Kweek it till you make it! - mini moestuin voor iedereen

Mensen met een volkstuintje wisten het altijd al, de dingen die je zelf kweekt smaken het allerlekkerste! Sinds een paar jaar is het moestuinieren enorm populair geworden en niet alleen in de grote tuin. Ook mensen met slechts een paar tegels tot hun beschikking of een hoekje op een balkon kunnen hun groene, of niet zo groene want moestuinieren kan écht iedereen, vingers aan het werk zetten om een eigen oogst te creëren. Er zijn speciale tools, kweekpotten en kweekbakken die het leuker én makkelijker maken. Elk jaar leer je wat bij en elk jaar wordt het daardoor leuker. Een mini moestuin is ook voor kinderen ontzettend leerzaam én leuk als tijdsbesteding.

 

 

Kweek it till you make it! – mini moestuin voor iedereen.

 

Makkelijke stappen voor een mini moestuin

Natuurlijk, je kunt er de boeken op naslaan maar je kunt ook gewoon meteen beginnen. Informatie over zaaien en oogsten is royaal voorhanden. Op Instagram bijvoorbeeld vind je de leukste accounts met inspiratie voor je eigen moes- of kruidentuin en leveranciers van kweekpotten en benodigdheden leveren ook al genoeg inspiratie en informatie op hun website om je project te slagen. Neem water geven, te veel water of te weinig water, een moestuin vraagt om aandacht en verzorging natuurlijk maar het kan altijd eens gebeuren dat je iets vergeet of in al je enthousiasme uit de bocht vliegt met het water geven en je plantjes natte voeten krijgen. Een kweekpot met een waterreservoir kan een uitkomst zijn. Overtollig water kan weg en mocht ze een keer vergeten, er staat dan altijd wel wat water in het reservoir zodat ze toch vocht kunnen optrekken. Hieronder nog een aantal eenvoudige stappen voor het aanleggen/starten van een mini moestuin!

  • Kies een locatie voor je mini moestuin die voldoende zonlicht krijg én wat beschermd ligt tegen de harde wind. Dat kan dus ook gewoon een balkon, vensterbank of patio zijn. Licht is leven.
  • In welke potten of bakken ga je ‘tuinieren’? Kweekpotten met een waterreservoir, kweekbakken met een goed drainagesysteem, ze zijn er in alle soorten en maten.
  • Kies de juiste grond. Zaaien, stekken, poten, voor alles is een apart soort grond, bij het tuincentrum op de zakken staat alle informatie over de inhoud. Gebruik hoogwaardige potgrond, vermijd tuingrond, deze laatste soort kan te zwaar zijn en bevat niet altijd voldoende voedingsstoffen.
  • Kies gewassen die geschikt zijn voor de grootte van je moestuin of kweekbak én let op de hoeveel licht die de plant nodig heeft. Kruiden, radijs, sla, tomaatjes, zijn een aantal voorbeelden van gewassen die prima verbouwd kunnen worden in een mini moestuin.
  • Zaden of zaailingen vragen ruimte om te groeien. Op de verpakking staat meestal wel hoeveel onderlinge afstand wenselijk is. Hebben ze te weinig ruimte dan kunnen de plantjes niet optimaal groeien, verdrukken ze de buurman en kan je oogst uiteindelijk tegenvallen.
  • Water! Hou de grond vochtig maar niet te nat. Met de speciale kweekpotten van Elho kan het bijna niet mis gaan, bouw je zelf een bak dan moet je er dus rekening mee houden dat overtollige water weg kan lopen.
  • Mest indien nodig. Lees de aanwijzingen op de verpakking van de (liefst organische) meststoffen. Met de juiste meststoffen kunnen je plantjes gezond & optimaal groeien en dát resulteert in een heerlijke en rijke oogst.

 

Kweek it till you make it! – mini moestuin voor iedereen.

 

Wat groeit er in je moestuin?

Het ligt natuurlijk helemaal aan de ruimte die je beschikbaar hebt. Heb je veel ruimte dan kun je grotere gewassen kiezen dan wanneer je in een kweekpot of kweekbak tuiniert. Bedenk je dat veel wat kan klimmen ook kan hangen en gebruik de verticale ruimte die je hebt. Peulvruchten bijvoorbeeld kunnen opgebonden worden en nemen daardoor niet zo gek veel ruimte in beslag in je moestuin. Richt je moestuin eventueel eerst op papier in zodat je weet wat waar moet komen en welk zaad of welke zaailingen je nodig hebt. Een overzicht van verschillende soorten groenten, kruiden en fruit die geschikt zijn voor de moestuin vind je hieronder:

  • Bladgroenten: sla, spinazie, rucola, andijvie, boerenkool, snijbiet, paksoi
  • Wortel- en knolgewassen: wortels, bieten, radijsjes, aardappelen, uien, knoflook
  • Koolsoorten: broccoli, bloemkool, koolrabi, spruitjes, rode en groene kool
  • Peulvruchten: erwten, bonen, peultjes
  • Vruchtgroenten: tomaten, paprika’s, komkommers, courgettes, pompoenen, aubergines
  • Kruiden: basilicum, peterselie, bieslook, tijm, rozemarijn, salie, munt, koriander
  • Fruit: aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen, appels, peren, pruimen

Niet alles oogst je in dezelfde periode, ga dus niet meteen met alles van start als je nog redelijk nieuw bent in de wereld van moestuinieren. Niet alles past ook in een kleine moestuin maar we wilden je laten zien hoe divers je oogst kan zijn als je tijd en ruimte investeert en zelfvoorzienend zou willen zijn.

 

 

 

 

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Zo snel mogelijk lekker buit...

Vogeltjes die al fluiten in de vroege ochtend, frisse groene blaadjes overal tulpen die hun kopje opsteken en die allereerste warme zonnestralen:...

09 apr 2024 Lees verder
Wanneer mag ik snoeien? De b...

Snoeien: wanneer mag dat eigenlijk? Voor veel mensen is dit altijd weer een groot dilemma. Het is ook heel lastig dat de ene plant in het voorjaa...

14 mrt 2024 Lees verder
5 tips om jouw terrasoverkap...

Het buitenleven heeft iets magisch. Zodra de eerste zonnestralen doorbreken, trekken we massaal naar buiten om van onze tuin te genieten. Maar ho...

07 mrt 2024 Lees verder
6 Handige tips voor het bouw...

Houd jij van tuinieren, dan is een kas in de tuin eigenlijk onmisbaar. Door het zelf te bouwen, kun je veel op een dergelijke investering bespare...

07 mrt 2024 Lees verder
Klaar voor groen - Maak je t...

Hoe hard rende jij naar buiten toen laatst voor het eerst sinds tijden de zon weer eens een dagje scheen? Erg fijn was het, energie kreeg je erva...

07 mrt 2024 Lees verder
Wil jij meer buiten wonen? Z...

Voor wie eigenlijk net wat woonruimte tekortkomt. Ook voor wie het héle jaar meer van de tuin wil genieten en niet alleen in de zomer. Heb...

20 feb 2024 Lees verder