Tuinonderhoud in juni!

Juni, dé maand waarin de zomer begint en je tuinplanten hun volwassen formaat zullen bereiken. De frisse voorjaarskleuren veranderen in volle zomerkleuren én de maand waarin onkruid tot aan je kuiten komt als je het nu niet bij blijft houden. Tuinonderhoud in juni, onmisbaar maar wél heel leuk om te zien dat je inzet van de voorgaande maanden je al dat moois opgeleverd heeft.

 

Tuinonderhoud in juni

 

 

Waar te beginnen? Tuintips voor juni op een rij.

De eenjarigen zorgen voor een kleurexplosie en de rozen zijn er ook klaar voor. Zorg voor een extra laag organisch materiaal op de grond want áls de zon gaat schijnen in juni is het meteen heel warm en met een extra laagje voorkom je te snelle uitdroging. Daarnaast zorgt zo’n laag voor verrijking van de bodem én hoef je minder te sproeien. Juni staat voor bemesten en onderhouden, we hebben de tuintips voor juni op een rijtje gezet voor je, gewoon afwerken en genieten van alles waar je zo hard voor gezorgd hebt de afgelopen maanden.

 

 

Tuinonderhoud in juni

Tuinonderhoud in juni

 

  • Rozen mesten met mest waarin vooral sporenelementen (en met name magnesium) zitten. Speciale rozenmest voldoet. Let deze maand ook op zwarte vlekken of witte laagjes. Zodra er zich schimmels vertonen op je rozen kun je die het beste meteen bestrijden om erger te voorkomen.
  • Zomerbloeiers bijvoeden, ze groeien in juni sneller dan in mei. Als je ze nu koopt heb je er ook nog wel een aantal maanden plezier van, als je ze maar voldoende bemest en poot in bemeste potgrond.
  • Uitgebloeide bloemen weghalen zorgt ervoor dat er meer energie in nieuwe bloei gestoken kan worden door de plant. Dus, ‘snoeien doet bloeien’, blijf dat klusje zeker volhouden!
  • Gras mag niet te kort gemaaid worden. Het ‘verbrandt’ anders tijdens felle zon. Het afgemaaide gras kan op de composthoop of je kunt het tussen je sierplanten strooien. Hoe kort mag je je gras maaien in juni? Speelgazon niet korter dan 3 cm en siergazon niet korter dan 2. Regelmatig maaien voorkomen de bloei van eventueel wild gras in je gazon. Zolang dat wilde gras geen zaad kan vormen zal get uiteindelijk vanzelf verdwijnen.
  • Goed sproeien, maak alles goed nat. Sproei bij voorkeur ‘s avonds, zo verdampt er weinig vocht en kan het goed de grond in trekken. Sproei liever een paar keer echt goed dan elke dag een beetje!
  • Geef hoge planten steun. Alles groeit deze maand zó hard dat ze wel wat extra steun kunnen gebruiken. Bamboestokken lenen zich daar prima voor.
  • Controleer je beplanting op luis. Luizen vinden sappige plantdelen overheerlijk maar ze zorgen wel voor een groeistoornis en misvorming van je plant! Vaak wordt een luizenplaag opgelost door lieveheersbeestjes etc. maar als het te dol wordt dan kun je een natuurvriendelijk middel op basis van vetzure zepen of pyrethrinen gebruiken. Deze middelen worden door het milieu snel afgebroken maar zijn wel giftig voor luis. Spuit liefst ’s avonds als bijen en vliegen niet meer vliegen en als het niet of nauwelijks waait.
  • Deed je het nog niet? Je kunt nu nog peterselie, bieslook, kervel, bonenkruid zaaien als je dat wilt. Het al allemaal snel opkomen en voor je het weet heb je al dat lekker op je bord.
  • Juni is ook een snoeimaand. Uitgebloeide rozen boven het eerste vijfblad (een blad met vijf deelblaadjes) zodat daar weer een sterke nieuwe scheut kan ontstaan. Veel hagen snoei je het liefst rond 21 juni. Liefst wel op een bewolkte dag zodat je planten niet zullen verbranden door felle zon. Ze hebben even tijd nodig om te herstellen van een knipbeurt. Riddersporen, Vrouwenmantel, Margrieten etc. snoei je nu (het uitgebloeide deel) zodat er een tweede bloei mogelijk is.
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Na een lange zomer is het ti...

Al zijn er dagen dat de temperatuur nog tot zomerse waarde stijgt, de eerste spinnen zijn gesignaleerd, de dagen worden aanzienlijk korter, de he...

16 okt 2019 Lees verder
Duurzame tuinmeubels gespot ...

@Luca Schraven   Op 4 oktober waren we bij de opening van de allereerste duurzame Woonbeurs in de Kromhouthallen in Amsterdam. Meteen bij ...

14 okt 2019 Lees verder
De tuinklusjes van oktober! ...

De natuur laat zien dat het tijd is om gas terug te nemen. De bomen laten hun bladeren vallen en sommige planten sterven af. Een periode van rela...

07 okt 2019 Lees verder
Let’s go outside! Picknick...

Hoezo even snel een bammetje in een zakje proppen en gaan? Natuurlijk niet! Een picknick vraagt echt wat meer voorbereiding, daar wil je toch zek...

15 aug 2019 Lees verder
Zomergast-blog, zomerse gast...

Karin is een creatieve duizendpoot en we zouden haar voor diverse dingen kunnen vragen maar, aangezien het zomer is lag er één them...

07 aug 2019 Lees verder
Je omgeving gezelliger met w...

Bij inrichtingen denken de meeste mensen meteen aan hun interieur, alles in huis en vooruit... soms ook tuin. Het inrichten van eigen woonomgevin...

01 aug 2019 Lees verder