van Voorhuis naar Woonkeuken!

van Voorhuis naar Woonkeuken!


Onze woonkeuken is zeker het meest bezochte vertrek van onze boerderij. En dat is zeker niet alleen omdat we hier ‘logischerwijs’ eten of omdat het een heerlijk licht vertrek is met een fijne grote tafel en zalige stoelen om lekker lang te tafelen, lezen of ‘nou ja, noem het maar op’ maar zeker ook omdat het uitzicht hier fantastisch is.


Voordat we al bovenstaande zaken hier konden doen, ging er wel wat aan vooraf. In feite was deze keukenklus, de grootste van de hele verbouwing.
Jullie verwachten het al toch?? De ‘voordeverbouwingfoto’ …, ok, hier komt hij!

 

van Voorhuis naar Woonkeuken!

 

De ruimte was in tweeën verdeeld, bij binnenkomst links zat een keuken, rechts vooraan zat een soort van voorraadkast met kruipruimte, als je vervolgens door de deur ging kwam je in het woonkamertje waar het andere gedeelte van diezelfde voorraadkast stond en aan de voorkant een kachel met natuurlijk het rookkanaal.
Nu dachten wij, nou ja ok ik voornamelijk, nadat ik zeer vakkundig op de muur had geklopt, dat het geen draagmuur was. Dat scheelde alweer..

Maar bij het begin beginnend, voor de aankoop hadden we Johan zijn superhandige neven (aannemer en installateur) op de boerderij uitgenodigd om onze ideeën mee te bespreken en er achter te komen wat haalbaar (èn betaalbaar) zou zijn. En natuurlijk of ze tijd èn zin hadden om ons met deze klus te helpen. Want we kunnen zelf veel maar sommige dingen laten we toch liever aan vakmensen over.

Afijn, boerderij gekocht, hulp geregeld en aan de slag!

Alles wat verkocht kon worden, hebben we verkocht .. hoera voor Marktplaats. De kachel moest eruit, net zoals het rookkanaal maar tot aan de verdieping, dus willen we toch ooit nog een kachel of haard terug in de keuken wordt dat minder ingewikkeld (en duur ;-))  voorVloerbedekking eruit, de radiatoren ook maar dan tijdelijk en ze komen terug met een verse lik verf erop maar de leidingen komen niet weer in zicht.

Tja en ik schreef hierboven al over de muur tussen de keuken en woonkamer, dat bleek dus mooi wel een draagmuur te zijn, wat betekende dat er een metalen steunbalk geplaatst moest worden. Eerst de boel stutten, muur eruit , puin ruimen en steunbalk erin. En dat hebben wij, Johan, neef Ard en ikzelf maar mooi met ons 3-en geklaard. Maar wat een klus was dat!

van Voorhuis naar Woonkeuken!

Hierna kon het opbouwen weer beginnen!

De keuken zou aan de andere kant komen, dus leidingen moesten verlegd worden, dat kon mooi via de kruipruimte en daar kwam tegenvaller 1! op de proppen.
Er bleek zwam in de balken te zitten dus deze moesten allemaal vervangen worden, beton kwam er in! Zo zwammetjes, succes daarmee. De muren werden afgetimmerd en hier (en het plafond) werd 2 dagen een stucadoor op los gelaten zodat er een mooie egale, witte wand achterbleef.

van Voorhuis naar Woonkeuken!

 

Het keukenplan hebben we zelf bedacht en getekend, kasten èn apparatuur komt bij Ikea.nl vandaan maar de kasten zonder de deurtjes, deze maakte neef Ard van fins underlayment. De aanrechtbladen zijn van beton en na een speurtocht op het internet zijn we bij Nubeton.nl uitgekomen. Ze komen bij je thuis opmeten, (wel zo handig met mijn niet aanwezige rekenknobbel) maken de bladen 'hierbij ook rekening houdend met kookplaten en de wasbak' in hun werkplaats, komen ze ruw plaatsen en polijsten ze ter plekke af.

En wat is het toch een geweldig gevoel als je je zelf bedachte keuken zo steeds verder af ziet komen. Het hout moest natuurlijk nog behandeld worden want het was me nu al te geel, laat staan als de zon er vrij spel op houdt. Maar eerst konden we ons uitleven op de kozijnen, we twijfelden nog even of we ze in de houtkleur wilden laten maar dat werd ons toch teveel hout, dus schuren maar.  En daar liepen we tegenvaller nummer 2! tegen het lijf uh kozijn.. En dat was gelijk ook een beste! De grote ramen aan de voorkant bleken rot, gatver zeg. Lang verhaal kort.. we kozen voor nieuwe kozijnen met dubbele beglazing waar we nu wel heel blij mee zijn. Ook de roedeverdeling lieten we achterwege zodat we in 1 geheel van het uitzicht kunnen genieten en het oogt ook een stuk rustiger.

van Voorhuis naar Woonkeuken!

Genoeg gekletst, tijd voor het uiteindelijke resultaat…,

van Voorhuis naar Woonkeuken!

van Voorhuis naar Woonkeuken!

van Voorhuis naar Woonkeuken!

We zijn erg blij met onze keuken, heerlijk veel opbergruimte (ja echt, alle kastjes in gebruik hoor...) en alle ruimte om lekker te koken en bakken.
Liet Johan laatst schrikken of hij het ook een leuk idee vond om de kastje zwart te beitsen.. jullie hadden zijn gezicht moeten zien, hahaha.

Me dunkt, het is wel weer genoeg voor vandaag.
Fijn weekend en tot volgende week! 

Gertrud
Ook te volgen op: Thuisopnummer14.nl
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Maak van afval geen obstakel...

Verbouwen is enorm stressvol. Zelfs als je alles tot in de puntjes hebt voorbereid, kan een verborgen probleem roet in het eten gooien. Voor veel...

03 feb 2023 Lees verder
Vensterbanken renoveren? Zo ...

Ga je jouw woning van binnen renoveren? Dan is het goed denkbaar dat je ook de vensterbanken onder handen wilt nemen. Wanneer je hier niets aan d...

20 jan 2023 Lees verder
Klussen in huis - Een goede ...

Gemakzucht, slordigheid, overmoed en een slechte voorbereiding. Dat zijn vaak de oorzaken van een klus die mislukt of een ongelukje tijdens zo&rs...

20 jan 2023 Lees verder
Wat kun je allemaal met een ...

Ben je op zoek naar gereedschap waarmee je op een snelle en efficiënte manier door zware projecten heen kunt komen? Dan zou een slagmoersleu...

18 jan 2023 Lees verder
Woonplan 2023 - ga je kopen ...

We zullen de laatsten zijn die beweren dat het eenvoudig is om een andere woning te vinden. Kopen of huren, beiden mogelijkheden bieden zo hun ui...

08 jan 2023 Lees verder
Verbouwen of verhuizen? - zo...

Er is veel gebeurd de afgelopen tijd. We doen meer in ons huis dan ‘alleen’ maar wonen. Werken, sporten, studeren, cursussen volgen, ...

31 okt 2022 Lees verder