Thuis in Interieurontwerp

Een Interieur ontwerpen gaat verder dan alleen een mooie kleur voor de muren uitzoeken, verder dan een lekker zittende bank voor alle huisgenoten vinden, en verder dan gezellige accessoires ter aankleding bij elkaar sprokkelen. Er gaan heel wat stappen aan vooraf.
Een goede interieurontwerper zal zich houden aan wat richtlijnen die van belang zijn om een evenwichtig en samenhangend interieur te krijgen. Een paar richtlijnen waar je op moet letten voor je aan de slag gaat:

Interieurontwerp: RUIMTE:
Bekijk de te ontwerpen ruimte , wat zijn de grensvlakken(muren, vloeren en plafonds) en welke keuzes qua bewerking en materialen zorgen ervoor dat je de ruimte daar waar nodig verhoogd, verlaagd, vergroot of misschien wel verkleind. Let ook op de zichtlijnen voor je interieurontwerp ( vanuit elke positie wil je mooie zichtlijnen hebben, zodat er een mooi overzicht van de ruimte ontstaat, mooie doorkijkjes naar andere posities in die ruimte. Denk bv aan je uitzicht naar buiten, of vanuit je keuken naar de kamer).  Ook is het belangrijk dat ruimtes in elkaar overlopen, dus in het geval van bv een open keuken is het fijn een vloeiende overgang te hebben qua kleurgebruik, sfeer en materialen. 

interieurontwerp

Interieurontwerp: LIJNEN:
Rechte, gebogen en diagonale lijnen kunnen je ruimte optisch beïnvloeden. En dan met name de afstanden tussen die lijnen. Het is van belang te weten welke effecten de verschillende lijnen op je Interieurontwerp zullen hebben en of ze bij het gewenste resultaat zullen passen.

Bijvoorbeeld:

 • Horizontale lijnen geven een rustige uitstraling, en benadrukken de breedte van een ruimte 
 • Verticale lijnen geven een formele uitstraling en hebben een krachtig effect.
 • (alle opgaande lijnen, ook al zijn ze gebogen, benadrukken de hoogte van een ruimte
 • Diagonale lijnen laten een ruimte groter lijken en kunnen in grote ruimtes speelse effecten geven. 

Interieurontwerp: VORMEN:
De meest voorkomende vormen in onze interieurs zijn de rechthoekige en vierkante. Ook de meeste kasten, tafels en lijsten hebben deze vormen. Er zijn nog meer vormen die een mooi effect kunnen hebben in je Interieurontwerp. Zorg dat je ook hier weer weet wat de effecten van de verschillende vormen zullen zijn. Hier wat tips:

 • Herhaling van vormen(in diverse maten) geeft een samenhangend geheel en dus rust. 
 • Bij een combinatie van verschillende vormen camoufleer je het verschil door ze dezelfde kleur te geven, hierdoor “verbind “je ze aan elkaar en zal het niet te onrustig ogen.

In een klassiek of landelijk Interieurontwerp passen golvende vormen het beste.

Interieurontwerp: PATRONEN:
Een patroon is een decoratief motief dat wordt herhaald op een ondergrond.(het patroon op bv een stof of behang). Door gebruik van patronen kan er een hele leuke “extra” aangebracht worden in je Interieurontwerp. Ook hier weer een paar weetjes om te onthouden:

 • Een groot patroon op een klein object gaat verloren, en een klein patroon op een groot object ook. 
 • De kleuren van het patroon stem je af op de kleuren die in de basis van je Interieurontwerp voorkomen. Hoeft niet exact dezelfde kleur te zijn, liever nog een tintje lichter of juist donkerder.
 • Herhaal één patroon niet eindeloos(kussens, behang, lampenkappen etc.) dat kan té overheersend worden.
 • Wil je patronen combineren dan kun je kiezen voor patronen van gelijke grootte of in harmoniërende kleuren of juist cóntrasterende kleuren(hiervoor is een portie durf gewenst)

Interieurontwerp: KLEUREN:
De kleurenkeuze is erg belangrijk in je Interieurontwerp. Kleuren hebben emotionele effecten op de bewoners. Kleuren zijn er in verschillende intensiteiten. Kleuren zijn er in verschillende schakeringen. Kleuren kunnen elkaar versterken of juist afstoten. Daarom is het van belang je goed te laten informeren door bv een Colorist en niet alléén op trend of smaak te kiezen. Een paar dingen die je moet weten van KLEUR in je INTERIEUR:

 • Kleuraccenten brengen levendigheid 
 • Kleur kan lossen onderdelen met elkaar verbinden tot samenhangend geheel
 • Kleur heeft effect op de lichtinval(en andersom)
 • Kleur kan een ruimte vergroten of juist verkleinen
 • Kleur kan iets benadrukken of juist camoufleren
 • Kleur kan een bepaalde sfeer tot stand brengen
 • Kleur is persoonlijk!

Kom je er niet uit dan vraag gerust een Interieurstylist om hulp, zij zijn helemaal thuis in de Kleurenleer! 

Interieurontwerp: TEXTUREN:
Texturen laten je Interieurontwerp leven. Hard, zacht, koud, warm, glad, ruw etc.…zijn allemaal texturen. Belangrijk is dat je diverse texturen met elkaar combineert, dus bv een harde vloer met een zacht tapijt. Maar let op, teveel verschillende texturen geven een onrustig effect.

GROVE matte texturen(vaak warm en zacht) geven een comfortabele en warme sfeer.  Licht en geluid zullen meer geabsorbeerd worden dan bij gladde texturen.

GLADDE glanzende(vaak koude) texturen hebben ruimtelijkere, lichtere en formelere uitstraling (het licht wordt meer gereflecteerd en het geluid zal meer weerkaatsen dan bij grove texturen). Teveel gladde texturen zullen al snel onpersoonlijk aandoen, probeer te compenseren met grove/zachte texturen. Het zal ook de “galm”in de ruimte beperken. 

“Ruimte, licht en ordening, dit zijn zaken die de mens net zo nodig heeft als brood en een plaats om te slapen”
Le Courbusier(architect)

ShowHome.nl
Showhome.nl is dé site voor interieurinspiratie. Hier bekijk je echte interieurs van echte mensen. Upload foto’s van je eigen interieur of kijk hoe anderen wonen. Lees onze inpirerende blogs of bekijk het laatste woonnieuws.