aan het aanpakken en wil je je kozijnen vervangen. Of ben je aan het uitbouwen en twijfel je over de pui? Een raam is meer dan een stuk glas. Ramen bepalen voor een groot deel je interieur.

Vaak gaat het ook mis. Een huis dat op een prachtige plek staat. Of wordt omgeven door een fantastische tuin. Maar vanuit de woonruimtes is daar weinig van te zien. Een gemiste kans. Omdat je kwaliteit laat liggen die je huis juist meerwaarde geeft.

 

Voeg niet alleen ramen maar ook kwaliteit toe

Het type kozijn drukt een flinke stempel op je huis. Maar ook de plek van een pui of raam heeft veel invloed op de beleving van de omgeving. Ze vormen de connectie van je huis (binnen) met de omgeving (buiten). Ligt je woning op een mooie plek? Of heb je een tuin waar je ook vanuit je huis graag naar kijkt Bepaal dan voor je verbouwing waar je de ramen het best kunt plaatsen.

Zo doe je het:

 

1. Wat wil je zien vanuit je huis?

Bekijk de omgeving van je huis goed. Wat zijn de pluspunten, wat zijn de minpunten. Kortom, wat wil je zien vanuit je huis en wat niet. Maak een plattegrond van je huis en tuin. Geef daarin aan waar de kwaliteiten liggen.

 

2. Bepaal de plek van je ramen

Je blikveld vanuit een ruimte wordt bepaald door uiterste zichtlijnen. Een handige tool om op de plattegrond van je huis te bepalen wat je ziet en wat niet. Trek vanuit een bepaald standpunt lijnen langs de uiterste zijden van het kozijn. Alles wat binnen deze twee lijnen valt, valt in je blikveld. En zie je vanuit je huis.

In 3 stappen een prachtig uitzicht

 

Wil je vanuit een bepaald punt (bijvoorbeeld een plek op de bank) een deel van je tuin zien? Werk dan precies andersom. Bepaal de twee uiterste punten van je blikveld (dat wat je in je tuin wil zien). Trek lijnen naar het centrale punt op de bank. Op de plattegrond kan je nu op de gevel precies aflezen waar de opening moet komen. En hoe groot deze moet worden.

Zijn er onooglijke objecten of buurpanden waar je liever niet op uit kijkt? Plaats daar geen ramen en laat de gevel doorlopen.

 

3. Bepaal het type raam


Niet alleen de plek van het raam, maar ook het type raam maakt enorm veel verschil voor de beleving van buiten. Kies daarom een raam dat past bij jouw wensen. Zie zelf wat een verschil een raam maakt. Eén ruimte, één uitzicht. Maar de 4 verschillende openingen geven een compleet ander beeld.

In 3 stappen een prachtig uitzicht

 

Eenvoudige ramen geven een gefragmenteerde blik op de omgeving.

In 3 stappen een prachtig uitzicht

 

Openslaande deuren betrekken de omgeving meer bij de ruimte in huis. Toch verschilt het glasoppervlak niet enorm veel van de voorgaande vensters.

In 3 stappen een prachtig uitzicht

 

Een glasgevel is een prachtige manier om mooi uitzicht tot zijn recht te laten komen.

In 3 stappen een prachtig uitzicht

Een weids panorama, waarin de omgeving in volle glorie onderdeel van je huis wordt, bereik je door de hoeken van de ruimte te openen.

 

Kortom…

Bepaal, voor je start met verbouwen, waar je je kozijnen plaatst. En welk type raam je kiest. Een mooi raam op de beste plek geeft kwaliteit en sfeer aan je huis. Maak het mooie uitzicht onderdeel van je huis. Zo voeg je niet alleen ramen maar ook veel kwaliteit toe aan je woning.

Lisette Schoenmaker
Ook te volgen op: De Verbouwingsarchitect
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Vergroting van je woning doo...

Ben je van plan om je woning drastisch te verbouwen? Dan zijn er een hoop zaken die je kunt gaan veranderen. Denk aan een nieuwe keuken, een nieu...

29 aug 2022 Lees verder
Je bent verhuisd naar een ni...

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: verhuizen naar een nieuw huis kan stressvol zijn. Je staat te popelen om aan je nieuwe leven te beg...

14 jun 2022 Lees verder
Vijf handige gereedschappen ...

Soms wil je gewoon de handen uit mouwen steken en aan het werk gaan. Maar om iets deftig gedaan te krijgen is het juiste gereedschap onontbeerlij...

07 jun 2022 Lees verder
Kosten en energie besparen? ...

Benzineprijzen, stookkosten, het kán je niet ontgaan zijn dat de prijzen explosief zijn gestegen. Nou is bewust verbruiken natuurlijk alt&...

31 mei 2022 Lees verder
Verbouwen: wat is de juiste ...

Het is natuurlijk heel erg spannend en leuk om je huis te verbouwen of een gedeelte van je huis. Er komt heel erg veel kijken bij een verbouwing ...

30 mei 2022 Lees verder
Dit komt er bij een klushuis...

De huizenmarkt is lastig, dat weten we allemaal. Geregeld komt het voor dat mensen daarom kiezen voor een klushuis. Heel erg leuk! Want klussen l...

03 mrt 2022 Lees verder