Zo wordt jouw tuin de allermooiste van de straat! Tuintips voor mei, welke klusjes kun je doen?

De regen die nu valt is goed voor je tuin. Geloof het of niet, alles was nog steeds aan de droge kant en als je wilt dat je planten een goede start maken hebben ze toch water nodig.  Als je al eenjarigen buiten hebt gezet moet je natuurlijk het weerbericht goed in de gaten houden want mocht het nog eens gaan vriezen ’s nachts dan moet je ze even goed afdekken of naar binnen halen als dat kan. IJsheiligen is eigenlijk het moment om af te wachten voordat je je potplanten en eenjarigen naar buiten zet en tot die tijd heb je nog een dikke week! Tijd dus om je tuin weer verder voor te bereiden op wat er komen gaat. Vergeet niet om ook nu je plantenbakken te controleren, er valt veel regen langs en niet erin. Zelf water geven kan dus zomaar eens nodig zijn. Wat kun je nog meer doen om je tuin zo mooi mogelijk te maken/houden? Met deze tuintips voor mei zou je zomaar de allermooiste tuin van de straat kunnen krijgen. Als je om je heen kijkt zie je dat steeds meer (jonge) mensen hun tuinen compleet bestraten om zo het tuinonderhoud te kunnen schrappen van hun, toch al zo lange, TO DO lijstje. Zonde natuurlijk want niet alleen zijn onze tuintjes heel belangrijk als het bijvoorbeeld gaat om het afvoeren van regenwater, het lokken van bijen en vlinders en luchtkwaliteit, het is ook nog eens heel ontspannend om lekker in de tuin aan de slag te gaan!

 

Zo wordt jouw tuin de allermooiste van de straat

Zo wordt jouw tuin de allermooiste van de straat

Zo wordt jouw tuin de allermooiste van de straat

 

Planten snoeien

Als je vaste planten/struiken hebt staan die je eigenlijk te hoog vindt worden dan kun je ze nu gerust koppen. Als je de top eruit knipt/breekt/zaagt zal hij meer in de breedte gaan vertakken. Je struik wordt dus voller en zal meer bloei produceren.  Als je houdt van een strakke heg/haag dan kun je die nu ook snoeien. Waarschijnlijk moet je die knipbeurt later in de zomer nog eens herhalen om het allemaal echt strak en binnen de gewenste perken te houden. Vind je een weelderige haag leuker? Dan hoef je pas in juli te snoeien en volstaat een keer.

 

Tuinplanten water geven

Zoals gezegd heeft de zomer van 2018 een flinke klap uitgedeeld aan de natuur. De bodem was zelden zo droog en ondanks de winter is het nu nog niet optimaal gesteld met de grond in je tuin. Bloembakken en kuipplanten moet je even in de gaten houden en zo nodig extra water geven. Zorg ook voor voldoende bemesting. Voor de bloembakken en -kuipen is het handig om bemestingstabletten te gebruiken. Omdat deze vaak langzaam werken, langzaam meststoffen afgeven, kunnen je potten/bakken/en kuipen er wel weer een paar maanden tegen. Je blijft je (tuin)planten natuurlijk wel gewoon water geven. Geef je tuinplanten liever af en toe een flinke plens water dan elke dag een beetje.

 

Tuinklusjes in mei

Maak een lijstje en werk dat af zodat je niks vergeet. Je zult echt zien dat het werk dat je erin steekt rijkelijk beloond zal worden! De tuinklusjes in mei lopen ook weer uiteen maar er is deze maand al echt leven te zien in je tuin. Dat maakt het tuinieren meteen ook erg dankbaar om te doen.

 • Zorg dat je composthoop niet uitdroogt. Begiet ‘m indien nodig of zorg voor een compostbak met deksel.
 • Heb je al hanging baskets hangen? Geef ze bij droog weer twee keer per dag water.
 • Het maaisel van je gazon kan natuurlijk op je composthoop maar kan ook in je plantenborder gestrooid worden. Het maaisel houdt de grond vochtig en gaat onkruid tegen.
 • Enkele vaste planten kunnen na de bloei flink terug geknipt worden. In augustus kan je dan zomaar verrast worden met een twee bloei.
 • Strooi eierschalen rond de planten waar slakken dol op zijn, ze zullen niet over de scherpe randjes van de schillen gaan. Koffiedik schijnt katten uit je border te houden.
 • Is je buxus-, beuken- of ligusterhaag nog niet gesnoeid? Deze maand wel doen!
 • Blijf je gras niet korter dan 5 cm maaien.
 • Uitgebloeide bloemen van voorjaarbloeiers kun je verwijderen.
 • Klimplanten hebben nu veel steun en leiding nodig. Als je ze nu goed opbindt zullen ze mooier in banen te leiden zijn. Wacht je daar te lang mee dan heb je kans dat je tijdens het opbinden takken af zult breken omdat ze al te stevig en stug zijn.

 

Ongedierte in de tuin

Niet alle beestjes hoef je te weren uit je tuin, juist niet! Alleen luizen en slakken kunnen nog weleens voor schade aan je planten zorgen. Luizen kun je proberen te weren met een harde waterstraal. Slakken kun je op een biologische manier door, zoals eerder genoemd, de eierschalen te strooien, ze te vangen door potjes ondersteboven in je tuin te zetten, ze zullen eronder kruipen. Er zijn ook gewoon milieuvriendelijke slakkenkorrels te koop als je e.e.a. niet eerst uit wilt proberen.

 

Hoe behandel je meeldauw?

Heb je witgrijze plekjes gezien op de bladeren van je planten? Grote kans dat ze last hebben van meeldauw! Het is een parasiterende schimmel die ook wel witziekte genoemd wordt. Het kan voorkomen in zowel je siertuin als je moestuin. De schimmel parasiteert op zijn gastheer, in dit geval jouw planten, en veroorzaakt daardoor bladverlies en soms zelfs het doodgaan van je planten. Vooral in de (droge) zomer kan de ziekte ineens op komen zetten.

Meeldauw behandelen is te proberen maar soms lukt het gewoon niet. Er soms niet tegenop te boksen, met bepaalde weersomstandigheden ligt de ziekte nou eenmaal op de loer. Risico’s van het hebben van een tuin zeg maar. Heb je meeldauw geconstateerd kun je:

 • Het aangetaste deel van je plant wegknippen
 • Goed blijven verzorgen en voldoende water geven zodat je plant zo sterk mogelijk blijft.
 • Als je plant echt helemaal onder zit een natuurlijk bestrijdingsmiddel gebruiken. Vraag in het tuincentrum naar het juiste product.

 

Welke planten zijn gevoelig voor meeldauw?

Waakzaamheid geboden bij de volgende planten. Voorkomen kun je meeldauw nauwelijks maar als je het zo snel mogelijk constateert en behandelt is er kans dat je het kunt verhelpen. Meeldauwgevoelig planten in je siertuin zijn:

 • Rozen,
 • Begonia’s,
 • (Herfst)asters,
 • Ridderspoor,
 • Phlox,
 • Berberis,
 • Bergamot,
 • Esdoorn
 • Kamperfoelie.

 

Meeldauwgevoelige gewassen in je moestuin zijn:

LET OP: mocht er onverhoopt toch een plant zijn afgestorven door toedoen van meeldauw, zet dan geen nieuwe plant uit het lijstje hierboven op dezelfde plaats. Grote kans dat het verhaal zich zal herhalen.

 

Zo wordt jouw tuin de allermooiste van de straat

 

Planten die in mei erg decoratief zijn zijn o.a.

 

Wil je een leuke eyecatcher maken waar je de hele zomer van kunt genieten dan kun je dat nu nog snel even doen. Het is nog niet te warm om te klussen en….het kan maar klaar zijn toch? Om lekker lang buiten te kunnen tafel, gezellig voor bij je loungeset in de tuin, maak een vuurtafel! Hoe maak je van je tuintafel een vuurtafel? Het is niet zo heel erg moeilijk en je kunt een oude/saaie tuintafel dus gewoon hergebruiken. Low budget een topitem voor je tuin, hoe tof!

Bronnen
 1. Leurs.nl
 2. Leurs.nl
 3. Trendytuinshop-oisterwijk.nl
 4. Mooiwatbloemendoen.nl
we horen graag jouw mening!

Je bent niet ingelogd! LOG IN of MAAK EEN ACCOUNT AAN om ook te reageren zonder dat we je reactie eerst keuren. Reageren zonder

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Genieten van een groen gazon...

Veelgehoorde woordgrapjes deze zomer, we gaan naar Gardenia, verblijven een aantal weken in Tuinesië, strekken ons uit op Playa del Balconia...

28 jul 2020 Lees verder
Zo houd jij je gazon in uits...

Wanneer de zomer aanbreekt en de zon zich weer vaker laat zien, ondervinden niet alleen mens en dier hier zo nu en dan hinder van, maar krijgt oo...

15 jul 2020 Lees verder
Summervibes! Geen zomer zond...

In het vroege voorjaar gaan we naarstig op zoek naar de zon. Daar waar maar éven de zon in onze tuin of op ons balkon staat zetten we graa...

14 jul 2020 Lees verder
Snel een tuinhuisje in je tu...

Wiehoe! Zomer is ‘aan’ en dat zullen we weten ook! Meteen de eerste week een hittegolf op de agenda dus tijd voor aangepaste arbeid! ...

23 jun 2020 Lees verder
5 onmisbare items voor in de...

De zomer komt eraan! We hebben al heerlijk kunnen genieten van lekker weer, maar er komen nog veel meer dagen aan. Tijd dus om jouw tuin helemaal...

22 jun 2020 Lees verder
4 Tips voor het inrichten va...

Ben je van plan om je badkamer aan te pakken? Dan heeft Mastello vier mooie tips voor je op een rij gezet. Het inrichten van je nieuwe badkamer i...

17 jun 2020 Lees verder