Last van ongedierte? Handige tips per soort ongedierte

Je moet er niet aan denken: ongedierte in huis! Dat kan van alles zijn: met name knaagdieren en insecten worden vaak aangemerkt als ongedierte. Feitelijk zijn er wel 19 soorten ongedierte die veel voorkomen in Nederland en waartegen opgetreden moet worden. Heb jij last van ongedierte? Check deze tips om er weer vanaf te komen!

 

1. Knaagdieren: muizen en ratten

Muizen en ratten kunnen enorme plagen zijn. Met name muizen komen binnen omdat het er warm en comfortabel is. Ze kunnen nesten bouwen op donkere plekken en maken gangetjes in het isolatiemateriaal in de muren. Muizen herken je meestal aan het verspreiden van keutels door het huis, soms zie je ze ook rennen. Of je hoort gekrabbel in de spouwmuur. 

 

Last van ongedierte? Handige tips per soort ongedierte

 

  • Voorkom muizen door aan de buitenkant van de woning alle gaatjes zoveel mogelijk af te dichten. De open naden in de muren, bedoelt om de muur te luchten, kun je afsluiten met een stukje gaas.
  • Verpak al je voedsel in bakken waar de muizen niet in kunnen komen. Zet het in de voorraadkast bijvoorbeeld in grote plastic curvers en controleer die geregeld. Een plastic zak of kartonnen doos houdt muizen nog geen vijf minuten buiten!
  • Zet vallen op plaatsen waar je muizen of ratten vermoedt. Lok ze niet met kaas, maar gebruik bijvoorbeeld pindakaas of granen. Ontbijtgranen zijn heel aantrekkelijk voor muizen en ratten.
  • Haal er een bestrijdingsservice bij als het gaat om een wat grotere plaag. Één muizenvrouwtje kan (samen met een mannetje natuurlijk) wel 40-90 babymuisjes grootbrengen in een jaar tijd.

 

 

2. Mini-insecten: luizen, (bed)wantsen en vlooien

Krijg je alleen bij het lezen van deze kop al jeuk? Dan ben je niet de enige. We associëren deze mini-beestjes vooral met kriebels, jeuk en huidirritatie. Maar de ontlasting van bedwantsen kan ook irritatie geven in de longen. En luizen, (bed)wantsen en vlooien kunnen bepaalde ziekten overdragen. Dus wil je er zo snel mogelijk vanaf. Dat is echter heel lastig.

 

Last van ongedierte? Handige tips per soort ongedierte

  • Doe al je beddengoed sowieso in de was, op minimaal 60 graden. Dat geldt voor alle losse stoffen onderdelen, zoals je hoeslakens, dekbedden, kussens, slopen en gordijnen.
  • Was alle andere stoffen waarvan je denkt dat er luizen, (bed)wantsen of vlooien in zouden kunnen zitten.
  • Maak de vloeren en harde oppervlakken goed schoon en stofzuig overal nauwkeurig. Gebruik een stoomreiniger als je die hebt, daar kunnen de kleine beestjes niet goed tegen.
  • Gebruik speciale middelen, zoals vlooienspray en luizenshampoo.
  • Maak gebruik van een goede ongediertebestrijder. Het is vaak heel moeilijk om met doe-het-zelf oplossingen volledig van dit soort plagen af te komen. Met name wantsen zijn een groot probleem.

 

3. Kleine insecten: papiervisjes, zilvervisjes en mieren

Sommige insecten zijn wel klein, maar toch goed te zien. Met name papiervisjes, zilvervisjes en mieren vormen een probleem. Papiervisjes voeden zich met karton, papier, behang, katoen, isolatiemateriaal en voedselresten. Zilvervisjes lijken op papiervisjes, maar ze eten vooral schimmels, waardoor ze die door je huis verspreiden. Mieren doen weinig schade maar zijn wel heel vervelend door hun enorme aantallen. In alledrie de gevallen geldt: zie je in grote aantallen, dan heb je al een plaag. Begin op tijd met bestrijden!

 

Last van ongedierte? Handige tips per soort ongedierte

  • Zet lokvallen uit. Deze zijn specifiek voor papiervisjes, voor zilvervisjes of voor mieren gemaakt.
  • Bedenk in jouw ideale keukeninrichting niet alleen hoe en waar je wilt koken, maar vraag je ook af of er niet teveel donkere en vochtige hoekjes kunnen ontstaan. Denk ook aan goede afzuiging om te voorkomen dat de keuken te vochtig wordt.
  • Er zijn speciale sprays tegen deze insecten te krijgen. Voor zilvervisjes en papiervisjes geldt dat je de spray in donkere hoekjes, kiertjes en randjes kunt spuiten. Dan gaan de meeste visjes dood. Herhaal dit regelmatig om een plaag te voorkomen.
  • Houd je huis zo schoon mogelijk. Vooral de zilver- en papiervisjes verschuilen zich vaak op een beetje vieze plekken. Zilvervisjes leven op donkere, vochtige en schimmelige plaatsen. Door deze goed schoon en droog te houden voorkom je een plaag.
  • Bij mieren kun je kijken of je het nest weg kunt krijgen. Zoek het nest en giet er kokend water over. Zit het nest in een naad tussen de tegels? Dan kun je beter de tegel weghalen als dat lukt, want dan zit er een complete kolonie onder.

 

 

 

4. Vieze insecten: kakkerlakken en pissebedden

Kakkerlakken en pissebedden komen eigenlijk alleen voor in hele vieze omstandigheden. Ze houden van vochtige, donkere plekken met voldoende voedsel. Met name kakkerlakken komen op voedselresten af. Je vindt ze dan ook vooral in de keuken. Heb je een plaag van kakkerlakken en/of pissebedden, dan is de eerste tip: maak heel grondig schoon. Verwijder alle mogelijke voedselresten, maak donkere plekken schoon en het liefst ook licht en fris. Heb je last van deze beestjes terwijl jouw huis schoon, opgeruimd en licht is? Dan heb je kans dat er een plaag is bij de buren. Soms komen ze ook af op dingen in de kruipruimte, bijvoorbeeld als daar een muis of rat is doodgegaan.

Last van ongedierte? Handige tips per soort ongedierte

 

 

5. Vliegende insecten: vliegen, muggen en wespen

Vliegende insecten zijn vaak vrij eenvoudig buiten te houden. Met behulp van goede horren voor de ramen en deuren kom je al een heel eind. Bij muggen is dit soms niet genoeg en kan het helpen om te slapen onder een klamboe in de warme maanden. Vooral als je in de buurt van zoet water woont (sloot, kanaal) kun je veel last krijgen van muggen. Wespen zijn iets anders: zij kunnen een nest in of bij je huis bouwen. Dan moet je een bestrijder laten komen om het nest weg te laten halen of het te laten vergiftigen. Dat kun je beter niet zelf doen, want boze wespen kunnen gevaarlijk zijn! Vliegen zijn heel irritant, maar zijn goed te bestrijden met huis- tuin- en keukenmiddelen.

 

Last van ongedierte? Handige tips per soort ongedierte

 

Ongedierte is erg vervelend. Het wordt niet voor niets ongedierte genoemd: kleine diertjes kunnen voor grote problemen zorgen. Dat kan een probleem zijn met je huis, schade aan je bezittingen of problemen met de hygiëne. Hoe het ook zij, je wilt er meestal graag vanaf. Met deze tips zie je hoe je van de meeste soorten ongedierte af kunt komen en hoe je voorkomt dat je er last van krijgt.

 

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Dit zijn de leukste decorstu...

Soms wil het maar niet lukken: het wordt maar niet gezellig in huis. Het is te kaal, te kil en gewoon niet comfortabel. Het geheim: je mist een p...

08 apr 2024 Lees verder
Welke vloer past perfect in ...

Als je al in je huis woont lijkt het leggen van een nieuwe vloer een hele uitdaging, al je spullen moeten aan de kant. Als je nog niet woont in j...

27 mrt 2024 Lees verder
Net een huis gekocht? Deze w...

Het is in Nederland niet eenvoudig om een huis te kopen, zeker niet wanneer je een starter bent. Je moet ten eerste zorgen dat je een goede hypot...

29 dec 2023 Lees verder
Waarom elke thuiswerkplek el...

Thuiswerken is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, en met de recente ontwikkelingen in de wereld is het een blijvende realiteit gewor...

28 nov 2023 Lees verder
Is jouw cv-ketel goed onderh...

Nu de winter weer voor de deur staat, zul je meer gebruik gaan maken van je cv-ketel. Het is daarom van groot belang dat deze in goede staat is &...

20 nov 2023 Lees verder
Rechtsbijstand voor huurder:...

Heb je onlangs een huurwoning toegezegd gekregen? Dan kun jij je geluk ongetwijfeld niet op. Je kijkt waarschijnlijk al reikhalzend uit naar de d...

01 nov 2023 Lees verder