Last van ongedierte? Handige tips per soort ongedierte

Je moet er niet aan denken: ongedierte in huis! Dat kan van alles zijn: met name knaagdieren en insecten worden vaak aangemerkt als ongedierte. Feitelijk zijn er wel 19 soorten ongedierte die veel voorkomen in Nederland en waartegen opgetreden moet worden. Heb jij last van ongedierte? Check deze tips om er weer vanaf te komen!

 

1. Knaagdieren: muizen en ratten

Muizen en ratten kunnen enorme plagen zijn. Met name muizen komen binnen omdat het er warm en comfortabel is. Ze kunnen nesten bouwen op donkere plekken en maken gangetjes in het isolatiemateriaal in de muren. Muizen herken je meestal aan het verspreiden van keutels door het huis, soms zie je ze ook rennen. Of je hoort gekrabbel in de spouwmuur. 

 

Last van ongedierte? Handige tips per soort ongedierte

 

 • Voorkom muizen door aan de buitenkant van de woning alle gaatjes zoveel mogelijk af te dichten. De open naden in de muren, bedoelt om de muur te luchten, kun je afsluiten met een stukje gaas.
 • Verpak al je voedsel in bakken waar de muizen niet in kunnen komen. Zet het in de voorraadkast bijvoorbeeld in grote plastic curvers en controleer die geregeld. Een plastic zak of kartonnen doos houdt muizen nog geen vijf minuten buiten!
 • Zet vallen op plaatsen waar je muizen of ratten vermoedt. Lok ze niet met kaas, maar gebruik bijvoorbeeld pindakaas of granen. Ontbijtgranen zijn heel aantrekkelijk voor muizen en ratten.
 • Haal er een bestrijdingsservice bij als het gaat om een wat grotere plaag. Één muizenvrouwtje kan (samen met een mannetje natuurlijk) wel 40-90 babymuisjes grootbrengen in een jaar tijd.

 

 

2. Mini-insecten: luizen, (bed)wantsen en vlooien

Krijg je alleen bij het lezen van deze kop al jeuk? Dan ben je niet de enige. We associëren deze mini-beestjes vooral met kriebels, jeuk en huidirritatie. Maar de ontlasting van bedwantsen kan ook irritatie geven in de longen. En luizen, (bed)wantsen en vlooien kunnen bepaalde ziekten overdragen. Dus wil je er zo snel mogelijk vanaf. Dat is echter heel lastig.

 

Last van ongedierte? Handige tips per soort ongedierte

 • Doe al je beddengoed sowieso in de was, op minimaal 60 graden. Dat geldt voor alle losse stoffen onderdelen, zoals je hoeslakens, dekbedden, kussens, slopen en gordijnen.
 • Was alle andere stoffen waarvan je denkt dat er luizen, (bed)wantsen of vlooien in zouden kunnen zitten.
 • Maak de vloeren en harde oppervlakken goed schoon en stofzuig overal nauwkeurig. Gebruik een stoomreiniger als je die hebt, daar kunnen de kleine beestjes niet goed tegen.
 • Gebruik speciale middelen, zoals vlooienspray en luizenshampoo.
 • Maak gebruik van een goede ongediertebestrijder. Het is vaak heel moeilijk om met doe-het-zelf oplossingen volledig van dit soort plagen af te komen. Met name wantsen zijn een groot probleem.

 

3. Kleine insecten: papiervisjes, zilvervisjes en mieren

Sommige insecten zijn wel klein, maar toch goed te zien. Met name papiervisjes, zilvervisjes en mieren vormen een probleem. Papiervisjes voeden zich met karton, papier, behang, katoen, isolatiemateriaal en voedselresten. Zilvervisjes lijken op papiervisjes, maar ze eten vooral schimmels, waardoor ze die door je huis verspreiden. Mieren doen weinig schade maar zijn wel heel vervelend door hun enorme aantallen. In alledrie de gevallen geldt: zie je in grote aantallen, dan heb je al een plaag. Begin op tijd met bestrijden!

 

Last van ongedierte? Handige tips per soort ongedierte

 • Zet lokvallen uit. Deze zijn specifiek voor papiervisjes, voor zilvervisjes of voor mieren gemaakt.
 • Bedenk in jouw ideale keukeninrichting niet alleen hoe en waar je wilt koken, maar vraag je ook af of er niet teveel donkere en vochtige hoekjes kunnen ontstaan. Denk ook aan goede afzuiging om te voorkomen dat de keuken te vochtig wordt.
 • Er zijn speciale sprays tegen deze insecten te krijgen. Voor zilvervisjes en papiervisjes geldt dat je de spray in donkere hoekjes, kiertjes en randjes kunt spuiten. Dan gaan de meeste visjes dood. Herhaal dit regelmatig om een plaag te voorkomen.
 • Houd je huis zo schoon mogelijk. Vooral de zilver- en papiervisjes verschuilen zich vaak op een beetje vieze plekken. Zilvervisjes leven op donkere, vochtige en schimmelige plaatsen. Door deze goed schoon en droog te houden voorkom je een plaag.
 • Bij mieren kun je kijken of je het nest weg kunt krijgen. Zoek het nest en giet er kokend water over. Zit het nest in een naad tussen de tegels? Dan kun je beter de tegel weghalen als dat lukt, want dan zit er een complete kolonie onder.

 

 

 

4. Vieze insecten: kakkerlakken en pissebedden

Kakkerlakken en pissebedden komen eigenlijk alleen voor in hele vieze omstandigheden. Ze houden van vochtige, donkere plekken met voldoende voedsel. Met name kakkerlakken komen op voedselresten af. Je vindt ze dan ook vooral in de keuken. Heb je een plaag van kakkerlakken en/of pissebedden, dan is de eerste tip: maak heel grondig schoon. Verwijder alle mogelijke voedselresten, maak donkere plekken schoon en het liefst ook licht en fris. Heb je last van deze beestjes terwijl jouw huis schoon, opgeruimd en licht is? Dan heb je kans dat er een plaag is bij de buren. Soms komen ze ook af op dingen in de kruipruimte, bijvoorbeeld als daar een muis of rat is doodgegaan.

Last van ongedierte? Handige tips per soort ongedierte

 

 

5. Vliegende insecten: vliegen, muggen en wespen

Vliegende insecten zijn vaak vrij eenvoudig buiten te houden. Met behulp van goede horren voor de ramen en deuren kom je al een heel eind. Bij muggen is dit soms niet genoeg en kan het helpen om te slapen onder een klamboe in de warme maanden. Vooral als je in de buurt van zoet water woont (sloot, kanaal) kun je veel last krijgen van muggen. Wespen zijn iets anders: zij kunnen een nest in of bij je huis bouwen. Dan moet je een bestrijder laten komen om het nest weg te laten halen of het te laten vergiftigen. Dat kun je beter niet zelf doen, want boze wespen kunnen gevaarlijk zijn! Vliegen zijn heel irritant, maar zijn goed te bestrijden met huis- tuin- en keukenmiddelen.

 

Last van ongedierte? Handige tips per soort ongedierte

 

Ongedierte is erg vervelend. Het wordt niet voor niets ongedierte genoemd: kleine diertjes kunnen voor grote problemen zorgen. Dat kan een probleem zijn met je huis, schade aan je bezittingen of problemen met de hygiëne. Hoe het ook zij, je wilt er meestal graag vanaf. Met deze tips zie je hoe je van de meeste soorten ongedierte af kunt komen en hoe je voorkomt dat je er last van krijgt.

 

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Hier moet jij op letten bij ...

Online kun je veel bestellen. Niet alleen van Nederlandse webshops, maar ook op buitenlandse sites kun je prachtige artikelen scoren. Denk aan ar...

10 mrt 2023 Lees verder
Stijlvol, handig én essenti...

Een wijnkoelkast is, zoals de naam al doet vermoeden, een type koeling speciaal ontworpen om wijn in te bewaren. Maar waarom is juiste ...

17 feb 2023 Lees verder
3 leuke cadeaus voor moederd...

In mei is het weer moederdag. Dit lijkt nog ver weg, maar voordat je het weet is het weer mei. Kom je altijd met een bosje bloemen en chocolade a...

13 feb 2023 Lees verder
Extra ruimte en meerwaarde -...

Laten we vooropstellen dat als je bv je zolder alleen maar gebruikt voor het bewaren/opslaan van spullen dat dát eigenlijk heel zonde is! ...

08 feb 2023 Lees verder
3x tips om jouw dak te onder...

Je dak goed onderhouden is absoluut aan te raden als je geen lekkages of andere problemen wilt ondervinden. Klinkt verstandig, maar het onderhoud...

03 feb 2023 Lees verder
Energie besparen met het dak...

Nog niet eens zo héél lang geleden vonden de meeste mensen sedum daken een beetje ‘vreemd’. Dat was leuk voor een huisj...

23 dec 2022 Lees verder