Parasols, tips en leukerds!

 Poeh hee, wat doet die koperen ploert zijn best! Helemaal prima hoor, al die zon, maar op het heetst van de dag wil je toch écht wat schaduw in je tuin. Ook als je niet zo’n zonaanbidder bent is de schaduw een prima plek om toch buiten te kunnen zitten. Wees voorzichtig met die brandende zon, verfraai niet alleen je tuin met een hippe parasol maar zorg vooral goed voor jezelf. Je huid is je dankbaar als je er met beleid mee omgaat. Zoek op internet en komt ontzettend veel verschillende parasols tegen. Probeer dan in dat enorme aanbod nog maar eens de beste parasol voor jouw tuin of balkon te vinden. Naast een knappe verschijning wil je natuurlijk ook een goede parasol. Maar, laat je je naast de looks alleen leiden door de prijs dan kun je weleens bedrogen uitkomen. Waar moet je op letten als je een parasol gaat kopen? Wat zijn de eigenschappen van de verschillende modellen en welke losse onderdelen kun je erbij kopen? We maken je wegwijs in de wereld van de parasols, geven je wat tips en laten je enkele leukerds zien.

 

Parasols, tips en leukerds!

Bron: Anja Willemsen te koop bij De-tuynkamer.nl

 

Parasols kopen

Zoals gezegd is het aanbod enorm en neig je al snel om een parasol alleen te kopen omdat het model je aanstaat of de kleur leuk is. Als je vooraf weet welke type parasols er zijn, wat hun voordelen zijn, dan maakt dat de ‘zoekopdracht’ een stukje simpeler. Hieronder benoemen we de meest gebruikte parasols op dit moment. Denk daarbij aan de:

  • Stokparasols
  • Muurparasol
  • Zweefparasol
  • Balkonparasol

 

Stokparasol

Heel ingewikkeld is het niet, een stokparasol is een redelijk standaard parasol met een stok in het midden van het parasoldoek. Die stok plaats je in een parasolvoet en je draait of schuift de parasol omhoog. Klaar ben je.

Een voordeel van een stokparasol is dat ‘ie heel eenvoudig te verplaatsen is en je dus met het draaien van de zon ook je ‘sol’ kunt verplaatsen. Een ander fijn voordeel is dat een stokparasol in vergelijking met bijvoorbeeld een zweefparasol goedkoop is. Logisch eigenlijk want een stokparasol heeft minder handigheidjes en was dus in productie minder werk. Een stokparasol berg je gemakkelijk op, je klapt ‘m in en zet ‘m in een hoek van de schuur of legt ‘m plat op een zoldertje in je schuur of garage.

Een nadeel van de stokparasol is dat die stok ook weleens enorm in de weg kan zitten. Als je een zithoek in de schaduw wilt zetten moet de parasol heel dichtbij staan omdat je er anders gewoon geen schaduw van krijgt. Niet handig dus, je moet er steeds omheen lopen etc.

 

Muurparasol

Wil je van die stok af? Een muurparasol heeft geen stok of paal maar hangt dus aan een muur. Je kunt een muurparasol horizontaal en verticaal kantelen en hoe je ‘m ook gebruikt, je hebt nooit last van een stok of paal. Daarmee bespaar je enorm veel ruimte! Het zou dus ook een optie zijn voor op een balkon of dakterras. Het enige dat je nodig hebt is een stevige muur!

Het nadeel is wel dat je daarmee ook vastzit aan die locatie voor je tuinset. Daar waar je de parasol aan de muur maakt moeten dan ook je tuinmeubelen staan. Een twee schaduwplek is met deze parasol niet mogelijk, tenzij je een tweede parasol aanschaft.

 

Zweefparasol

Het midden tussen een stokparasol en een muurparasol is dan dus de zweefparasol. Niet voor niets is dit op het moment de meest voorkomende parasol in onze tuinen. Bij een zweefparasol hangt het parasoldoek aan een arm die aan een verticale paal bevestigd is. Hierdoor kan de voet van de parasol ver van je tuinmeubels staan en toch voor schaduw zorgen. Onder het midden van de parasol staat géén stok en daardoor is het de beste parasol voor boven een loungeset of tuintafel. Ook een zweefparasol kun je verplaatsen door je hele tuin. De paal van de zweefparasol zet je in een betonplaat of kruisvoet. Die voet moet een stevige zijn want door het zwevende aspect moet er wel een ‘contragewicht’ zijn om de parasol stabiel te houden en er dus voor te zorgen dat hij niet omkiept.

 

Balkonparasol

Een balkon is meestal niet heel groot. Niet qua diepte en niet qua hoogte. Twee dingen die je eigenlijk wel nodig hebt als je een parasol wilt opzetten. Zoals gezegd zou een kleine muurparasol eventueel nog wel kunnen áls je een stevige muur tot je beschikking hebt. Een zweefparasol gaat gewoon niet passen, althans….meestal niet. Toch wil je op je balkon ook een parasol, maar welke dan? Een stokparasol is dan de enige mogelijkheid maar juist op een balkon staat die stok enorm in de weg. Een beetje dubbele boodschap dus, welke balkonparasol neem je dán? Er zijn balkonklemmen waarmee je je stokparasol aan de reling van je balkon kunt klemmen en dus géén parasolvoet nodig hebt.

 

Tips bij het kopen van een parasol

  • Koop je een stokparasol, let dan op de dikte van de stok. Een beetje stevige stokparasol heeft een dikke stok. Niet zo’n dunne ‘buis’ waar je je hand helemaal omheen kunt vouwen, zo’n ‘neem-mee-naar-het-strand’ parasol bijvoorbeeld.
  • Koop een parasolvoet die ook flink zwaar is én verrijdbaar is. Zo hoef je niet elke keer achter een weggewaaide ‘sol’ aan te hollen en kun je ‘m door je hele tuin verplaatsen zonder je een hernia te tillen.

 

Voor een zweefparasol geldt:

Afmeting                      Gewicht

< 250 cm                          70 kg
250-300 cm                     90 kg
300-350 cm                     100 kg
350-400 cm                     130 kg

 

Voor een stokparasol geldt:

Bereken het gewicht van je benodigde parasolvoet eenvoudig zelf. De diameter van je stokparasol gedeeld door 10 is het gewicht dat je nodig hebt. Dus, voor een parasol van bijvoorbeeld 250x250 heb je minimaal 25 kg nodig.

Kijk of je het parasoldoek van het frame kunt halen zodat je het kunt wassen. Kijk dus ook of het een wasbare stof is! Zo houd je je parasol langer mooi en schoon.

 

Gaan we nu plaatjes kijken!

 

Wees voorzichtig met die brandende zon, verfraai niet alleen je tuin met een hippe parasol maar zorg vooral goed voor jezelf. Je huid is je dankbaar als je er met beleid mee omgaat.

Wees voorzichtig met die brandende zon, verfraai niet alleen je tuin met een hippe parasol maar zorg vooral goed voor jezelf. Je huid is je dankbaar als je er met beleid mee omgaat. Wees voorzichtig met die brandende zon, verfraai niet alleen je tuin met een hippe parasol maar zorg vooral goed voor jezelf. Je huid is je dankbaar als je er met beleid mee omgaat.

Wees voorzichtig met die brandende zon, verfraai niet alleen je tuin met een hippe parasol maar zorg vooral goed voor jezelf. Je huid is je dankbaar als je er met beleid mee omgaat.

 

 

 

Bronnen
  • Fonq.nl
  • Wehkamp
  • Bol.com
  • Parasolsonline.nl
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Tuintrends 2024? Comfortabe...

Net als bij interieur zijn er ook trends voor je ‘exterieur’, je tuin. Door de jaren heen is de tuin steeds meer een volwaardig onder...

24 apr 2024 Lees verder
Zo snel mogelijk lekker buit...

Vogeltjes die al fluiten in de vroege ochtend, frisse groene blaadjes overal tulpen die hun kopje opsteken en die allereerste warme zonnestralen:...

09 apr 2024 Lees verder
Wanneer mag ik snoeien? De b...

Snoeien: wanneer mag dat eigenlijk? Voor veel mensen is dit altijd weer een groot dilemma. Het is ook heel lastig dat de ene plant in het voorjaa...

14 mrt 2024 Lees verder
5 tips om jouw terrasoverkap...

Het buitenleven heeft iets magisch. Zodra de eerste zonnestralen doorbreken, trekken we massaal naar buiten om van onze tuin te genieten. Maar ho...

07 mrt 2024 Lees verder
6 Handige tips voor het bouw...

Houd jij van tuinieren, dan is een kas in de tuin eigenlijk onmisbaar. Door het zelf te bouwen, kun je veel op een dergelijke investering bespare...

07 mrt 2024 Lees verder
Klaar voor groen - Maak je t...

Hoe hard rende jij naar buiten toen laatst voor het eerst sinds tijden de zon weer eens een dagje scheen? Erg fijn was het, energie kreeg je erva...

07 mrt 2024 Lees verder