We gaan aan de slag met verlichting!

Verlichting is essentieel in het huis. We kunnen gewoon niet zonder, daarom is het belangrijk om ook de juiste verlichting te plaatsen. Veel interieurontwerpen werken met een lichtplan. Nu denk je wellicht, veel te veel werk! Maar ook jij kunt dit makkelijk. Ik leg je in een paar stappen uit waar je op moet letten en hoe je het aanpakt. Zo heb jij na het lezen van deze blog een huis met dé perfecte verlichting. 

 

Het doel van de verlichting

Allereerst stellen we vast per ruimte wat de functie hiervan is. Is het een ruimte waar gewerkt moet worden, is er juist sfeer nodig. Noteer dit bij elke ruimte van het huis. Bepaal dan ook je budget, verlichting kan namelijk best duur worden als je alles in 1 keer aanpakt. Als we dit op papier hebben gezet, is de basis gelegd.

Zoals ik net al benoemde, er zijn verschillende soorten verlichting; werkverlichting, accentverlichting en sfeerverlichting.

 

Werkverlichting

Heb je een kantoor aan huis, of studeer je? Dan heb je ongetwijfeld een werkplek. Deze verlichting is vaak fel, zo kun je aandachtig met je werk bezig zijn. Zorg als basis voor een hanglamp boven het bureau. Om nog wat extra verlichting te creëren plaats je een bureaulamp. Mocht er de ruimte voor zijn, dan zou je ook ipv hiervan een staande lamp naast de werkplek kunnen neerzetten. Heb je geen aparte ruimte om te werken/studeren maar gebeurd dit in de woonkamer? Zorg dan voor een lamp boven de tafel die dimbaar is. Zo kun je zelf het gewenste licht bepalen die je nodig hebt. 

 

Accentverlichting

Accentverlichting gebruiken we om iets uit te lichten. Denk hierbij aan een mooi schilderij, kunstobject of een mooie kast. De lamp die hier voor vaak word gebruikt zijn spotjes en tafellampen. Deze kun je zo laten schijnen dat je iets in het licht zet. Ook hier is het handig om gebruik te maken van dimmers. Je hebt niet áltijd zin om iets steeds het zelfde te zien. Door te spelen met het licht maak je je interieur ook spannend. Wissel ook af en toe met de items die je wilt uitlichten. 

 

Sfeerverlichting

Wie wil er nu niet lekker een avondje romantisch op de bank zitten met een filmpje, of met vrienden gezellig aan de grote eettafel? Hierbij is sfeerverlichting erg belangrijk. Sfeerverlichting bepaalt de gehele sfeer in de ruimte. Bij het uitkiezen van deze verlichting kun je het beste gaan voor lampen die je kunt wisselen van kleur. Tegenwoordig heb je bijvoorbeeld Philips Hue. Hiermee kun je alle lampen (mits deze van philips hue zijn) zelf op kleur en sterkte besturen. Dit is super handig, je download een app op je telefoon en klaar. Zo kun je in elke situatie het juiste licht creëren. 

Zet in je tekening de punten waar je veel licht nodig hebt, en waar juist wat minder. Loop ook het huis even rond en noteer alle stopcontacten, zo kun je straks in je plan zien of je hier wel een verlcihting kunt plaatsen. Of dat je hier een lichtpunt moet maken. 

Oke, we hebben nu op papier. De functie van elke ruimte, de belangrijkste lichtpunten getekend én de of er wel of niet een stopcontact aanwezig is. Aan de hand hiervan bepaal je welk verlichtingsarmatuur je gaat plaatsen. Een staande lamp, hanglamp, tafellamp, of ingebouwde verlichting (spotjes). 

Kies mooie armaturen uit die ook bij elkaar passen. Stel je gaat voor een metalen staande lamp, en combineert dit met een rotan hanglamp. Dit klinkt te verschillend maar als je ook deze materialen terug laat komen in andere items in het interieur creër je een geheel. 

Tot zo ver het lichtplan, ik laat een ruimte zien in mijn interieur om je een goed beeld te geven hoe je met verlichting moet omgaan.

In de eetkamer heb ik 4 verschillende lampen. Een grote rotan hanglamp boven de eettafel, een glazen tafellamp die op de schouw staat. Een staande metalen lamp in de hoek, en in de andere hoek bij de openslaande deuren een knijplamp. Zo heb ik in elke hoek van deze ruimte licht. Ze zijn apart van elkaar te besturen waardoor ik in elke situatie de ideale verlichting kan krijgen. 

 

We gaan aan de slag met verlichting!

 We gaan aan de slag met verlichting!

We gaan aan de slag met verlichting!

 

In de woonkamer heb ik in de boekenkast 3 spotjes ingebouwd, 1 tafellamp en ook hier 1 knijplamp in de boekenkast. Door de spotjes is de basisverlichting al goed, door die 2 andere lampen licht ik nog een paar wat donkere hoeken uit. Vooral de knijplamp is een accentverlichting, deze schijnt op de bank. Ideaal om hier een boek te lezen. 

Ik hoop dat je nu een goed beeld hebt om aan de slag te gaan met jouw verlichting!

 

We gaan aan de slag met verlichting!

We gaan aan de slag met verlichting!

Miranda Kloppenburg
Ook te volgen op: Tintjelichter
Bronnen

Alle foto's van www.tintjelichter.nl

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Led inbouwspots dimmen met a...

Wanneer je bezig bent met het verbouwen van je huis, is het slim om aandacht te besteden aan het licht in je huis. Je kan ervoor kiezen om licht ...

30 jul 2021 Lees verder
Maak je slimme huis nog slim...

Heb je net intrek genomen in een nieuwe woning? Dan ben je waarschijnlijk nog druk bezig met het inrichten van je huis en met het aanleggen van a...

17 jun 2021 Lees verder
Maak je huis af met lampen -...

Wanneer jij in een huis bent kun je niet zonder lampen. Deze geven natuurlijk licht in de donkere dagen, maar ook extra sfeer. Dit jaar zijn er w...

25 feb 2021 Lees verder
5 tips voor verlichting in j...

Verlichting in je huis is uiterst belangrijk. Het bepaalt de sfeer, de uitstraling, de lichtbeleving en het algemene uiterlijk van je interieur. ...

19 jan 2021 Lees verder
Licht en sfeer, sfeerverlich...

Herfst en winter, dé seizoenen waarin we heel veel binnenblijven. Waarschijnlijk heb je al wat veranderingen in huis aangebracht zodat je ...

25 okt 2020 Lees verder
Zo zorg je voor een slimme i...

Werk je vanuit huis? Dan is het belangrijk dat je je thuiskantoor slim inricht. Wel zo fijn om je beter te kunnen concentreren bijvoorbeeld. Waar...

09 jun 2020 Lees verder