Potdekselen, je schutting, schuur én de gevel van je huis krijgen meteen een hele andere uitstraling.

Je hebt het beslist wel eens gezien. Zeker in de Scandinavische interieurs komt het vaak voor, mooie gepotdekselde wanden en huizen. Potdekselen is een manier om wanden etc. een stoere en stijlvolle uitstraling te geven. Een standaard schuurtje wordt ineens een chalet, een saaie schutting een lust voor het oog en een huis met een gepotdekselde gevel lijkt ineens compleet van hout vervaardigd. Maar, hoe doe je dat nou, potdekselen? En wat is het verschil tussen een potdeksel plank en Zweeds rabat? Handig om te weten voordat je een klus gaat plannen want er is verschil. Voor beiden geldt dat de planken horizontaal ‘gestapeld’ worden. Een kleine overlap hoort daarbij, dat heeft nou juist die sfeervolle uitstraling. Zonder overlap stapelen wordt veel strakker, is ook mooi, maar is geen potdekselen.

 

Potdekselen, je schutting

 

Zweeds rabat of potdeksel plank? Welke van de twee is het beste?

Heel simpel, dat ligt aan de klus die je wilt klaren. Als je het verschil weet tussen Zweeds rabat en potdeksel planken kun je zelf bepalen wat je het mooiste vindt en wat het meest geschikt is voor jouw klus. Een gewone potdeksel plank ziet eruit als een gewone plank. Overal even breed en dik. De planken worden middels een speciale stapelmanier, het potdekselen, liggend bevestigd en er is sprake van een overlap. Bij de Zweedse rabatdelen/ Zweedse potdekselplanken werkt het stapelen hetzelfde alleen ziet de plank er iets anders uit. Zweeds rabat is een taps toelopende plank met een groef en messing zeg maar. Ze schuiven dus als het ware over elkaar heen. De overlap is er wel maar het sluit allemaal wat strakker op elkaar aan.

 

Potdekselen, je schutting

Zweeds rabat potdekselplank

Potdekselen, je schutting

Gewone potdekselplank

 

Er zijn ook andere namen voor het Zweedse rabat, het principe is bij allemaal hetzelfde. Dus als je onderstaande benamingen ziet krijg je daarmee hetzelfde effect.  Alternatieve namen zijn: 

 • Scandinavisch hout/potdeksel
 • Rabatdelen
 • IJsselrabat
 • Gevelplanken
 • Gevelpanelen

 

Wat kun je met Zweeds rabat maken?

Als je een superstrak eindresultaat wilt zijn de Zweedse rabat potdekselplanken de beste optie. Omdat de planken een messing en groef hebben vallen ze echt perfect over elkaar. Daardoor krijg je een goede afdichting én een superstrak resultaat. Doordat het geheel wat schuin afloopt oogt het allemaal heel stijlvol én zal (regen)water er gemakkelijk vanaf lopen. Het vlocht blijft dus niet tussen rabatdelen staan en daardoor voorkom je dus houtrot. Een gepotdekselde schutting, gevel of wand gaat dus langer mee en blijft langer mooi! Het prachtige eindresultaat maakt het potdekselen zo populair. Zoals gezegd, elke Hollandse tuin krijgt een Scandinavisch tintje als je een gepotdekselde schuur plaatst of je schutting een opknapbeurt geeft met dit ‘systeem’.  Heb je bijvoorbeeld een lelijke gevel of wil je de looks van je woning compleet veranderen, dan kun je het potdekselen ook als gevelbekleding inzetten.

 

Potdekselen, je schutting

 

Voordelen van potdekselen

Er zijn al een aantal voordelen genoemd, potdekselen is een duurzame en snelle manier van bekleden met hout. Niet alleen voor het oog een hele mooie werkwijze maar er zijn meer hele fijne bijkomende voordelen van potdekselen. Dus, waarom potdekselen?

 • Het resultaat is prachtig
 • De afwatering is optimaal
 • Je gepotdekselde schutting zorgt voor maximale privacy
 • Kun je zelf een schutting, gevel of wand potdekselen?
 • Als je een beetje handig bent kan dat zeker! Een goede (basis)constructie is van essentieel belang en met onze tips voor potdekselen komt je beslist een heel eind! Laat je eventueel nog informeren door de vakman of bekijk een tutorial over potdekselen. Als je het eenmaal in de gaten hebt gaat het bijna vanzelf.
 • Ga je potdekselen? Dit zijn een aantal tips:
 • Kies de juiste houtsoort en dikte. Een schutting vraagt om een duurzamere en steviger houtsoort dan een wand binnenshuis of onder een overkapping.
 • Zweedse rabatdelen zijn in diverse kleuren verkrijgbaar, bespaar jezelf dus een fikse schilderklus door eerst te bekijken of de kleur van jouw keuze gewoon kant en klaar verkrijgbaar is. Ga je ze toch zelf beitsen? Let dan op een goed vochtpercentage en bewerk ook alle kopse kanten.
 • Hout, en dus ook de rabatdelen hebben onderhoud nodig. Om de zoveel tijd zul je dus met kwast en beits of verf aan de slag moeten.
 • Hout werkt, hou daar dus rekening mee! Zorg dus dat er zowel aan de kopse kanten (in de breedte) als onder de laagste delen ruimte blijft om uit te kunnen zetten.
 • Gebruik altijd roestvrijstalen schroeven of spijkers, gebruik nooit nietjes!
 • Ga je een wand bekleden dan moet er tussen de oorspronkelijke wand en de nieuwe gepotdekselde wand ventilatieruimte zijn. Ook bij gevelbekleding is het zaak dat er tenminste 20 mm ruimte is t.o.v. de achterliggende constructie.

 

Potdekselen, je schutting

 

Durf je het na alle instructies en tips zelf niet aan? Een vakman inhuren is een optie, een kant en klaar houten schuurtje laten plaatsen met gepotdekselde wanden ook. Wil je ook eigenlijk helemaal geen hout gebruiken maar liever kunststof gevelbekleding dan kan dat. Het ziet eruit als hout en scheelt je onderhoud!

Bronnen
 1. Eurotexx.nl
 2. Gadero.zilvercdn.nl
 3. Woodandcolors.nl
 4. Woodandcolors.nl
 5. I-pulse.nl
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Tuinklusjes in januari

Laten we gewoon het tuinseizoen openen! Niet dat je niet al meteen lekker op een stoel in je tuin kunt gaan zitten, tenzij je een heater hebt en ...

21 jan 2020 Lees verder
Een nieuw gazon in de tuin

Als je een nieuw gazon aan wilt leggen, zijn er twee verschillende manieren. Zo zou je kunnen kiezen uit het traditionele gras zaaien, of graszod...

17 dec 2019 Lees verder
Feestje in de tuin?

  Geef je een feest in je tuin of wil je de tuin een beetje aankleden? Hang dan een zelfontworpen spandoek op. Hier 5 voorbeeldjes van wa...

28 nov 2019 Lees verder
De 4 voordelen van een jacuz...

Heb je genoeg ruimte in de achtertuin en een klein budget tot je beschikking? Dan is er geen enkele reden om geen jacuzzi in de tuin te plaatsen....

28 nov 2019 Lees verder
Na een lange zomer is het ti...

Al zijn er dagen dat de temperatuur nog tot zomerse waarde stijgt, de eerste spinnen zijn gesignaleerd, de dagen worden aanzienlijk korter, de he...

16 okt 2019 Lees verder
Duurzame tuinmeubels gespot ...

@Luca Schraven   Op 4 oktober waren we bij de opening van de allereerste duurzame Woonbeurs in de Kromhouthallen in Amsterdam. Meteen bij ...

14 okt 2019 Lees verder