Tuinonderhoud in juni!

Juni, dé maand waarin de zomer begint en je tuinplanten hun volwassen formaat zullen bereiken. De frisse voorjaarskleuren veranderen in volle zomerkleuren én de maand waarin onkruid tot aan je kuiten komt als je het nu niet bij blijft houden. Tuinonderhoud in juni, onmisbaar maar wél heel leuk om te zien dat je inzet van de voorgaande maanden je al dat moois opgeleverd heeft.

 

Tuinonderhoud in juni

 

 

Waar te beginnen? Tuintips voor juni op een rij.

De eenjarigen zorgen voor een kleurexplosie en de rozen zijn er ook klaar voor. Zorg voor een extra laag organisch materiaal op de grond want áls de zon gaat schijnen in juni is het meteen heel warm en met een extra laagje voorkom je te snelle uitdroging. Daarnaast zorgt zo’n laag voor verrijking van de bodem én hoef je minder te sproeien. Juni staat voor bemesten en onderhouden, we hebben de tuintips voor juni op een rijtje gezet voor je, gewoon afwerken en genieten van alles waar je zo hard voor gezorgd hebt de afgelopen maanden.

 

 

Tuinonderhoud in juni

Tuinonderhoud in juni

 

  • Rozen mesten met mest waarin vooral sporenelementen (en met name magnesium) zitten. Speciale rozenmest voldoet. Let deze maand ook op zwarte vlekken of witte laagjes. Zodra er zich schimmels vertonen op je rozen kun je die het beste meteen bestrijden om erger te voorkomen.
  • Zomerbloeiers bijvoeden, ze groeien in juni sneller dan in mei. Als je ze nu koopt heb je er ook nog wel een aantal maanden plezier van, als je ze maar voldoende bemest en poot in bemeste potgrond.
  • Uitgebloeide bloemen weghalen zorgt ervoor dat er meer energie in nieuwe bloei gestoken kan worden door de plant. Dus, ‘snoeien doet bloeien’, blijf dat klusje zeker volhouden!
  • Gras mag niet te kort gemaaid worden. Het ‘verbrandt’ anders tijdens felle zon. Het afgemaaide gras kan op de composthoop of je kunt het tussen je sierplanten strooien. Hoe kort mag je je gras maaien in juni? Speelgazon niet korter dan 3 cm en siergazon niet korter dan 2. Regelmatig maaien voorkomen de bloei van eventueel wild gras in je gazon. Zolang dat wilde gras geen zaad kan vormen zal get uiteindelijk vanzelf verdwijnen.
  • Goed sproeien, maak alles goed nat. Sproei bij voorkeur ‘s avonds, zo verdampt er weinig vocht en kan het goed de grond in trekken. Sproei liever een paar keer echt goed dan elke dag een beetje!
  • Geef hoge planten steun. Alles groeit deze maand zó hard dat ze wel wat extra steun kunnen gebruiken. Bamboestokken lenen zich daar prima voor.
  • Controleer je beplanting op luis. Luizen vinden sappige plantdelen overheerlijk maar ze zorgen wel voor een groeistoornis en misvorming van je plant! Vaak wordt een luizenplaag opgelost door lieveheersbeestjes etc. maar als het te dol wordt dan kun je een natuurvriendelijk middel op basis van vetzure zepen of pyrethrinen gebruiken. Deze middelen worden door het milieu snel afgebroken maar zijn wel giftig voor luis. Spuit liefst ’s avonds als bijen en vliegen niet meer vliegen en als het niet of nauwelijks waait.
  • Deed je het nog niet? Je kunt nu nog peterselie, bieslook, kervel, bonenkruid zaaien als je dat wilt. Het al allemaal snel opkomen en voor je het weet heb je al dat lekker op je bord.
  • Juni is ook een snoeimaand. Uitgebloeide rozen boven het eerste vijfblad (een blad met vijf deelblaadjes) zodat daar weer een sterke nieuwe scheut kan ontstaan. Veel hagen snoei je het liefst rond 21 juni. Liefst wel op een bewolkte dag zodat je planten niet zullen verbranden door felle zon. Ze hebben even tijd nodig om te herstellen van een knipbeurt. Riddersporen, Vrouwenmantel, Margrieten etc. snoei je nu (het uitgebloeide deel) zodat er een tweede bloei mogelijk is.
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Onderhoudsvriendelijke groen...

‘Gooi er maar een grasmat in, lekker makkelijk’, zei niemand ooit! Het is natuurlijk heerlijk om met blote voeten in het gras te kunn...

27 jun 2022 Lees verder
Onderhoudsvriendelijk en sfe...

  Een balkon of dakterras is al een stuk gemakkelijker in onderhoud dan een tuin. Ideaal voor mensen zonder groene vingers! Maar ook deze...

23 jun 2022 Lees verder
Verkoeling in de tuin – zw...

Dat het warmer wordt merken we. Dat we dan graag in of rond het water verblijven is logisch. De tuintrends van 2022 draaien veelal om ontspa...

16 jun 2022 Lees verder
Hoe maak je je tuin wat span...

Veel mensen dromen van een huis met een tuin. Het is namelijk heerlijk om met mooi weer buiten te kunnen zitten in het zonnetje. Wanneer je dan e...

20 mei 2022 Lees verder
Schaduwplekken in je tuin - ...

Zon, we kunnen niet zonder. Toch zijn er momenten dat ons beter even kunnen terugtrekken in de schaduw. Verzengende hitte in je achtertuin is bet...

05 mei 2022 Lees verder
Welke sproeier is het beste ...

Nu de zomer er weer aankomt kijken veel mensen weer rond naar verschillende soorten sproeiers voor hun tuin. Dat is dan ook begrijpelijk, want ni...

29 apr 2022 Lees verder