Parkeerplaats en oplaadpunt voor je elektrische auto

Gaat het nou wel gebeuren of niet? Moeten we nu wel met z’n allen aan de elektrische auto of heeft ’t toch niet zo’n haast? Er is veel over te doen de laatste tijd en er zal ook echt wel een tijd komen dat we steeds meer elektrische auto’s in het verkeer gaan zien. Vooralsnog is het een keuze die aan jezelf is. Maar, áls je er dan een hebt dan ben je er ook zuinig op natuurlijk. Dan wil je een fijne parkeerplaats voor je deur of naast je huis. Het ligt er natuurlijk ook aan waar je het oplaadpunt voor je elektrische auto thuis hebt.

 

Parkeerplaats en oplaadpunt voor je elektrische auto

Parkeerplaats en oplaadpunt voor je elektrische auto

 

Waar plaats je het oplaadpunt voor je elektrische auto en waar moet je op letten?

Als je thuis een laadpaal wilt laten plaatsen moet je er wel zeker van zijn dat je meterkast er klaar voor is. Zo moet er bijvoorbeeld een aparte stroomgroep beschikbaar zijn voor je laadpaal. Soms is het zelfs nodig om je aansluiting te verzwaren naar 3 fasen. Dit alles moet je vooral door een vakman laten regelen en zeker niet zelf aan gaan sleutelen.

 • Waarom een aparte groep?
  Als je ergens anders in huis een stroomstoring hebt wil je niet dat het gevolgen heeft voor je laadpunt maar, als je laadpunt voor problemen zorgt wil je daar in huis ook geen last van hebben. Een aparte groep voorkomt dit.
 • Waarom eventueel 3 fasen?
  Nederlandse huizen hebben standaard een aansluiting van 1 fase of 3 fasen. Bij 3 fasen komt de stroom je huis binnen via 3 kabels en dat zorgt voor meer capaciteit. Die extra capaciteit kan nodig zin voor apparaten die veel energie verbruiken zoals bijvoorbeeld een inductiekookplaat, een warmtepomp of een jacuzzi.

Het ligt aan de auto met welke fase er opgeladen kan worden. DE meeste elektrische auto’s laden op met 1 fase maar er zijn er ook die op 3 fasen laden. Een Tesla vraat om 3 fasen bijvoorbeeld. Je hebt geen 3 fasen nodig als je auto op 1 fase kan opladen, de oplaadsnelheid blijft gelijk dus het is dan niet nodig om extra vermogen te laten installeren. Alleen als je een auto hebt die met 3 fasen opgeladen kan worden is het slim om dat wel te laten installeren. Dat zorgt namelijk voor een stabiele en snellere stroomvoorziening.
Het zgn. ‘snelladen’ is thuis (nog) niet mogelijk. De technologie die daarvoor nodig is is nog niet geschikt voor normale huishoudens. Stop onderweg voor een kop koffie bij McDonald’s bijvoorbeeld, daar kun je je auto wél binnen 30 minuten helemaal opladen.

Waar je oplaadpunt komt is dus een beetje afhankelijk van waar je meterkast zich bevindt. Natuurlijk kun je leidingen etc laten leggen en verleggen naar een ander punt maar waarom zou je dat doen als je naast je huis de ruimte hebt om ook meteen je auto te parkeren? Heb je geen oprit dan is dit natuurlijk een ander verhaal.

 

Parkeerplaats en oplaadpunt voor je elektrische auto

 

Elektrische auto onder een carport

Het hoeft natuurlijk niet, maar fijn is het wel. Een carport waar je je nieuwe elektrische auto kunt parkeren en waar je op je gemak je auto kunt koppelen aan het oplaadpunt aan je huis. Droog in de natte winter, beschut tegen felle zon in de warme zomer. In- en uitstappen kun je op je gemak, je spullen in- en uitladen ook. Een carport geeft je huis ook meteen een totaal andere uitstraling en wordt, bij eventuele verkoop, gezien als een pluspunt! Welke carport je bouwt of laat bouwen ligt een beetje aan de stijl van je woning.

 • Een glazen carport, gemaakt van een stevig frame met glas, geeft een luxe uitstraling en laat veel licht door. Ligt je carport op een donkere plek dan is dat wel een pluspunt van een glazen carport, er is altijd licht genoeg overdag en daarmee hoef je niet veel meer stroom voor verlichting te gaan verbruiken.
 • Een metalen carport heeft een toffe moderne look. Past bij je moderne elektrische auto, maar past het bij je huis? Dikke metalen balken zorgen voor een solide constructie en voegen dus een industrieel tintje toe aan het uiterlijk van je huis.
 • Een stenen carport past eigenlijk altijd wel want je kunt helemaal zelf bepalen van welke steen je ‘m bouwt of laat bouwen. Je kunt zelf bepalen waar je eventuele raampjes plaatst en of je een plat of spits dak met pannen wilt. Allemaal afhankelijk van je budget en de stijl van je woning.

 

Meer tips over het laten plaatsen van een laadpaal voor je elektrische auto kun je opvragen bij energieleveranciers als bv Nuon, de ANWB of BOVAG.

Bronnen
 1. Jumbooverkapping.nl
 2. Jumbooverkapping.nl
 3. Pixabay.com
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Maak december HYGGE again!

  Tenzij je onder een enorme steen hebt geleefd de afgelopen jaren weet je inmiddels wel wat HYGGE is. Althans, we vergelijken het voor h...

27 nov 2019 Lees verder
Kleine kastjes voor grote sc...

Grote en kleine verzamelingen, prullaria of echte schatten, we willen ze allemaal een plekje geven in huis. Liefst in het zicht natuurlijk want t...

21 nov 2019 Lees verder
Toffe plaids en warme voeten

Pantoffels zijn geen overbodige luxe, warme sokken een must. De temperatuur daalt en dat vraagt om meer warmte in huis. Dat bereik niet alleen do...

19 nov 2019 Lees verder
I love patterns

Als je naar mijn interieur kijkt zijn er een aantal dingen die al jaren steeds terug komen. Uiteraard is het rustige kleurgebruik er daar 1 van. ...

31 okt 2019 Lees verder
Herfstsfeer in huis creëren...

  Omdat de leukste interieurinspiratie van jullie zelf komt. Voor jullie en door jullie zeg maar. Mirja laat zien hoe zíj een geze...

23 okt 2019 Lees verder
Lekker klussen

Het zal jullie waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat er de afgelopen maanden heel veel geklust is bij mij thuis! Muren zijn geschilderd, planken z...

17 okt 2019 Lees verder