Koel blijven zonder airco op een stijlvolle manier

Een beetje airco unit, daar tik je toch al snel 1500,- /2000,- euro voor af. Als je daarvoor gespaard hebt is dat natuurlijk prima en het is dé manier om je hele huis te kunnen koelen. Maar, heel erg duurzaam is dat niet en hoeveel écht warme dagen staan er tegenover zo’n investering? Een airco vreet energie, ergens moet ’t ding hangen en ook aan de buitenkant van je huis blijft niet gespaard. In nieuw te bouwen woningen kun je misschien nog kiezen voor een systeem waarin met water gewerkt wordt om ruimtes te koelen. In de wat nieuwere appartementencomplexen hebben ze een vloerverwarming aangebracht en ook die zorgt in de zomer voor in elk geval koele vloeren. Alle beetjes helpen! Wil je koel blijven zonder airco en op een stijlvolle manier? We hebben een paar verkoelende tips voor je huis en tuin!

 

Koel blijven zonder airco op een stijlvolle manier

 

Warme zomers, hoe blijf je zo koel mogelijk?

Airco en duurzaamheid gaan niet goed samen. Je snapt wel dat zo’n systeem enorm veel stroom vraagt. Maar het wordt de laatste zomers wel érg heet voor Nederlandse begrippen dat veel mensen toch overstag neigen te gaan. We verzinnen van alles om zo koel mogelijk te blijven maar niet helpt écht heel goed. Niks werkt inderdaad zo verkoelend als een airco maar, als je met íets minder koelte genoegen neemt en toch je duurzame hart wilt laten spreken lukt het ook prima met de volgende tips. Wat kun je allemaal doen om je huis en tuin koel te houden?

We streven ernaar de hitte uit huis te houden, niet om hitte uit huis te krijgen. Dat laatste duurt aanzienlijk langer in onze moderne woningen. Low-tech tips, dus energiezuinig zeg maar.

 

 • Zorg ervoor dat de zon niet meteen bij je raam kan komen, met andere woorden, een zonnescherm is optie nummer één! Wist je dat een zonnescherm voor een raam op het zuiden ervoor zorgt dat de temperatuurstijging in je huis met 65% afneemt? Voor een raam op het westen is dat zelfs 77%. Leuke bijkomstigheid is dat je meubels minder snel verkleuren. Alles wat aan de buitenkant van je raam geïnstalleerd wordt werkt vele malen beter dan alle bescherming aan de binnenkant van je raam. De warmte is in dat laatste geval al binnen, natuurlijk wordt het nog steeds een beetje tegengegaan maar eenmaal binnen voer je weer een andere strijd.
 • Plant een boom voor je raam! Niet meteen pal voor je raam misschien maar wel zó dat hij als een natuurlijke zonwering kan fungeren. Schaduw is de allerbeste koelte die er is! Waar zet je dan zo’n boom zodat hij een effectieve zonwering kan zijn? Kenners bepaalden dat een boom binnen een straal van 12 meter aan de zuidkant of 18 meter aan de westkant van je huis het meeste effect hebben.
 • Als je huis niet heel goed geïsoleerd is kun je altijd nog een klimop tegen je muur plaatsen. Ook als je wel geïsoleerd hebt kan zo’n klimop voor een extra barrière voor de zon/warmte zorgen. Laat je wel even goed informeren over de soorten klimop, je wil het soort dat je voegen en houtwerk niet aantast.
 • Ramen openen klinkt zo voor de hand liggen en simpel dat je bijna denkt dat deze tip niet in dit lijstje thuishoort. Toch willen we je er nog even op wijzen dat als je je ramen niet op de juiste manier gebruikt en niet heel veel gebeurt qua ventilatie. Warme lucht stijgt op, om je hitte kwijt te raken moeten de ramen in de hoogste regionen van je huis dus open. Maar, om die lucht aan te jagen heb je een luchtstroom nodig dus de ramen beneden moeten óók open om die warme lucht te verdrijven. Alle je ramen boven openen als het warm is binnen heeft dus niet heel veel effect. Er moet een luchtstroom ontstaan, ramen en deuren open voor het perfecte ventilatiesysteem. Natuurlijk niet overdag als het heel warm is maar als het kan in de avond of hele vroege ochtend.

 

Koel blijven zonder airco op een stijlvolle manier

 • Een hippe ventilator zorgt er met de bewegende lucht voor dat het vocht op je huid verdampt en dat je je daardoor koeler voelt. Ook die werken op stroom maar kosten véél minder energie dan een airconditioning in huis.
 • Wie durft? Verf je dak wit! Zo simpel dat je het zelf had kunnen verzinnen maar het wordt niet gedaan! Waarom eigenlijk niet? Een licht dak weerkaatst het zonlicht waardoor je huis koeler blijft. Een donker dak absorbeert warmte en op een zolder onder zo’n dak zal het met dagen zoals deze week dan ook niet om uit te houden zijn. Werk met kleur!

 

Koel blijven zonder airco op een stijlvolle manier

 • Luiken! Ze hangen aan de buitenkant en we lazen al eerder dat alles wat aan de buitenkant hangt beter werkt dan wat je aan de binnenkant probeert te doen. Geen wonder dat je in Italië bijvoorbeeld allemaal van die toffe en charmante luiken en luikjes ziet! Passen luiken niet bij je huis? Externe rolluiken geven je exterieur een strakkere look.
 • Kook buiten! Niemand staat echt graag in de keuken tijdens een hittegolf, boven het fornuis is het echt afzien. Niet alleen dat maar je huis warmt er ook weer flink van op! Een mooie buitenkeuken is daarvoor de oplossing, een handige BBQ of Braai natuurlijk ook. Heb je wel oren naar een kooktoestel voor buiten die niet meteen een explosie aan fijnstof etc. veroorzaakt? Check websites als Grills & Stoves voor toffe opties voor clean outdoor cooking!

 

Koel blijven zonder airco op een stijlvolle manier

Bronnen
 1. @livelikelouise
 2. modelokaal.nl
 3. Zonweringprijs.be
 4. Grillsandstoves.com
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Een energiezuinig huis in 4 ...

Energieneutraal wonen... Dat willen we allemaal wel! En je hoeft niet eens per se een nieuwbouwwoning te hebben om dit resultaat te halen. Ook jo...

30 jun 2020 Lees verder
Waar let je op bij een fijne...

Vaak wordt een trippelstoel gebruikt door mensen met ALS, reumatische aandoeningen of bij vermoeidheid bij de gewrichten. Ook zijn er veel oudere...

22 jun 2020 Lees verder
Vakantieadressen met mooi in...

Binnen Europa ‘mogen’ we reizen, daarbuiten voorlopig nog niet. Als het toch nog niet goed voelt voor je om naar het buitenland te re...

17 jun 2020 Lees verder
Hoe maak je je huis verkoopk...

Heb je een nieuwe woning gekocht en ga je verhuizen? Gefeliciteerd! Nog ‘even’ je oude huis verkopen en je bent klaar voor een nieuw ...

10 jun 2020 Lees verder
Verander de sfeer van je sla...

Een goede nachtrust is de motor voor een actieve dag. Slaap je één dag iets minder diep, dan betekent dit nog niet dat je de volgen...

01 mrt 2020 Lees verder
Blauw als basis in huis

Blauw is een geweldig veelzijdige kleur. Vroeger was het een van de traditionele kleuren waarbij blauw voor mannen en jongens was en roze voor me...

12 feb 2020 Lees verder