Interieurstyling in de ruimte

Als je basisinterieur dan eindelijk compleet is, en je alle grote meubelstukken volgens het woonplan dat de interieurstylist maakte op de juiste plaats hebt staan, volgt het “afstylen”.

De kunst van een goede interieurstyling is niet alleen prachtig plaatjes creëren, maar ook rekening houden met het gebruik van de betreffende ruimte. Zet je bijvoorbeeld veel losse voorwerpen op de eettafel, zal je die bij elke maaltijd moeten verplaatsen.

Wil je aan weerzijden van de bank lampen? Zul je rekening moeten houden met de hoogte van de lampen (kijk je er niet IN als je op de bank zit), het formaat van de lamp ten opzichte van de bank (heb je niet te iele lampjes uitgezocht bij je robuuste bank)

Heb je gekozen voor matte muurverf en veel linnen stoffen, zorg er dan voor dat je contrast krijgt. Met bijvoorbeeld wat glanzende accessoires breng je leven in je interieur, anders wordt alles mat en egaal en lijkt het uiteindelijk allemaal op elkaar.

Interieurstyling kaarsen

Interieurstyling ruimtelijker

Die robuuste bank, kan je beter niet pal tegen de muur zetten, een kleine ruimte tussen muur en bank ontstaat er wat “lucht” en oogt het ruimtelijker.

Diezelfde robuuste bank, staat als je het goed doordacht hebt niet in een looproute, daar ga je je na verloop van tijd enorm aan storen. Elke ruimte heeft looproutes, houdt daar rekening mee, net als met de ruimte die je nodig hebt om te kunnen bewegen(denk aan aanschuiven en wegschuiven van stoel bij eettafel).

Interieurstyling eettafel

Kies je voor symmetrie, of juist niet? Beide kunnen rust geven mits juist uitgevoerd! De interieurstylist zorgt ervoor dat zowel meubels als gekozen accessoires goed aansluiten bij de gekozen hoofdstijl van je ruimte. Met accessoires druk je als het ware een stempel op je interieur, je maakt het persoonlijker en doordat je accessoires makkelijk kunt vervangen kun je blijven variëren, waardoor het niet snel gaat vervelen.

Interieurstyling mand

Planten en kunst horen ook bij interieurstyling. Welke planten passen bij jouw stijl? Wat doet het met de uitstraling van je ruimte? Kunst in je huis, geeft je huis een ziel, weet alleen wel hoe je je kunstwerk zo kunt hangen/zetten dat het ook het gewenste effect heeft en goed tot zijn recht komt.

Interieurstyling woonkamer

Kunst aan je muur die te hoog of te laag hangt, komt niet goed tot zijn recht, het “voelt”niet goed. Kunst, in welke ruimte dan ook, hang je het beste op ooghoogte.

Interieurstyling felle kleuren

In je zithoek bepaal je de hoogte dus zittend, in je hal staand en in je slaapkamer liggend op je bed.

Kies je voor grote kunstwerken? Of misschien juist voor een groep kleinere? De afstand tussen kunstwerken is belangrijk, hoe groepeer je ze? Welke lijsten moeten er omheen willen ze naadloos bij je interieur aansluiten? Of wil je juist dat extra contrast?

Plaids, kussens, lampen, vazen, planten, kunst, boeken, manden, dienbladen, kaarsen, verzamelingen etc. zijn allemaal woonaccessoires die tegenwoordig op grote schaal aangeboden worden. Is het niet “gewoon” in de winkel dan wel bij de Woonwebwinkels.

Interieurstyling kussens stapel

De verleiding is groot om puur op smaak af te gaan, maar zaak is het ook even verder te denken alvorens je koopt. Is het voorwerp niet te groot/te klein? Is de kleur goed, neem je er 1, of meer?

Zoals je ziet is interieurstyling niet alleen een kwestie van wat gekleurde kaarsen en kussens schuiven en draperen. Een interieurstylist helpt je daar graag bij, en deelt kennis en kunde graag zodat in onderling overleg een interieurontwerp geheel naar de smaak van de bewoner zal ontstaan.

ShowHome heeft per Provincie een interieurstylist voor jouw uitgekozen. 

 


Bronnen afbeeldingen: Domusmagna.be, flowercouncil.org en Belvedereinterior.nl