Woontextiel in het spotlight - pas op voor stofallergieën

Slogan van een gemiddelde woonliefhebber? ‘Kussens heb je nooit genoeg’. Een trend van de afgelopen jaren? Decoreren met plaids en dekens. Tip van de woondeskundige? Gebruik een vloerkleed om eenheid te brengen in je zithoek. Wat hoort er bij de inrichting van een sfeervol interieur? Raambekleding. Slaapkamerstyling is inmiddels ook flink ingeburgerd en ook daar werken we graag met laagjes deken, plaids en kussens, hangen we mooie gordijnen voor de ramen en leggen we een kleedje naast het bed tegen koude voeten bij het opstaan. Allemaal superleuk en hartstikke gezellig natuurlijk maar... pas op voor stofallergieën! We zetten in dit artikel het woontextiel in het spotlight en dan met name het belang van het luchten en stofvrij houden. Niet alleen omdat een schoon huis een mooi huis is maar omdat het ook héél belangrijk is voor je gezondheid.

 

Woontextiel in het spotlight

 

Een stofvrij huis

Stof afnemen en stofzuigen, dat is over het algemeen niet genoeg om écht een stofvrij huis te krijgen en te houden. Natuurlijk is het onmogelijk om een huis helemaal brandschoon te houden, er wordt geleefd en we hebben allemaal woontextiel in huis om ons interieur mee te verfraaien. Toch moeten we iets doen om ervoor te zorgen dat we geen last krijgen van stofallergie. Huisstofmijt is een medebewoner, bij iedereen, en daar zul je rekening mee moeten houden. Voorkomen van een allergie is beter dan ‘genezen’ en als je van een aantal dingen een gewoonte maakt moet het zeker lukken om én gezellig én gezond te wonen. Hoe ga je te werk voor een ‘stofvrij’ huis?

Bij het schoonmaken is in elk geval het verwijderen van stof het allerbelangrijkste. Gebruik hiervoor liever een vochtige doek dan een plumeau of wisser. Het stof zal aan de vochtige doek blijven hangen en zo spoel het dan weg. Met een droge plumeau etc. verplaats je eigenlijk alleen het stof. Je zult zien (zeker als de zon schijnt) dat het even door de lucht dwarrelt en dan gewoon weer ergens ander neerdaalt. Schoonmaaktips zijn:

 

 • Vloerbedekking minimaal twee keer per week stofzuigen, denk ook aan de vloerbedekking of loper op de trap.
 • Heb je stoffen meubels? Stofzuig ook die regelmatig, ook onder de zit- en rugkussens. Hoe vaker hoe beter.
 • Was je vitrage elke drie maanden en je overgordijnen minimaal eens per jaar. Je wil niet weten hoeveel stof in een dik overgordijn blijft zitten…ook als je het weleens uitklopt buiten.
 • Klop je sierkussens om de dag even buiten uit, zo ook je plaids en dekens die over de bank liggen.
 • Vloerkleden verstoppen veel stof, je denkt dat je het goed doet als je de bovenkant regelmatig stofzuigt maar heb je je kleed als een opgetild?
 • Luchten alle ruimtes - minimaal een half uur per dag
 • Laat je bed goed luchten -  we dekken het graag op omdat dat er mooier uitziet maar béter is het om het lekker even open te laten liggen
 • Was regelmatig de hoofdkussens van je bed – alleen steeds een nieuwe sloop erom is echt niet voldoende
 • Klop je dekbed regelmatig uit.
 • Draai je matras regelmatig om en stofzuig de randen van de ombouw van je bed.
 • Was ook je dekbed regelmatig.
 • Let op ‘stiekem stof’ op de bodem van je kledingkast.

 

Huisstofmijt bestrijden

In de woonomgeving (want op je werk is dat natuurlijk weer een ander verhaal, daar spelen weer andere stoffen een rol) verdient de slaapkamer eigenlijk wel de meeste aandacht. Voor iedereen is een frisse slaapkamer van belang maar voor mensen die last hebben van huisstofmijtallergie helemaal. Daar slaap je, daar zou je in alle rust moeten kunnen herstellen van de dag. Zoals gezegd is voorkomen beter dan genezen en om huisstofmijt te bestrijden doe je er verstandig aan om je slaapkamer met een kritisch oog te bekijken. Tips voor een ‘schone’ slaapkamer.

 • Kies een gladde vloer en laat kleedjes achterwege. Kleedjes staan gezellig en knus maar zijn ook het favoriete plekje van de huisstofmijt.
 • Houd je slaapkamer zo leeg mogelijk. Zet er bijvoorbeeld geen boekenkasten en helaas zijn planten ook een no-go voor mensen met een allergie.
 • In de kinderkamers liever geen speelgoed opbergen in toffe boxen en kisten. Dat zijn stofnesten bij uitstek.
 • Heb je plaats buiten je slaapkamer voor je kledingkast? Zet ‘m dan zeker daar en niet in je slaapkamer want ook daarin verzamelt zich stof.
 • Was je beddengoed op 60 graden, pyjama’s en knuffels mogen gewoon mee gewassen worden.
 • Kies afneembare raambekleding en dus géén stoffen gordijnen.

Allemaal tips die erg rigoureus lijken maar als je écht last hebt van zo’n huisstofallergie dan doe je dat graag. Heb je daar geen last van dan hoeft het niet meteen zo drastisch aangepakt te worden maar moet je nog wel steeds alert zijn op stofhappers en -trekkers in je slaapvertrekken.

 

Woontextiel in het spotlight

 

Huisstofmijtallergie, wat is dat?

Met name in de herfst en winter is er sprake van een toename van het aantal huisstofmijten. Logisch ook wel want in die periode ventileren vaak veel minder (te weinig zelfs) en hebben we de verwarming vaak aan. In de zomer staat alles lekker open, dat scheelt een stuk maar dan schuilt het gevaar in het feit dat we liever buiten bezig zijn dan ons huis poetsen.

Rode/jeukende/tranende ogen, geïrriteerde luchtwegen, een loopneus, uitslag/eczeem kunnen de symptomen zijn van een huisstofallergie. Dan is het hoog tijd om in actie te komen en bijvoorbeeld een luchtreiniger te nemen….nádat je alle voorgaande tips en handelingen hebt uitgevoerd. Er bestaat ook beddengoed dat speciaal gemaakt is voor mensen met zo’n vervelende allergie.

Heel vervelend als je het hebt en dus zorg om het, als je er geen last van hebt, zo veel mogelijk te voorkomen. Aan de slag met leuke schoonmaakspullen om je huis zo fris en gezond mogelijk te krijgen/houden.

we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

5 redenen waarom een visgraa...

Ben jij deze zomer lekker aan het klussen & op zoek naar een mooie nieuwe vloer voor in jouw woning - maar weet...

24 jun 2020 Lees verder
Dit is de meest stijlvolle h...

Vloeren, de keuze is GROOT en voor elke variant is wel iets te zeggen. Zelfs voor vloerbedekking ja, alleen is de juiste doelgroep kleiner dan di...

18 jun 2020 Lees verder
Slimme en elegante apparaten...

De digitalisering slaat overal toe. Ook op het gebied van beveiliging zien we steeds vaker dat digitalisering een grote rol begint te spelen. Zo ...

11 mei 2020 Lees verder
Slim verbouwen is een invest...

Een gekkenhuis is het op de woningmarkt! De huizenprijzen blijven stijgen en de hypotheekrente is laag. Kopen is goedkoper dan huren en er zijn m...

24 feb 2020 Lees verder
Moderne Stijlvolle bureausto...

Als je veel op een bureaustoel zit, is het belangrijk dat deze goed bij je past. Ergonomisch moet de bureaustoel goed zijn, maar het uiterlijk va...

29 jan 2020 Lees verder
Zo beveilig je je slimme app...

Veiligheid voor alles, dat geldt voor je huis én alles wat je daar doet.  Als je niet thuis bent of naar bed gaat sluit je alle ramen...

28 jan 2020 Lees verder