In 4 stappen de perfecte plek voor je haard

De winter hangt in de lucht. De lange donkere dagen vragen om extra gezelligheid in huis. En wat is er dan lekkerder om bij een gezellig warm haardvuurtje te kruipen? Een haard koop je niet zomaar. Een aantal factoren is van invloed op de beste plaats voor jouw haard. Stap voor stap kom je op de beste keuze en de beste plek voor je haard.

In 4 stappen de perfecte plek voor je haard

Stap 1 - Jouw wensen

Gezellig met z’n allen rond de haard. Dit ideaalbeeld is inmiddels flink veranderd. Eten bij de haard en tv kijken bij de haard; combinaties die niet alleen een flinke invloed hebben op de plaats van de kachel. Maar ook op zijn ‘looks’. Bedenk daarom, voor je op zoek gaat naar een leuk model, wát je eigenlijk van je haard verlangt. Maar ook: hoe stook jij het liefst je vuurtje? Simpel gezegd zijn er twee manieren om je haard te branden:

Houtgestookt
Wil je jouw haard met hout stoken? Omdat het zo’n sfeermaker is bijvoorbeeld. Op hout stoken heeft helaas een aantal nadelen. Een knappend vuurtje geeft rommel. De aslade legen, sjouwen met houtblokken, spattende deeltjes op de vloer, ieder jaar de schoorsteen laten vegen... Realiseer je dit van tevoren.

Gasgestookt
Ben je niet zo’n avonturier maar houd je meer van makkelijk? Wil je wel een gezellig vuurtje branden maar dan met een druk op de knop? Dan is een gashaard waarschijnlijk meer iets voor jou. Daarvoor is wel een gasaansluiting vereist. Voordeel is dat je wat betreft plek van de haard flexibeler bent.

In 4 stappen de perfecte plek voor je haard

Stap 2 - De schoorsteen

Een haard is niet zomaar op iedere plek te plaatsen. Aanvoer van lucht en afvoer van verbrandingslucht drukken een flinke stempel op de plaats. De afvoer van verbrandingslucht van de houthaard of -kachel moet altijd naar boven via het dak plaatsvinden. De afvoer moet boven de nok uitkomen. Op de verdiepingen boven de haard moet je rekening houden met het verloop van deze schoorsteen. Je bent daarom niet heel erg flexibel met het kiezen van de plaats. Houthaarden en -kachels hebben in principe een open verbrandingsysteem. Een goede ventilatie van je huis is dan heel belangrijk, omdat de verbrandingslucht direct uit je woning wordt onttrokken. Maar je kan ook kiezen voor een buitenluchtaansluiting. Bijvoorbeeld als je (nieuwbouw)woning is voorzien van een ‘Balansventilatiesysteem’. Met een gasgestookte haard ben je flexibeler dan met een houthaard. Bij gashaarden en kachels heb je de keuze voor een gesloten verbrandingssysteem. De lucht die nodig is voor de verbranding kan direct van buiten worden gehaald.

Nog een voordeel: de rookgassen kunnen door hetzelfde kanaal weer worden afgevoerd. De afvoer kan eenvoudig in de gevel worden opgenomen. Maar via het dak is ook mogelijk. Wil je een gashaard of kachel aansluiten op een bestaand schoorsteen? Dat kan. Is de diameter van het afvoerkanaal kleiner dan 150 mm, dan is een open verbrandingssysteem interessant.

 

Stap 3 - Vermogen en rendement

Misschien zit je niet écht te wachten op allerlei technische details. Maar lees tóch even verder. Want stel, na een half uurtje je haard branden zit jij rood aangelopen naast je kachel. Misschien gezellig als je in een romantische bui bent. Maar jammer als je daarom je haard niet brandt als er bijvoorbeeld bezoek is.
Het is raadzaam het vermogen van je haard te laten bepalen door een expert. Zeker als je je haard wil gebruiken als extra verwarming. Het rendement, de hoeveelheid warmte die de haard je oplevert, kan je al snel veel besparen op je stookkosten.

 

Stap 4 - Jouw stijl

Haarden zijn er in zo veel verschillende soorten en maten. Van prachtige oude schouwen tot superstrakke gashaarden met afstandsbediening. Laat jouw stijl en wensen spreken. Zoek een haard die daarop aansluit. Maar ook goed uitkomt op de plaats die je in gedachten hebt.

 

Kortom

Ben je op zoek naar een haard? Maak voor jezelf stap voor stap een keuze. Type brandstof, afvoer, vermogen, de plek, jouw wensen en het model; allerlei zaken die samen bepalen welke haard bij jou en je huis past. En daarmee ook waar jij je haard het best plaatst. Kom je er niet uit? Laat je dan goed voorlichten door een expert. Zodat ook jij er straks warmpjes bij zit!

Lisette Schoenmaker
Ook te volgen op: De Verbouwingsarchitect
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Zoek je tips & originele ins...

Niemand zit uren op de trap, het is meestal niet de meest gezellige plek in huis. Dat laatste ben je, als dat al zo is, vooral zelf schuld want, ...

27 mrt 2024 Lees verder
Oogt je interieur rommelig t...

4 dingen je anders kunt doen om je interieur meteen opgeruimder te laten lijken!     Je thuis, je doet er alles aan om het er zo s...

20 mrt 2024 Lees verder
Tips voor het verkopen van j...

  ‘De woningmarkt’, wat is er nog niét over gezegd de afgelopen tijd? Waren de huizen ooit zó hoog geprijsd? De...

14 mrt 2024 Lees verder
4 dingen je anders kunt doen...

Oogt je interieur rommelig terwijl je tóch hebt opgeruimd?  Je thuis, je doet er alles aan om het er zo sfeervol mogelijk te laten z...

05 mrt 2024 Lees verder
Tips voor optimaal wooncomfo...

Een comfortabel huis is meer dan een plek om te wonen, het is echt jouw veilige haven waar jij je helemaal fijn voelt. Maar hoe kun je deze plek ...

15 feb 2024 Lees verder
Waarom duurzaamheid ook jouw...

Duurzaamheid is een term die je tegenwoordig overal tegenkomt. Het is niet alleen belangrijk voor de planeet, maar het kan ook jouw café e...

13 feb 2024 Lees verder